fbpx

Česta pitanja

Ne postoje rizici vezani za sam zahvat, ali postoje kontraindikacije za primenu radiotalasa, a one se mogu manifestovati u slučaju trudnoće ili kod osoba koje imaju ugrađen pejsmejker.

Odmah nakon uklanjanja mladeža koža će biti ravna, ružičasta i potpuno zdravog izgleda. U narednom periodu će se stvoriti krasta koja će otpasti u roku od pet do deset dana.

Sam zahvat uklanjanja mladeža radiotalasnim nožem je veoma brz. Ponekad je potrebno manje od minut da se jedan mladež ukloni. Pre procedure ispitujemo medicinsku istoriju pacijenta i pacijentu detaljno objašnjavamo proces. Nakon konsultacije sa pacijentom, mladež ispitujemo putem dermoskopa, kako bi se uverili da nema maligni potencijal. Nakon što se mladež klasifikuje primenom dermoskopa ili kliničkim pregledom, pacijentu dajemo informaciju da li mladež može da se ukloni radiotalasnom metodom ili je potrebno hirurško uklanjanje i slanje na HP. Ponekad mladež ne izgleda lepo, te pacijent može da se odluči na uklanjanje usled estetskih razloga.

Glavna pozitivna strana zahvata radiotalasnom metodom je ta što je potpuno sigurna i bezbolna, a oporavak je izuzetno brz. Uklanja se samo pigmentirano tkivo i izbegava dermis (dublji sloj kože) u svim slučajevima kada je to moguće, tj. kada mladež nema dubok „koren“, što doprinosi minimalnim do nepostojećim ožiljcima. Druga pozitivna strana je što uklanjanjem samo epidermisa (gornjeg sloja) možemo da pošaljemo uzorak na histopatološki pregled.

Proces uklanjanja mladeža radiotalasnim nožem se obavlja primenom vrlo fine tanke omčice od platinaste žice. Na taj način se mladež skida ili „briše kao gumicom“.

Na minimalno invazivan način se postiže odvajanje mladeža od okolnog tkiva i njegova evaporizacija. Dakle, nema krvarenja u toku zahvata. U zahvatu nema primene toplote, što za ishod ima minimalne ili nepostojeće ožiljke.

Uklanjanje mladeža radiotalasnim nožem je jednostavna procedura u kojoj se koriste radio-talasi visoke frekvencije (2 do 4 MHz) kako bi se neželjene promene na koži uklonile. Na taj način se izbegava bilo kakvo sečenje kože, a samim tim ušivanje, previjanje i ostalo. Ožiljci koji ostaju nakon tretmana radiotalasnim nožem su minimalni ili ih uopšte nema.

Mladeži su promene na koži koje nastaju taloženjem pigmentnih ćelija – melanocita. Najčešće su braon ili crne boje. Mladeži mogu da se pojave bilo gde na koži, pojedinačno ili u grupama.

Većina mladeža se pojavljuje u ranom detinjstvu i u toku prvih 25 godina života. Normalno je imati između 10 i 40 mladeža do zrelog doba. Osobe koje imaju preko 70 mladeža, naročito ako su svetlog tena i imaju svetle oči (plave ili zelene) imaju veći rizik za malignu alteraciju mladeža.

Kako godine prolaze, mladeži se često polako menjaju, postaju uzdignuti i/ili menjaju boju. Ponekad se u mladežu razvijaju i dlake. Neki mladeži se nikada ne menjaju, dok drugi mogu nestati sa vremenom.

Hrana može imati uticaj na raspoloženje, zato i o tome treba voditi računa. Hrana koja sadrži veliku količinu takozvanih “brzih” ili “prostih šećera” u kratkom intervalu podiže nivo energije. U ovu grupu namirnica spadaju proizvodi od belog brašna, slatkiši, testenine, slane i slatke grickalice, pa i med. Ovaj efekat, takođe, kratko traje, a potom dolazi do naglog pada šećera u krvi uslovljenog povećanim koncentracijama hormona insulina sto dovodi do povećanog umora i pada dobrog raspoloženja. Iz ovih razloga poželjnije je jesti namirnice koje sadrže veliku količinu korisnih mikronutrijenata, kao što su orašasti plodovi, čokolada sa visokim procentom kakao delova (preko 70%), jaja, losos, ćuretina, spanać. Uz ove namirnice dobro je provesti neko vreme na suncu, vežbati i piti probiotike, jer dobra mikrobiota u crevima sintetiše serotonin poznat kao “hormon sreće”.

Suplementi koji utiču na dobro raspoloženje su svakako oni koji nam vraćaju energiju, jer se usled sindroma hroničnog umora osećamo loše, malaksalo i neraspoloženo. Energetsku akceleraciju stimulisaće vitamin B12 uzet ujutru na prazan stomak, pre doručka, preparati gvožđa u kombinaciji sa kvalitetnim vitaminom C, B9 i obavezan D3, kao i masne kiseline Omega 3 koje imaju i antidepresivni efekat.

Celulit se ne može otkloniti putem ishrane, ali se zato može zaustaviti pogoršanje i značajno smanjiti njegova vidljivost što i jeste cilj. Uz redovnu fizičku aktivnost, smanjenje masnog tkiva pravilnim načinom ishrane po principima Solar 511 može se putem mnogobrojnih metoda uticati na poboljšanje tonusa kože. Masažama i upotrebom kvalitetnih preparata za toning kože sa jedne strane i ishranom bogatom vlaknima, mineralima i vitaminima sa druge strane, dakle namirnicama iz grupe voća i povrća koji moraju biti u većem procentu bez termičke obrade.

