Šta je blefaroplastika?

Šta je blefaroplastika?

Blefaroplastika (hirurgija kapaka, podizanje kapaka, zatezanje kapaka) predstavlja efikasnu hiruršku intervenciju gornjih, donjih ili istovremeno i gornjih i donjih očnih kapaka. Tokom operacije, zavisno od potrebe, odstranjuje se višak kože, mišića, masnog tkiva. Obično je na gornjim kapcima potrebno, osim kože, odstraniti i deo masnog tkiva i deo mišića.

Na gornjim kapcima su masni „jastučići“ nešto manji nego na donjim kapcima i nalaze se najviše u unutrašnjem delu oka, dok su na donjim mnogo izraženiji i raspoređeni u tri dela. Kada se operacija kapaka adekvatno izvede efekat traje oko 8 do 10 godina u proseku, zavisno od starosti kože, tipa i kvaliteta kože, načina starenja.

U zavisnosti od brzine dejstva anestezije, da li se rade samo gornji ili samo donji ili pak i gornji i donji kapci, od tipa hirurške tehnike i od brzine rada hirurga trajanje zahvata je od 40 do 120 min.

Šavovi se, u proseku, uklanjaju od 5 do 7 dana zavisno od sutura (konaca) koji su plasirani (pojedinačni, produžni, intradermalni šavovi..)

Indikacije/kada i zašto se radi operacija kapaka (blefaroplastika)?

Blefaroplastika se najčešće izvodi iz estetskih razloga, retko pre 30-35 godine života (ako ne postoje posebne indikacije), kod osoba oba pola, a kod starijih ljudi može biti i medicinski indikovana jer im pad kapaka sužava vidno polje i time smanjuje kvalitet života.

Naime, koža na kapcima je veoma tanka, a sa starenjem dolazi i do gubitka tonusa mišića, turgora i elastičnosti kože, što uz gravitaciju dovodi do opuštanja kože kapaka. Uz opuštanje kože, tu je i protruzija masnog tkiva, što licu daje tužan i umoran izgled a blefaroplastika u velikoj meri rešava ovaj problem.

Imate pitanje?

+381 65 29 67 537
View this post on Instagram

A post shared by Solar Medical Center (@solarmedicalcenter) on

Kako se izvodi blefaroplastika (podizanje kapaka) i koliko traje operacija?

U našoj Poliklinici intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji i kao što je rečeno operacija se može izvesti samo na gornjim, ili samo donjim kapcima, ili u istom aktu rešiti i gornje i donje kapke. Blefaroplastika se može kombinovati sa hijaluronskim filerima i botoksom i u većini slučajeva se postiže maksimalan estetski efekat.

U Solar Medical Centru se intervencija vrši uz primenu radiotalasa, što pre svega smanjuje krvarenje, a samim tim pojava otoka i hematoma je svedena na najmanju meru, a skraćuje se i vreme same intervencije.

Operativni rez se na gornjim kapcima pravi u prirodnom naboru kože, a na donjem je u većini slučajeva ukriven trepavicama tako da je konačni ožiljak najčešće praktično nevidljiv.

Nakon operativnog reza se prepariše tkivo tj. odvaja koža, mišić, fascija, masno tkivo i uklanja kako višak kože i masnog tkiva, tako vrlo često i deo mišića.

U Solar Medical Centru se primenjuju minimalno invazivne hirurške tehnike uz primenu radiotalasnog noža, ušivanje se vrši finim, tankim koncima, intradermalno, kada se plasira duž operativne rane jedan konac ili se plasiraju pojedinačne suture na određenoj razdaljini od nekoliko mm. Šavovi se, zavisno od pacijenta do pacijenta, u proseku odstranjuju od 5 do 7 dana.

Intervencija uz pripremu, koja obuhvata obeležavanje kapaka i infiltraciju lokalne anestezije na gornjim kapcima, traje oko 45 do 50 min, na donjim oko 50 do 60 min, a ako se istovremeno rade i gornji i donji kapci od 90 do 100 min.

Ukoliko se uz blefaroplastiku radi i kantoplastika za učvršćivanje kantusa kapaka procedura je oko 15 do 20 min duža.

Priprema pre operacije

Poliklinika Solar Medical Center savetuje sledeću pripremu koju je potrebno izvršiti pre intervencije:

 • kompletna krvna slika
 • EKG
 • tumačenje rezultata
 • pregled i odobrenje lekara opšte prakse ili specijaliste za vršenje intervencije

Navedene nalaze možete izvršiti u našoj poliklinici po ceni od 4000din ili ih uraditi u ovlašćenim ustanovama i doneti na uvid na dan intervencije (nalazi ne smeju biti stariji od 7 dana).

