Šta je blefaroplastika?

Blefaroplastika (hirurgija kapaka, podizanje kapaka, zatezanje kapaka) predstavlja veoma efikasnu estetsku hiruršku intervenciju kojom se koriguju gornji i/ili donji očni kapci. Obično se operacija na gornjim kapcima definiše kao odstranjivanje viška kože što i jeste najvažniji deo operacije, ali za maksimalan estetski i dugotrajan efekat neophodno je prilikom intervencije delimično resecirati deo mišića, mišićne fascije i masnog tkiva koje se nalazi i na gornjim kapcima, a ne samo na donjim kao što se obično misli.

Na gornjim kapcima su masni “jastučići” nešto manji i nalaze se u untrašnjem delu (ka korenu nosa) i središnjem,
dok su na donjim obično mnogo izraženiji i raspoređeni u tri dela.
Kada se operacija kapaka adekvatno izvede efekat je trajan i ponovna operacija nije potrebna.

Indikacije – kada i zašto se radi operacija kapaka

Blefaroplastika se najčešće izvodi iz estetskih razloga, retko pre 30 – 35 godine života (ako ne postoje posebne indikacije), kod osoba oba pola, a kod starijih ljudi može biti i medicinski indikovana kada spušten kapak ugrožava vid jer sužava vidno polje.

Usled starenja kože koje predstavlja fiziološki proces dolazi do gubitka tonusa i elastičnosti što uz dejstvo gravitacije dovodi do opuštanja kože kapaka, protruzije i spuštanja masnog tkiva što licu daje hronično umoran izgled.

Koža na kapcima je veoma tanka i to je još jedan od razloga zašto se ove promene ispoljavaju.

Imate pitanja?

+381 65 29 67 537
View this post on Instagram

A post shared by Solar Medical Center (@solarmedicalcenter) on

Kako se izvodi blefaroplastika (podizanje kapaka) i koliko traje operacija

Intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji po potrebi uz analgosedaciju. Operacija se može izvesti samo na gornjim ili samo na donjim kapcima, a moguće je (često i preporučljivo) u istom aktu rešiti i gornje i donje kapke. Blefaroplastika se može kombinovati sa primenom hijaluronskih filera i botoksom što daje maksimalni estetski rezultat.

U Solar Medical Centru se intervencija vrši uz primenu radiotalasa što skraćuje trajanje intervencije, smanjuje krvarenje, a samim tim i pojavu hematoma i otoka nakon operacije.

Operativni rez se pravi tako da prati nabor kože, tj. ožiljak nakon operacije je minimalan, a često i nevidljiv.

Nakon reza se vrši preparacija tkiva (odvajanje kože, mišića, fascije i masnog tkiva), odstranjivanje masnog tkiva i viška kože (kod pojedinih pacijenata taj višak može biti 2 – 3 cm).

U Solar Medical Centru se primenjuju minimalno invazivne hirurške tehnike uz primenu radiotalasnog noža, ušivanje se vrši finim tankim koncima (6/0) intradermalno – postoji samo jedan konac u vidu tanke linije. Šav sa gornjih kapaka se odstranjuje već posle 3 – 4 dana, a sa donjih nakon 6 – 7 dana.

Intervencija uz pripremu koja obuhvata obeležavanje kapaka i infiltraciju lokalne anestezije na gornjim kapcima traje oko 40 minuta, a ako se istovremeno rade gornji i donji kapci optimalno trajanje je oko sat i po.

Ukoliko se uz blefaroplastiku radi i kantopeksija (zakošavanje ugla oka za postizanje tzv. mačkastog ili bademastog oka) operacija se neznatno produžuje za 10-ak minuta, a dobija se zaista impresivan esteski rezultat.

Priprema pre operacije

Ožiljak praktično nevidljiv nakon 12 dana.
Uklonjen višak kože i masnog tkiva sa gornjeg i donjeg kapka.