Salate tipa zeleno listnih, kao što su svi tipovi zelenih salata, mladi spanać, rukola, matovilac, kao i kupus, paprika, krastavac, bi morale svakodnevno da se nađu na jelovniku. Brokoli posebno, zatim kelj, prokelj ili špargla odličan su izvor nutrijenata koji poboljšavaju stanje periferne cirkulacije, kao i sok od paradajza, šargarepe ili tikvice. Voće jedite sa manjim sadržajem šećera, tj. izbegavajte suvo voće. Vitamin C i likopen, kao i preparati peptana i MSM-a ojačaće vezivni potkožni sloj, kao i zidove kapilara, pa će i cirkulacija na periferiji biti poboljšana. Sve ovo može pomoći da se telesne partije, kao što su butine, zadnjica ili stomak ulepšaju i tekstura izgladi.

Detoksikacija je postala neophodnost savremenog čoveka. Izloženi smo dramatičnom zagađenju životne sredine i hrane koju unosimo. Dodatno korišćenje lekova, konzumiranje cigareta, alkohola i sl. još više uslovljava ozbiljan i nepovoljan efekat na zdravlje. Detoksikacija ima za cilj smanjenje količine nepoželjnih oligoelemenata koje smo uneli putem hrane ili u obliku npr. lekova čiji se metaboliti zadržavaju u telu, a uglavnom ih jetra koja ne može sve da očisti i neutrališe “pogura “ u masne naslage i tako se zadržavaju blokirane vezivnim tkivom u cilju sprečavanja ponovnog ulaska u krvotok. Nismo često u mogućnosti da obezbedimo detoksikacione tretmane u profesionalnim ustanovama, ali postoje jednostavni načini da se smanji ili ublaži nivo toksina u našem telu.

Program Solar 511 u svojoj preporuci sadrži, obavezno, ispijanje čiste vode sa malo limunovog soka, ujutru na prazan stomak, radi tzv. unutrašnjeg tuširanja koje će usloviti da se “opere” unutrašnjost našeg probavnog sistema. Veća količina hrane bogata vlaknima smanjiće resorpciju kako viška masti i šećera u hrani, tako i neželjenih elemenata koji se u njoj nalaze, kao što su konzervansi, emulgatori, teški metali i dr. Korišćenje određenih preparata sa detoksikacionim svojstvima je takođe preporučljivo i ovakvi se suplementi nalaze u prodaji. Preporučujemo preparate porekla zelenih ili zelenoplavih algi.

Pravilna ishrana bogata kvalitetnim nutrijentima i vlaknima obezbediće idealni balans mikrobiote, tj. crevne flore koji u odnosu 9 : 1 održava povoljne uslove za funcionisanje odbrambene uloge limfnih ćelija zaduženih za stabilan i efikasan imunitet. Optimizovana ishrana u kojoj pored povrća, voća i jaja, bi morale da se svakodnevno nađu polinezasićene „zdrave„ masnoće, a na prvom mestu devičanska ulja koja posebno odgovaraju stimulaciji imuniteta. Primena kvalitetnih sinbiotika (probiotske kulture uz dodatak prebiotika) sastavni je deo Dr Solar 511 sistema. Kada planiramo letovanje i promenu sredine uzimanje probiotika je dobro početi dve nedelje ranije i na taj način pripremiti svoj organizam za izmenu uslova i smanjiti ili preventirati tegobe koje se mogu desiti.

Najbezbedniji način da postignemo ili održimo snažan imunitet i lepotu kože, pored balansirane ishrane, je primena antioksidanata kao što su likopen (paradajz i šargarepa), oligoelementi selen i cink u kombinaciji sa vitaminima A, C i E i vitamin D3.

Opadanje kose predstavlja veliki estetski problem koji može imati poreklo genetske prirode. Takođe uzrok može da bude stres, hormonski dizbalans, kao i nepravilan rad štitaste žlezde ili nedostatak gvožđa. Pre svega potrebno je utvrditi uzrok, a potom pribeći svim aktivnostima koje nam stoje na raspolaganju. Ishrana bi trebalo da bude bogata biotinom (B7 vitamin) i gvožđem koga najviše ima u avokadu, brokoliju, bademima, žumancetu, mlečnim proizvodima, kao i vitaminom C, cinkom i silicijumom.

Omega 3 masne kiseline pripadaju uobičajenoj suplementaciji i opšte su primenjivani element protiv svih patoloških stanja i preventive. Postoji veliki broj preparata specijalno namenjenih ovom problemu, a upotreba ovih suplemenata se može preporučiti i na taj način ubrzati oporavak.

Za lepu kožu i ten dobro je unositi namirnice iz grupe crvenih ili narandžastih boja koje su bogate beta karotenom i biotinom, likopenom, cinkom i silicijumom, kao i vitaminima C, E i D. Korisno je unositi svežu šargarepu i paradajz, koji ima najkorisnija biološka svojstva u obliku pelata ili kuvanog paradajza. Odličan izbor su spanać, brokoli, a od voća kajsija, breskva i mango.

