Otoplastika

Deformiteti ušne školjke u vidu otapostaza (klempave uši) su najčešći deformiteti ušne školjke zbog kojih se pacijenti javljaju estetskom hirurgu. Korekcija ušiju (otoplastika) jedna je od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji.

U predelu ušne školjke i ušne resice moguće su razne deformacije. Klempave uši ne prave funkcionalne smetnje, ali predstavljaju estetski problem koji je često uzrok psihičkih problema posebno kod dece pri odrastanju.

otoplastika-10

Poželjno je da se zahvat korekcije ušiju napravi pre puberteta, a zahvatu se može pristupiti već u uzrastu od 5-6 godina.

korekcija ušiju-10

Otoplastika i način izvođenja procedure

Intervencija se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Zahvat traje oko sat vremena. Intervencija se izvodi tako da se na zadnjem donjem delu ušne školjke napravi rez, modifikuje se oblik i položaj hrskavice uha tako što se savija unazad i fiksira sa celom uškom u novom položaju. Ožiljak se ne primećuje.  Šavovi se uklanjaju nakon 7-10 dana.

Otoplastika – Postoperativni tok

Prvih nedelju dana nakon operacije potrebno je nositi elastični zavoj. Nekoliko nedelja posle operacije ne bi trebalo praktikovati bavljenje sportom. Komplikacije su retke.

Otoplastika

Vratite se na početnu stranu >