PRP tretman

Tokom procesa starenja koža gubi svoju elastičnost, volumen i sjaj. Dugo se tragalo za najadekvatnijom metodom prirodne stimulacije što je rezultiralo ubrizgavanjem sopstvene krvne plazme, odnosno korišćenjem potencijala trombocita i faktora rasta iz naše krvi za regeneraciju kože. PRP tretman se trenutno koristi u raznim poljima medicine, ali se interesovanje za njegovu primenu u oblasti estetske dermatologije sve više povećava. Dokazani su pozitivni efekti na obnavljanje tkiva i zarastanje rana, alopeciju (gubitak kose) kao i na podmlađivanje kože.

PRP je u svetu jedan od najpopularnijih estetskih tretmana poznat i kao „vampirski tretman“ ili „Drakula lifting“, posebno među holivudskim ličnostima kojima je mladolik izgled prioritet!

Šta je PRP?

PRP čine dva elementa: plazma – tečni deo krvi, i trombociti – tip krvnih ćelija koje igraju veoma važnu ulogu u našem organizmu. Oni su dobro poznati po sposobnosti zgrušavanja krvi, ali sadrže i tzv. faktore rasta koji stimulišu regeneraciju tkiva.

Sam naziv PRP, ili Plasma-Rich Platelet, nam govori da se zapravo radi o krvi koja sadrži više trombocita nego što je to uobičajeno (i do 5-10 puta više!), a termin su kreirali hematolozi još tokom 1970-ih godina da bi opisali plazmu koju su transfuzijom davali pacijentima sa niskim nivoom trombocita u krvi.

Deset godina kasnije, metodu počinju da koriste maksilofacijalni hirurzi i ortopedi u okviru terapije trauma i sportskih povreda, a danas bi se moglo reći da ona polako ali sigurno sve više „osvaja“ oblasti plastične hirurgije i dermatologije.

+381 65 29 67 537

Kako PRP funkcioniše?

Faktori rasta oslobođeni iz trombocita stimulišu stvaranje nove kapilarne mreže, kolagena, elastina i hijaluronske kiseline čime se koža regeneriše, podmlađuje, postaje jedra, sjajna i zategnutija! Takođe, koža koja je bogatija kolagenom i elastinom je otpornija na štetne faktore koji ubrzavaju njeno starenje i doprinose pojavi novih i produbljivanju postojećih bora (mimični pokreti mišića, uticaj gravitacije, pušenje, sunčanje…).

Kako se pravi PRP i sprovodi tretman?

Procedura je jednostavna, i počinje pregledom lekara specijaliste. Nakon toga, medicinski tehničar uzima manji uzorak krvi iz vene pacijenta u epruvete (potrebno je od jedne do nekoliko epruveta), koje potom stavlja u aparat na centrifugu. Zato je važno da pacijent pre dolaska na tretman jede i bude adekvatno hidriran, da bi vađenje krvi za njega bilo što prijatnije i podnošljivije. Okretanjem uzorka velikom brzinom u centrifugalnom aparatu ostali elementi krvi se odvajaju od trombocita koji se koncentrišu zajedno sa plazmom. Da bi se trombociti aktivirali, u ovako izdvojenu plazmu se dodaje kalcijum-hlorid. Dobijena i pripremljena plazma u dodiru sa kožom i tkivom oslobađa toplotnu energiju i aktivira matične ćelije koje su povezane sa ulogom kože da proizvodi kolagen i elastin.

Regija na kojoj se vrši aplikacija se pre injektovanja očisti i dezinfikuje medicinskim antisepticima. Potom se na kožu nanese anestetska krema, kako bi bol u toku tretmana bio sveden na najmanju moguću meru. Procedura se radi malim iglicama, tehnikom mezoterapije, i traje od 30 do 45 min.

Ubrizgani trombociti otpuštaju faktore rasta 7-10 dana od urađenog tretmana.

Koliko je tretmana potrebno? Kada su vidljivi rezultati, i koliko traju?