Nadimanje u predelu trbuha može imati različito poreklo. Povećan udeo šećera u ishrani, kako prostih tako i složenih, izaziva nadimanje u najčešćem slučaju. Postoje namirnice kao što su mahunarke, koje u svom nutritivnom sastavu imaju veću količinu vlakana koja smanjuju asimilaciju ugljenih hidrata, što može prouzrokovati ovu tegobu. Nepovoljan balans u mikrobiomu unutar digestivnog trakta, u smislu povećanog broja patogenih mikroba i gljivica, može usloviti česta neprijatna nadimanja. Disbakteriozu ima izuzetno veliki broj populacije, kako odraslih tako i dece. Ovo su dva najčešća razloga, bez ulaženja u segment patoloških stanja i bolesti gastrointestinalnog trakta.

Izbegavati slatkiše i grickalice, te paziti na kombinacije namirnica i posle 11h ne unositi zajedno ugljene hidrate i belančevine, već insistirati na konzumaciji zdrave, sveže hrane, tj. povrća i voća, žitarica, jaja, mesa, kao i zdravih ulja. Takođe, treba smanjiti unos mlečnih proizvoda. Namirnice bi trebalo da budu sveže ili sveže smrznute, jer se na taj način bolje održava nutritivni sastav i bogatstvo vitamina, minerala, oligoelemenata, kao i drugih makroelemenata, a zadržava udeo blagotvornih vlakana.

Primena botoksa je bezbolna, tako da nema potrebe za anestezijom, a sama procedura podrazumeva ubrizgavanje supstance u problematične regije veoma tankom iglom. Naravno, kod pacijenata sa nižim pragom bola, apsolutno je moguće i staviti lokalni anestetik pre terapije. Tretman traje oko dvadeset do trideset minuta, a efekti se vide nakon sedam do deset dana. Zato je potrebno da pacijenti dođu na kontrolu nakon dve nedelje, kada se ukoliko ima potrebe radi eventualna korekcija. Što se neželjenih efekata tiče, ponekad Vam se može javiti blaga glavobolja, modrica ili osećaj težine na čelu, ali to sve vrlo brzo prolazi.

Kada je pravi trenutak da uradite botoks i koliko često ćete tretman ponavljati zavisi od tipa kože, jačine mimike pojedinca, uzrasta i genetike, tako da se to razlikuje od osobe do osobe. Uobičajeno trajanje efekata  tretmana je 4-6 meseci, pa je proceduru potrebno ponavljati dva do tri puta godišnje. Na ovaj način se sprečava ponovni nastanak bora.

Ovo je još jedna od čestih zabluda sa kojima se srećem u svojoj praksi. Ne postoji ograničenje u broju terapija botoksom koje pacijent može da uradi u životu. Redovno ponavljanje procedure ne dozvoljava ponovni nastanak bora, održava mladalački izgled kože, pacijenti su sve zadovoljniji i rezultati traju sve duže, tako da ponekad traju i 7 meseci.

Ovo je jedno od najčešćih pitanja i jedan od najvećih strahova svih onih koji oklevaju da urade ovu terapiju. Međutim, iako botoks umanjuje aktivnost mišića u koje se primenjuje kako bi ublažio bore, ukoliko se supstanca primenjuje u odgovarajuće anatomske tačke, u odgovarajućoj dozi i od iskusnog lekara, koji je za ovu proceduru prošao obuku, karakteristike i izražajnost lica se nimalo ne umanjuju, već samo lice dobija odmorniji i svežiji izgled. Zamrznut izgled lica se dobija prekomernom dozom jedinca botoksa, zato je bitno da tretman radite kod iskusnog lekara koji zna koju količinu supstance će primeniti u kojoj tački ubrizgavanja. Cilj botoksa je da poboljša Vaš izgled, ne da ga promeni.

Botoks kao procedura sama po sebi nije opasna, jer deluje lokalno. Iako je većini ljudi poznat kao estetska procedura, u pitanju je supstanca koja se već 20 godina koristi u drugim granama medicine i spada među lekove za koje je obavljen največi broj istraživanja u svetu.

Neželjeni efekti su minimalni i svode se na modrice, osećaj težine i mali lokalni otok. Međutim, izuzetno je važno da proceduru radi lekar koji je za nju dobro obučen, jer jedina prava opasnost vezana za nju jeste ona koja nastaje usled nedovoljno stručne primene i loše tehnike.

Botoks se ubrizgava lokalno u mišiće lica čiju aktivnost je potrebno umanjiti. Pricedura se radi veoma tankom iglom, tako da nije bolna i nema potrebe za anestezijom.  Najčešće se primenjuje u regiju čela i prostor između obrva, kao i oko očiju i u regiji vrata.

Sam tretman traje oko 20-30 minuta, a rezultati će se videti za 7-10 dana. Nakon 15 dana ćete doći na konstultaciju na kojoj se po potrebi može uraditi korekcija i dopuniti još neka tačka, a rezultati mogu trajati do šest meseci.

Terapiju botoksom ne treba raditi u nekoliko slučajeva:

– ukoliko je pacijent alergičan na supstancu botoksa (botulinum toksin)

– ukoliko ima teže mijastenije (slabost mišića).

– ukoliko na mestu gde je planirana primena botoksa postoji unfekcija ili upala

– u trudnoći i tokom dojenja

Takođe vodite računa da će Vam lekar pre intervencije dati uputstva šta ne smete raditi pre terapije (npr.izbegavanje alkohola) i posle terapije (ne trljati lice, ne stavljati ništa toplo na lice, izvbegavati vežbanje, saunu i td) koja morate ispoštovati zbog sopstvene bezbednosti.