Vaše poverenje je naš uspeh

Hvala vam na lepim rečima. <3

Oporavak

Planirajte izostanak sa posla i mirovanje kod kuće 2 – 3 dana ako je intervencija samo na gornjim kapcima, a 5 – 7 dana ako je intervencija i na gornjim i na donjim kapcima. Preporučuju se hladne obloge u cilju smanjivanja otoka, a korišćenje tableta protiv bolova često nije ni potrebno ili samo na dan intervencije.

Otečenost i pojava modrica, ekhimoza (tačkasti krvni podlivi) se očekuju 5 – 10 dana nakon intervencije, najizraženiji su u prvih 24 – 48 časova, a nakon tog perioda se postepeno povlače. Ove promene nastaju zbog guste mreže krvnih sudova koji se nalaze u zoni kapka i same građe tkiva koje je veoma osetljivo, tanko i fragilno, ali su prolaznog karaktera i ne ostavljaju nikakve posledice.

Dan nakon intervencije je poželjno spavati sa glavom blago uzdignutom na jastuku i po mogućstvu na leđima.

Preporučuje se da 48 časova nakon intervencije ne gledate TV i ne naprežete oči čitanjem.

Nakon 3 – 4 dana se možete vratiti poslovnim aktivnostima.

Šminku možete koristiti dan ili dva nakon skidanja konaca.

Izlaganje suncu uz naočare i kremu sa zaštitnim faktorom 20-ak dana nakon intervencije.

Rezultat intervencije vidljiv je već u prvim danima čim spadne otok, ali definitivan rezultat se vidi tek nakon 3 meseca, jer je to optimalni period za zarastanje tkiva.

Zakažite termin

Alternative za blefaroplastiku (zatezanje kapaka)

Danas se za problem rešavanja oblika očiju, podočnjaka ili spuštene kože kapka nude mnogobrojne metode, ali ako za blefaroplastiku postoji indikacija ONA NEMA ALTERNATIVU.

U tekstu smo objasnili da je suština problema višak kože i masnog tkiva, a odstranjivanje tih struktura se može uraditi samo hirurškim putem.

Sve ostale metode koje se nude: plazma pen, botoks i hijaluronski fileri, mogu samo delimično i privremeno ublažiti problem, ali ga ne mogu rešiti. Napomenuli smo da se blefaroplastika uspešno kombinuje sa nekim od ovih metoda, obično sa hijaluronskim filerima.

Takođe se može kombinovati sa kantopeksijom čime se postiže danas veoma popularan i tražen izled oka: mačkasto oko – cateyes – ili bademasto oko. Kantopeksija se može raditi bez blefaroplastike.

Galerija fotografija pre i posle blefaroplastike (podizanje kapaka)

Blefaroplastika cenovnik

Cena Akcijska cena
Blefaroplastika gornjih i donjih kapaka 100.300 70.800
Blefaroplastika gornjih kapaka

Uradite blefaroplastiku gornjih kapaka (450 eura) i dobićete 1ml Juvederm filera za podočnjake po promotivnoj ceni od 180 eura, umesto 200 eura.⁠ Akcija traje do 1.05.2021.

70.800 53.100
Blefaroplastika donjih kapaka 82.600 62.000
Kantoplastika 94.500 82.600
Kantopeksija 47.200 37.800
Kantopeksija sa blefaroplastikom gornjih kapaka 115.600 70.800
Kantopeksija sa blefaroplastikom donjih kapaka 145.100 90.800

Načini plaćanja

Gotovinom Čekovima (do 3 čeka za iznos preko 10 000 dinara) Karticom ( do 4 rate karticama Banka Intesa, za iznos preko 10 000 dinara) Karticom ( do 3 rate ukoliko imate kreditnu karticu druge banke, za iznos preko 10 000 dinara) Preko osiguravajućih kuća Uniqa, Triglav i Generali

Ostale usluge

Imate pitanje za nas?

Naši doktori i sestre su tu za vas

+381 11 63 03 333
+381 65 29 67 537
info@
Zakažite pregled

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.