Da bi rezultati bili što bolji, preporučuju se tri vezana tretmana, sa pauzama između istih od 3-4 nedelje. Potrebno je 2-4 meseca da bi se video pun efekat procedure. Ne postoji ograničenje o ukupnom broju tretmana koji se mogu obavljati tokom godinu dana, jer ne postoje nikakvi faktori rizika obzirom da se radi o plazmi dobijenoj iz krvi pacijenta. Naravno, broj tretmana i plan terapije se određuje individualno, nakon pregleda lekara koji utvrđuje stanje same kože pacijenta.

Već par dana nakon tretmana vidljivo je poboljšanje u strukturi i tonusu kože. Nakon 3-6 nedelja počinje razvoj novog kolagena i elastina, a u narednih 3-6 meseci dolazi do smanjenja bora. Ovom metodom se dugoročno ulaže u lep izgled kože i njen kvalitet, pa rezultati vremenom postaju sve uočljiviji. Za efikasniji rezultat, može se kombinovati sa hijaluronskim filerima.

Kako se ponašati pre, a kako posle PRP terapije?

Sedam dana pre dolaska na terapiju prestati sa uzimanjem kortikosteroida i antiinflamatornih lekova, a 3-4 dana pre procedure ne konzumirati alkohol i unositi dovoljnu količinu tečnosti.

Osobe koje imaju problem sa niskim nivoom trombocita u krvi (manje od 150 000/ml) ne mogu očekivati da tretman bude uspešan, jer su „nosioci“ terapijskog efekta upravo trombociti!

Posle tretmana se sprovodi adekvatna nega kože po savetu lekara, uz obaveznu zaštitu od sunca.

Kako pre tako i posle intervencije, ne smeju se koristiti lekovi na bazi acetil-salicilne kiseline (Aspirin, Andol, Midol…), jer oni sprečavaju aktivaciju trombocita i umanjuju efekat tretmana!

 Indikacije

 Ova procedura se može izvoditi na licu, vratu, dekolteu i šakama. Uspešno rešava sledeće probleme:

 • umoran izgled lica i podočnjaci

 • nepravilnosti na koži, fine linije i bore

 • siva, tzv. „pušačka“ koža

 • opuštena koža lica, vrata i dekoltea

 • ožiljci od akni

 • hiperpigmentacija

 • proširene pore na licu

 • tanka i proređena kosa (opadanje, alopecija, priprema za transplantaciju i terapija nakon transplantacije kose)

 • loš kvalitet i tekstura kože šaka

 • strije i celulit

Kontraindikacije za primenu PRP-a:

 • trudnoća

 • alergija na anestetik

 • poremećaj funkcije i nivoa trombocita u krvi

 • bilo koje akutno oboljenje

 • autoimune bolesti, onkološke bolesti, hronične bolesti bubrega i jetre

 • pacijenti na antikoagulantnoj terapiji

Primenu PRP tretmana treba razmotriti kod osoba koje su 4-6 nedelja pre intervencije uzimali kortikosterode, osoba koje su sedam dana pre intervencije uzimali antiinflamatorne lekove, ili kod onih koje su mesec dana ranije imali neku operaciju.

Vaše poverenje je naš uspeh

Hvala vam na lepim rečima. <3

Da li ste čuli za PRP šake dermapenom?

Prp šake dermapenom se koristi za ublažavanje hiperpigmentacije odnosno flekica na šakama, hidriranje, poboljšavanje tonusa i regeneraciju kožu šake.

Kako izgleda postupak?

• Vađenje krvi Centrifugalno odvajanje trombocita
• Čišćenje šake
• Piling šake
• Nanošenje anestetika koji stoji 10-15 minuta
• Nakon toga se nanosi plazma koja se ubrizgava dermapenom
• Maska za umirivanje
• Krema

Zakažite termin

Kombinacija PRP tretmana sa drugim metodama podmlađivanja?

Ovaj tretman daje odlične rezultate u kombinaciji sa mezoterapijskim koktelima, laserskim tretmanom i hijaluronskim filerima, što predstavlja korak bliže savršenom izgledu.