Kada ćete se odlučiti na medicinski tretman botoksom zavisi od nekoliko faktora – genetike, tipa kože, intenziteta mimike lica. Međutim, budući da botoks umanjuje mišićnu aktivnost i preteranu miminku lica, s ovom procedurom možete početi i u mlađem uzrastu kako biste što je više moguće odložili pojavu bora.  Što su bore manje, lakše će se ublažiti. Kod osoba koja redovno primenjuju terapiju botoksa bore se sigurno neće razviti u meri u kojoj bi se inače pojavile. Ovo predstavlja veoma značajnu prednost kod osoba koje su genetski sklone preranom starenju kože. U zavisnosti od iskustva i stručnosti lekara koji proceduru obavlja, rezultati botoksa su potpuno prirodni, koži se vraća sjaj, svežina i mladalački izgled, bez „zamrzavanja“ lica.

Botoks je komercijalni naziv firme Allergan za supstancu botulinum toksin tipa A, ali zbog njene  široke primene naziv „botoks“ je danas sinonim kako za samu tu supstancu, tako i za nehiruršku estetsku intervenciju u kojoj se ova supstanca koristi. Koristi se u raznim granama medicine (npr. u dermatologiji, neurologiji, oftalmologiji), a njenom estetskom primenom se umanjuje mišićna aktivnost određenih regija lica, tako da se ublažavaju i bore koje nastaju usled mimike tih mišića, a koži se vraća mladalački izgled.

Pregled se radi u ležećem položaju. Lekar nanosi gel na sondu ultrazvučnog aparata i istom prelazi preko kože vrata. Prilikom pregleda pacijent ne oseća nikakav bol a samo ispitivanje traje od oko 30 minuta, nakon čega pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj.

Može se kombinovati sa filerima, ali treba da postoji određeni interval (oko 10-ak dana) između primene ove dve metode, a u nekim slučajevima se preporučuje i kombinacija filera i liftinga.

Najsavremenija metoda nehirurškog „liftinga“, tj. zatezanja kože lica, vrata i dekoltea.

Trudnice i osobe koje imaju pejsmejker, kao i osobe koje imaju neku sistemsku bolest vezivnog tkiva.

Tretmani se najčešće rade na licu, vratu i dekolteu, mada se mogu raditi i nadlaktice, natkolenice. Svi delovi tela gde je koža opuštena, tj. gde gubi tonus.

Radiotalasi nisu metoda izbora za uklanjanje celulita.

Radiotalasi nemaju nikakve veze sa radijacijom i zračenjem.

Efekat tretmana je vidljiv 8-12 meseci.

Postoji više tipova radiotalasnih uređaja koji se koriste kako u hirurgiji, tako i u kozmetologiji i estetici.

Tretmani su namenjeni osobama oba pola koje žele da poboljšaju tonus kože lica, vrata, dekoltea, uklone ili redukuju bore, a ovo je i odlična metoda prevencije nastanka bora tako da ga mogu koristiti i mlađe osobe.

Nema propratnih efekata.

Neželjenih efekata nema, ponekad se javi blago crvenilo koje prolazi za 30-60 minuta, a kontraindikacije su trudnoća, sistemske bolesti vezivnog tkiva i pejsmejker.

U zavisnosti od godina života i tipa kože, ali obično 2-5 tretmana u intervalima od 20-30 dana. Efekat je vidljiv 8-12 meseci, ali treba uraditi jedan tretman na svaka četiri meseca.

Na kožu se nanosi gel i preko sonde se radiotalasi usmeravaju u sloj kože u kome se nalaze fibroblasti i kolagena vlakna, tretman je potpuno bezbolan, a oseća se samo blaga toplota i tretman traje od 30-45 minuta.

Radiotalasi deluju na fibroblaste i kolagena vlakna, povećava se produkcija elastina i kolagena, kontrahuju se kolagena vlakna, poboljšava mikrocirkulacija, tako da koža postaje zategnutija, dobija svežiji i podmlađen izgled, fine i plitke bore se gube, a one dublje znatno redukuju.

U odnosu na druge metode (EKT, tečni azot) metoda je bezbolna, traje kratko, dovoljan je samo jedan tretman i ne ostaje ožiljak.

U zavisnoti od veličine i dubine promene, kod manjih i površinskih promena ožiljak ne postoji, a kod većih i dubljih može zaostati samo nešto drugačija boja kože u odnosu na okolinu mada se u većini slučajeva i to gubi nakon par meseci.

U zavisnosti od dubine promene, ali treba naglasiti da „rana“ u klasičnom smislu te reči ne postoji, jer se vrlo brzo na mestu intervencije stvara krastica koja otpada za 5-7 dana i na tom mestu ostaje nešto svetlija prebojenost kože što se izjednačava za mesec do dva sa bojom okolne kože.

Ovo je najsavremenija tehnika za sve vrste mladeža, bradavica, dermatofibroma, hiperkeratoza, kondiloma itd.

Ova metoda je u odnosu na ostale superiorna i po vremenu trajanja, jer neke intervencije traju svega 10- 20 sekundi, a za većinu je dovoljno 1-2 minuta.

Nakon intervencije se 5-7 dana nanosi antibiotski puder ili krem, dozvoljene su sve aktivnosti osim bazena, saune, solarijuma i sunčanja dvadesetak dana.