 • ukoliko ste pušač preporučljiv je prestanak pušenja ili bar smanjenje cigareta 10 – 15 dana pre operacije.
 • koliko koristite antikoagulantne lekove potrebna je konsultacija sa lekarom i po potrebi korekcija doze leka
 • ne koristiti nikakve kreme niti šminku 12 časova pre intervencije

Oporavak i preporuke

Planirajte izostanak sa posla i mirovanje 2 do 3 dana ako su u pitanju samo gornji a 5 do 7 dana ako su u pitanju i gornji i donji kapci. Preporučuju se hladni oblozi radi bržeg smanjivanja otoka. Tablete protiv bolova najčešće nisu ni potrebne, a ako se ipak koriste onda samo izbegavati one koje mogu izazvati krvarenje, tipa Aspirin, Andol…

Otečenost i modrice očekuju se od 5 do 10 dana, a najizraženiji su u prvih 24 do 48h. Lice je inače veoma dobro vaskularizovano a gracilnost krvnih sudova kapaka kao i tankoća kože to omogućuju ali se sve povlači u pomenutom roku i ne ostavlja tragove i posledice.

 •  48h nakon intervencije ne naprezati oči ni na koji način, bilo čitanje, mobilni telefon ili TV
 •  šminku ne koristiti dok ne prođe bar dan ili dva od skidanja konaca
 • izlaganje suncu i to uz zaštitne naočare i kremu sa zaštitnim faktorom (najmanje 20) tek nakon 3 sedmice od intervencije

Rezultat intervencije vidljiv je već u prvim danima nakon spadanja otoka a definitivni rezultat nakon 3 meseca.

Zakažite termin

Alternative za blefaroplastiku (zatezanje kapaka)

Danas se za problem rešavanja oblika očiju, podočnjaka ili spuštene kože kapka nude mnogobrojne metode, ali ako za blefaroplastiku postoji indikacija ONA NEMA ALTERNATIVU.

U tekstu smo objasnili da je suština problema višak kože i masnog tkiva, a odstranjivanje tih struktura se može uraditi samo hirurškim putem.

Sve ostale metode koje se nude: plazma pen, botoks i hijaluronski fileri, mogu samo delimično i privremeno ublažiti problem, ali ga ne mogu rešiti. Napomenuli smo da se blefaroplastika uspešno kombinuje sa nekim od ovih metoda, obično sa hijaluronskim filerima.

Postoperativni tretman pacijenata. Šta raditi nakon intervencije?

 • ne uzimati Aspirin, alkohol
 • zabranjeno je aplikovanje bilo kakve toplote u operisanoj regiji a zabranjena je i sauna
 • izbegavati naprezanje (vežbanje, trčanje, teretana…) 3 do 5 dana nakon operacije
 • spavati sa uzdignutim uzglavljem tj. glava uvek iznad nivoa grudnog koša, narednih 5 dana
 • koristiti Chymoral forte drag 3×2 pri kraju obroka  na dan intervencije i jos narednih 3 do 4 dana
 • antibiotska terapija na dan intervencije i narednih 5 dana. Za one koji mogu koristiti penicilinske preparate Augmentin ili Panclav a 1000 mg 2×1, a kod pacijenata alergičnih na penicillin Klindamicin  600 mg 3×1 ili Erithromycin 500 mg 4×1

Galerija fotografija pre i posle blefaroplastike (podizanje kapaka)

Blefaroplastika cenovnik

Cena Akcijska cena
Blefaroplastika gornjih i donjih kapaka 100.300 70.800
Blefaroplastika gornjih kapaka 70.800 53.100
Blefaroplastika donjih kapaka 82.600 62.000
Kantoplastika 94.500 82.600
Kantopeksija 47.200 37.800
Kantopeksija sa blefaroplastikom gornjih kapaka 115.600 70.800
Kantopeksija sa blefaroplastikom donjih kapaka 145.100 90.800

Načini plaćanja

 • gotovinom
 • čekovima (do 3 mesečne rate za iznos preko 10 000 din)
 • karticom (do 4 rate karticama Banka Intesa, ili do 3 rate ukoliko imate kreditnu karticu druge banke, za iznos preko 10 000 din)
 • na tekući račun poliklinike 160-529456-83 (Banka Intesa)
 • preko osiguravajućih kuća Uniqa, Triglav i Generali

Napomena

 • u cenu usluge su uračunate konsultacije sa doktorom specijalistom, kao i dve kontrole nakon izvršene intervencije
 • nakon konsultacije, ukoliko se pacijent odluči za sprovođenje hirurške intervencije, potrebno je uplatiti avans u iznosu od 25% od ukupne cene usluge i potom zakazati odgovarajući termin.

U slučaju odustajanja ili otkazivanja zakazane operacije uplaćeni avans se ne vraca pacijentu.

Odlaganje intervencije je izvodljivo u skladu sa mogućnostima poliklinike.

Imate pitanje za nas?

Naši doktori i sestre su tu za vas

+381 11 63 03 333
+381 65 29 67 537
info@
Zakažite pregled

Hvala vam na lepim rečima. <3

Vaše poverenje je naš uspeh

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.