Za osobe koje se plaše iglica važno je da znaju da se PRP može aplikovati u kožu i bez igle, uz pomoć lasera. Laser pravi mikrootvore u koje se, uz stalno hlađenje kože, plasira centrifugirana plazma, pa je procedura izuzetno komforna za pacijenta. Ova dva tretmana zajedno traju do 120 minuta.

PRP kose?

Dokazano povećava gustinu i broj dlaka kose, kao i njenu debljinu. Procedura podrazumeva ubrizgavanje PRP-a u kožu glave, i traje do 30 minuta. Izvodi se jednom mesečno u prva 3-4 meseca, a nakon toga na svakih 3-6 meseci u zavisnosti od pacijenta.

Prvi rezultati koji se primećuju su smanjeno opadanje kose praćeno regeneracijom vlasi i njenom povećanom dužinom.

Pre nego što se odlučite za PRP terapiju, važno je znati:

 • osobama koje su gadljive na krv ili se plaše bilo kakvih igala ili iglica, ova procedura može biti odbojna

 • pacijenti se slažu da se za vreme tretmana ne oseća bol, već samo blago peckanje

 • najveći šok za pacijenta nastaje neposredno nakon tretmana, jer je lice tada crveno i otečeno, a često se javljaju i modrice

 • ne treba zaboraviti da je sve ovo samo normalna reakcija kože, a kako bi se što brže smirila upala lekar će preporučiti kremu koja hidrira i štiti kožu, a poželjno je lokalno koristiti led kako bi i otok što brže splasnuo

Zakažite termin

Cenovnik

PRP TRETMANI Cena Akcijska cena
PRP lica klasičnom metodom 17.700 16.500
PRP lica + španski anti age mezokoktel 22.500 20.000
PRP lica sa dermapenom 15.000 11.800
PRP lica sa dermapenom + mezokoktel sa hijaluronom i amino kiselinama 20.000 16.500
Prp lica i vrata + dermapen 21.200 19.100
Prp lica, vrata i dekoltea + dermapen 25.900 23.300
PRP kose 22.000 17.700
PRP kose + španski koktel za regeneraciju i rast kose 25.000 21.000
Paket 3 tretmana PRP kose 66.000 47.000
Paket 3 tretmana PRP kose + španski mezokoktel za regeneraciju i rast kose 75.000 57.000
PRP kose sa dermapenom 14.000 10.000
Dermapen kose + PRP kose dermapenom + španski mezokoktel za regeneraciju i rast kose 18.500 14.500
PRP kolena 32.000 28.800
PRP ramena 26.000 23.400
PRP (3 tretmana) – lice 53.100 44.800
Prp šake sa dermapenom 14.000 10.000
Prp šake sa dermapenom + mezokoktel za fleke 20.000 16.000
Prp šake sa dermapenom + mezokoktel za fleke (3 tretmana) 48.000 25.000
Mezokoktel za rast i regeneraciju kose 8.000 6.000
Premium kozmetika „Germaine de Capuccini“ kao dodatak 5.000 3.000

Načini plaćanja

 •  gotovinom
 •  čekovima
 •  karticom bilo koje banke
 •  prenosom na tekući račun poliklinike u ceokupnom iznosu pre intervencije, račun br. 160-529456-83 (Banka Intesa)

Na rate
Takodje postoji mogućnost plaćanja na rate:
• Intezinom karticom na do 4 rate
• Čekovima bilo koje banke ( na do 3 mesečne rate)

Napomena

– u cenu usluge su uračunate konsultacije sa doktorom specijalistom, kao i dve kontrole nakon izvršene intervencije
– nakon konsultacije, ukoliko se pacijent odluči za sprovođenje hirurške intervencije, potrebno je uplatiti avans u iznosu od 25% od ukupne cene usluge i potom zakazati odgovarajući termin.
U slučaju odustajanja ili otkazivanja zakazane operacije uplaćeni avans se ne vraća pacijentu.
Odlaganje intervencije je izvodljivo u skladu sa mogućnostima poliklinike.

Imate li pitanje za nas?

Naši doktori i medicinski tehničari su tu za vas.

+381 11 63 03 333
+381 65 29 67 537
info@
Zakažite pregled

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.