Sve osobe koje imaju patološke promene na koži.

Kafu konzumirajte pola sata posle jela, osim ukoliko je jutarnja kafa veliko zadovoljstvo ili potreba. Ne smete dodavati mleko, šlag ili šećer. Najzdravija je crna kafa bez dodataka!

Dva vezana dana u nedelji nemojte piti alkohol (čak ni vino) da bi se jetra regenerisala. Pivo je permanentno zabranjeno usled razvoja veće kiselosti tela.

Amarant i kinoa se spremaju tako što se stave u hladnu vodu u odnosu 1:3 dok voda proključa, smanjiti temperaturu ringle na mlako i ostaviti 20 minuta. Nakon što se sadržaj ohladio, staviti posudu u frižider preko noći. Na ovaj način moći ćete da koristite ove namirnice kao prilog, dodatak smesama za mešenje i dr.

Ako ogladnite posle 21h slobodno možete jesti belo meso ili sir od surutke, belance sa zelenolisnim salatama, tikvicom ili krastavac, krastavčiće u ovo vreme, ali u maloj količini, tek da možete lepo da zaspite.

Smanjite količinu i raznovrsnost mlečnih proizvoda. Pokušajte da napravite pauze od upotrebe mlečnih proizvoda što duže. Ograničite se na kiselo mleko, kefir i sir od surutke, u narodu poznat kao Urda ili Vurda, a internacionalno kao Ricotta.

Voće se ne jede umesto doručka, umesto i nakon ručka ili večere, niti se kombinuje – jesti uvek jednu vrstu voća. Izuzetak je šumsko ili bobičasto voće koje se može, međusobno kombinovati.

Idealno vreme je tri sata nakon doručka ili dva, tri sata posle ručka.

Paradajz je najzdraviji u obliku pelata ili kuvanog paradajza. Količina termostabilnog likopena koji je snažan antioksidans u zaštiti krvnih sudova oka i prostate je u tom obliku najveća. Uvek je bolje svež paradajz oljuštiti i izvaditi koštice.

Orašaste plodove jedite u sirovom stanju jer je tada najbolje očuvana količina minerala, vitamina i antioksidanata. No, ukoliko ih potopimo u vodu minimum 7 sati nabubreće vlakna koja su savršena osnova za dobru probavu i razvoj mikrobiote, kao i dobre eliminacije viška šećera i masnoće. Ovim se postupkom blokira fitinska kiselina koja može umanjiti mogućnost resorpcije korisnih oligoelemenata kao što su selen, cink, magnezijum, gvožđe i dr.

Ova ukusna namirnica se veoma teško vari i u velikom procentu izaziva tegobe manifestovane mukom, nadimanjem, težinom u stomaku.

Uključite u program fizičke aktivnosti samo 10 minuta brzog hoda sa kratkim periodičnim ubrzanjima u pravilnim intervalima. Podizanje pulsa u pravilnim razmacima u situaciji niskog nivoa šećera u krvi dokazano stimuliše energetsku produkciju od strane masnog tkiva.

Najnovija istraživanja iz oblasti nutricionizma i efikasnog regulisanja telesne mase i zdravlja, ukazuju da osobe koje beleže šta i koliko pojedu i popiju tokom dana imaju ne samo bolji uvid, nego i bolje rezultate programa ishrane i brže postizanje željenog rezultata.

Nedostatak mišića je negativan pokazatelj strukture tela. Ovi ljudi su skloni poremećajima u fiziološkom funkcionisanju metabolizma, niskoj proizvodnji energije, nižoj bazalnoj brzini metabolizma, tendenciji povećanja masnog tkiva i slabijem sportskom učinku sa lošim posledicama. Suprotno tome, ljudi sa dobro razvijenim mišićima su jači, otporniji, zdraviji i otporniji na metaboličke poremećaje.

Nedovoljan mineralni sastav kao rezultat Body Galaxy analize ukazuje na lošu konstrukciju koštanog tkiva i može se odnositi na povećan rizik od osteopenije i prekurzora osteoporoze. Postoje analize studija koje su pokazale podudaranje sa rezultatima na DEXA. Niska koncentracija minerala pokazuje povećanu potrebu za nadoknađivanjem minerala i vitamina kao suplemenata i nutritivne manevre.

Povećani obim trbuha poznat je faktor rizika kod pacijenata sa kardiovaskularnom bolešću ili se odnosi na visok rizik od srčanog udara ili dijabetesa. Takođe je poznato da ljudi sa višim nivoom kortizola, „hormona stresa“, nakupljaju masno tkivo u predelu trbuha.

Preporuke za sastav tela jednostavno su opisane u izveštaju Body Galaxy, koji sadrži optimalne referentne vrednosti. Razlikuju se kod ljudi sa umerenom fizičkom aktivnošću, muškaraca i žena, profesionalnih sportista i dece.

Masno tkivo ispod kože uglavnom je metabolički neaktivno i utiče na izgled osobe kao funkcija loko-motornog sistema i zglobova. Visceralna masnoća je organ koji ima veliki uticaj na metabolizam. Ima izraženu upalnu reakciju koja može dovesti do velikog rizika kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i disbalansa hormona.

Manjak vode u ćelijama ukazuje na dehidraciju tela i može dovesti do elektrobalansa, Hemokoncentracija. Ovo se direktno odražava na rad svih organskih sistema, naročito kardiovaskularni i centralni nervni sistem. Radni poremećaj i ritam rada srca se ogleda u funkciji pluća itd. Poremećaj svesti, vrtoglavica, zamagljivanje vida i halucinacije su takođe česte pri dehidraciji. Zadržavanje vode odnosi se na slabu cirkulaciju, nedostatak proteina u krvi, bubrežne bolesti itd.

BMR je potrošnja energije na dnevnom nivou života za održavanje mirovanja, dok je TDEE proizvodnja energije što uključuje umerenu fizičku aktivnost.

Tip tela je važan element kategorizacije tela. To je uputstvo za lekara kada je neophodan individualni plan ishrane.

ABCDE metoda može vam pomoći da utvrdite da li abnormalni rast vaše kože može biti melanom:

 • Asimetrija (Asymmetry): mladež je nepravilnog oblika,
 • Ivica (Borders): ivica nepravilna ili nazubljena,
 • Boja (Color): mladež ima više boje ili tamne mrlje,
 • Prečnik (Diameter): mladež veći od 5mm,
 • Razvijanje (Evolving): mladež se menja u veličini, obliku ili teksturi. Jedini način da budete sigurni da li je mladež melanom jeste da ga pregleda lekar.

Da. Melanom je redak, ali vrlo agresivan oblik raka kože. Melanom čini oko 2 procenata svih karcinoma kože, ali je odgovoran za većinu smrti od raka kože. Bolest se razvija u melanocitima, ili ćelijama koje se nalaze odmah ispod površine kože i daju koži njenu boju. Kao i većina karcinoma kože, izloženost UV zračenju je glavni uzrok melanoma. Ali za razliku od većine karcinoma kože, melanom se može razviti na delovima tela koji inače nisu izloženi suncu, poput prepona, pazuha ili dna stopala. Melanom je takođe skloniji metastaziranju.

Kao i kod mnogih karcinoma, rak kože nastaje kada oštećene ćelije nekontrolisano rastu. Većina oštećenja ćelija kože nastaju izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju od sunca ili sunčanja. Ćelije takođe mogu biti oštećene nasleđenim mutacijama DNK ili greškama u replikaciji ćelija, ili se mogu razviti kod pacijenata čiji je imunološki sistem slab, poput onih koji su primili transplantaciju organa ili bili zaraženi virusom HIV.

Tokom konsultacija biće napravljena procena kako bi se osiguralo da ste pravi kandidat za PRP injekcije. Pacijenti sa određenim zdravstvenim stanjem nisu kandidat za PRP injekcije. Pacijentkinje koje su trudne nisu kandidati za PRP injekcije.

PRP koji se koristi za estetske postupke je siguran za većinu pacijenata. Najčešći neželjeni efekti PRP injekcijama su blagi do umereni, oticanje i crvenilo.

Rezultati se mogu videti nakon jednog tretmana, ali tačna količina potrebnih tretmana varira od pacijenta do pacijenta. Generalno, savetuju se 2–3 tretmana, ali za neke pojedince može biti i više.

Nakon tretmana vaša koža može biti crvena. To je normalno i za očekivati. Crvenilo obično traje od jednog do 24 sata. Možda ćete imati i malo bubrenja u nekim delovima kože. Zbog toga neki pacijenti vole da se leče krajem nedelje, tako da imaju vikend za oporavak. Vreme oporavka varira od pacijenta do pacijenta.

Tehnički, PRP se može koristiti za lečenje područja tela. U kozmetičke svrhe, PRP se najčešće koristi za lečenje lica i vrata.

Rezultati PRP injekcije mogu se videti već godinama nakon tretmana. Iako ne možemo zaustaviti proces starenja, možemo ga usporiti. Rezultati PRP injekcije mogu da se produže pravilnim održavanjem nege kože kod kuće.

Pacijenti primete zatezanje i ravnomerniji ton na svojoj koži u nedelji ili dve nakon PRP injekcije. Ovi rezultati se nastavljaju razvijati i do 6 meseci nakon lečenja.

Obično je za PRP tretman potreban jedan do dva sata. Ovo zavisi od toga da li se PRP daje samo putem injekcija i/ili mikro-iglom u kožu.

Lečenje PRP tretmanom uključuje deo krvi, koja se od pojedinačnog pacijenta uzme u špric. Nakon toga sakupljena krv se vrti u posebnoj centrifugi kako bi se razdvojile njene komponente. Plazma bogata trombocitima se zatim ponovo ubrizgava u kožu.

Plazma bogata trombocitima (PRP) je injekcijski tretman kojim se koristi čovekova sopstvena krv. Trombociti su vitalni za proces zarastanja tkiva i rasta novih ćelija. PRP time pospešuje proizvodnju kolagena, regeneriše kožno tkivo i u suštini ponovo aktivira vaše ćelije da se same podmlađuju. Oslobađanje faktora rasta pojačava proces ozdravljenja. PRP omekšava fine linije i bore, zateže kožu i poboljšava tonus kože i teksturu.

U SMC u se koriste samo registrovani fileri renomiranih svetskih proizvođača : Allergan-Juvederm fileri proizvedeni u SAD najkvalitetniji i najviše korišćeni fileri u celom svetu i Neuvia organski hipoalergijski fileri koji sadrže kolagen stimulatore proizvedeni u Italiji i Švajcarskoj

Botoks se u estetici koristi za mimične bore i to obično za regiju čela, između očiju( glabela) oko očiju( bore smejalice, cross feet), ređe predeo brade,usana i vrata.Botoks deluje tako što relaksira mišiće i na taj način redukujemo postojeće bore i sprečavamo nastanak novih. Filerima se popunjavaju statične bore ( koje ne raguju na botoks) vrši se nadoknada volumna gde je to potrebnoi konturisanje i moduliranje određenog dela lica.

Neželjeni efekti praktično ne postoje ili su minimalni i prolazni ako se filer pravilno aplikuje.Može se javiti manja modica na mestu ubodakoja prolazi vrlo brzo, u određenim regijama ( obično usne ) se može javiti blagi otok koji je takođe prolaznog karaktera.Dodatnu sigurnost nam obezbeđuje enzim hijaluronidaza kojim se filer vrlo lako i brzo može „ istopiti“ tj razgradititi u potpunosti.

Dermalni fileri su potpuno neškodljivi i bezbedni jer se u SMCu koriste isključivo fileri renomiranih svetskih proizvođača koji su registrovani kako kod nas tako i U SAD i celoj Evropi.

U zavisnosti od regije koja se tretira rezultati su vidljivi odmah ( naročito usne, nazolabijalne bore, podočnjaci, jagodice, midface…) ali fileru treba oko 2-3 nedelje da se „ veže“ i tada se vidi konačan rezultat i to je razlog za kontrolu nakon 10-15 dana.

Postupak podrazumeva nanošenje anestetičke kreme ( koja stoji 10-15min), po potrebi obeležavanje regija koje se tretiraju, ubrizgavanje filera iglicom ili kanilom u treturanu regiju. Pored primene anestetričke kreme, neki fileri u sebi sadrže lokalni anestetik tako da je procedura potuno bezbolna. Po potrebi se može koristiti led koji pored obezboljavanja sprečava i pojavu eventualnih otoka.

Velika je greška generalizovati pojam ishrana za mršavljenje. Ne radi se samo o izboru namirnica, kalorijskoj vrednosti ili količini.

Potrebno je individualizovati predlog jelovnika u skladu sa zdravstvenim statusom i navikama i načinu života pojedinca. Dnevni unos uz pravilno kombinovanje je neophodno organizovati u određeno vreme i u optimalnim razmacima. Smanjiti na minimum ometanje asimilacije, makroo i mikronutijenata ili prilikom termičke pripreme hrane. Izbor namirnica je važan ne samo po svom sastavu, već i po poreklu. Ove instrukcije se nalaze u programu ishrane Dr Solar 511.

Pravilna ishrana bogata kvalitetnim nutrijentima i vlaknima obezbediće idealni balans mikrobiote, tj. crevne flore koja u odnosu 9 : 1 održava povoljne uslove za funcionisanje odbrambene uloge limfnih ćelija zaduženih za stabilan i efikasan imunitet. Optimizovana ishrana koja posebno odgovara stimulaciji imuniteta, kao i primena kvalitetnih dodataka sastavni je deo Dr Solar 511 sistema.

Program Dr Solar 511 life style poštuje princip balansirane ishrane u pravo vreme. Zadovoljiti ovaj princip je od najveće važnosti, jer je metabolizmu potrebno obezbediti namirnice koje su mu u određenim periodima dana neophodne za pravilno funkcionisanje. Prilagoditi navike u ishrani prirodnom balansu organa za varenje hrane obezbeđuje ne samo nepotrebno pretvaranje hrane u masnoću, već i ublažavanje ili eliminisanje velikog broja tegoba i bolesti.

Nakon velikog broja pretrpljenih izmena piramida ishrane ostaje i danas najpoznatiji grafički prikaz odnosa 5 grupa namirnica baziranih na dnevnom unosu. Predstavlja uputstvo za dnevni zdravi izbor količine i vrsta namirnica.

Pravilna ishrana podrazumeva pravilno izbalansirani obrok sačinjen od kvalitetnih namirnica odgovarajuće nutritivne gustine i sastava. Pravilna ishrana, koncepcija i raspored obroka bi optimalno morao pratiti kretanje i oscilovanje hormonskih i metaboličkih procesa da bi se smanjio proces akumulacije masnog tkiva. Ovim se načinom ishrane smanjuje i preventira veliki broj tegoba i metaboličkih poremećaja povezanih sa nepravilnom ili preteranom količinom namirnica. Program Dr Solar 511 harmonizuje ishranu u skladu sa hormonskim ritmovima i pruža najbolji wellness.

Pravilna ishrana podrazumeva pravilno izbalansirani obrok sačinjen od kvalitetnih namirnica odgovarajuće nutritivne gustine i sastava. Obroci bi trebalo da se konzumiraju u pravilnim intervalima.

Pravilna ishrana ima namenu održavanja i unapređenja zdravlja kao i uključivanje redovne fizičke aktivnosti u svakodnevni ritam. Pravilna ishrana i vežbanje je sastavni, bazični deo programa Dr Solar 511. Fizička aktivnost mora biti osmišljena od strane trenera ili lekara i ne sme nepovoljno uticati na procese metabolisanja nutrijenata koji sačinjavaju obroke.

Većina dijeta poslednjih godina značajno smanjuje količinu ugljenih hidrata, pa su prema tome kompatibilne sa metaboličkim problemom šećerne bolesti. Može se primeniti Paleo, DASH, proteinska dijeta. Bilo bi od presudne važnosti da se pacijenti posavetuju sa lekarom koji bi prema trenutnom stanju, nutritivnom statusu i laboratorijskim parametrima preporučila dijetu ili neku od modifikacija.

Preporučuju se crvena mesa kuvana na nižoj temperaturi, bela mesa koja se spremaju na grilu, u rerni ili kuvana, jaja, sir od surutke, sveže, bareno, grilovano, dinstano ili pečeno povrće. Voće se jede kao užina i to jedna vrsta voća do 100 – 150 gr. Žitarice su integralne sa visokim sadržajem vlakana.

CRP ili C reaktivni protein se poslednjih godina koristi kao pokazatelj upalnih tj. inflamatornih procesa.

Ne postoji značajna razlika između referentnih vrednosti za muškarce i žene, niti za životnu dob.

Nenormalno niske vrednosti se mogu naći kod osoba koje su na terapiji lekovima za smanjenje „masnoća“ u krvi (statinima) ili na terapiji aspirinom.

Visoke vrednosti se mogu očekivati kao posledica pojačanog fizičkog napora, u trudnoći (naročito poslednjih nekoliko meseci), uzimanja oralnih kontraceptiva, pušenja i visoke nadmorske visine, a naročito povišene masnoće u serumu (lipemija) i postojanja tzv. reumatoidnih faktora. Takođe mogu se očekivati i kod šećerne bolesti i arterijske hipertenzije.

Međutim, pravi značaj u kliničkoj praksi ima porast koncentracije koji je obično karakteristika nekog od navedenih stanja:

 • Infekcija – naročito bakteriskih u kojima je porast mnogo brži i izraženiji od porasta sedimentacije ili broja leukocita. Kod virusnih infekcija to nije slučaj pa to takođe nekad može biti značajan diferencijalno-dijagnostički parametar za razlikovanje bakteriskih i virusnih infekcija,
 • Maligna oboljenja (naročito limfomi),
 • Sistemski lupus eritematodes,
 • Reumatoidni artritis,
 • Vaskulitisi,
 • Infarkt miokarda – visokosenzitivni CRP služi kao parametar za procenu kardiovaskularnog rizika,
 • Zapaljenska oboljenja creva,
 • Pneumokokna pneumonija,
 • Reumatska groznica,
 • Tuberkuloza.

Sedimentacija ne ulazi direktno u kontrolu krvne slike, ali se preporučuje i uglavnom obavlja pri hematološkim analizama jer ukazuje na moguće postojanje bolesti i prati se pri svim oboljenjima. Ova vrednost predstavlja brzinu kojom se eritrociti talože na dno uspravno postavljene epruvete.

Normalna brzina sedimentacije eritrocita isključuje postojanje bolesti, dok je ubrzana indikator za dalja ispitivanja.

Normalne vrednosti – 2 – 12 mm/h

Sedimentacija je ubrzana kod upala, razaranja ćelija, trovanja, u trudnoći i posle porođaja, kod TBC-a, reumatskih bolesti. Usporena je kod novorođenčadi, policitemije, kongestivne srčane insuficijencije, alergijskih stanja, pojedinih vrsta anemija.

Eritrocitne konstante se izračunavaju iz broja eritrocita, koncentracije hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvalitetu eritrocita.

 • MCV (mean cell volume) – veličina eritrocita – normalne vrednosti su od 81 – 99 fl,
 • MCH (mean cell hemoglobin) – prosečna količina hemoglobina u eritrocitu – normalne
  vrednosti su od 29 – 32.9 pg,
 • MCHC (mean cell hemoglobin concentration) – prosečna koncentracija hemoglobina u
  eritrocitu – normalne vrednosti su od 310 – 350 g/l,
 • RDW (red cell distribution width) – raspodela eritrocita po volumenu – normalne vrednosti su
  od 11,5 – 16,5%.

Trombociti ili „krvne pločice“ su ćelije koje učestvuju u koagulaciji (zgrušavanju) krvi.

Normalne vrednosti – 140 – 450 x 109/l

Višak trombocita (trombocitoza) izaziva pojačano zgrušavanje krvi i može da dovede do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sistemu. Manjak trombocita (trombocitopenija) izaziva sklonost krvarenju. Trombociti su sniženi kod hemioterapija, malignih oboljenja, hepatitisa i slično.

Hematokrit predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi.

Normalne vrednosti – za žene 0.356 – 0.470 L/l i kod muškaraca 0.41 – 0.53 L/l

Povećane vrednosti hematokrita se viđaju kod dehidratacije i šoka. Hematokrit može biti smanjen u trudnoći, a smanjuje se i sa godinama života. Takođe je smanjen kod anemija, leukemija, povećane funkcije štitaste žlezde (hipertireoze), ciroze jetre, opekotina i infekcija.

Hemoglobin predstavlja sastojak crvenih krvnih zrnaca. On prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen-dioksid iz tkiva nazad u pluća. Svakim udahom krv u plućima dobija kiseonik i zahvaljujući upravo hemoglobinu distribuira ga do svih tkiva i organa.

Normalna koncentracija – 110 – 180 g/l

Snižena koncentracija ukazuje na anemiju.

Povećana koncentracija je u stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, kao i kod povišenih eritrocita.

Leukociti ili bela krvna zrnca, stvaraju se u koštanoj srži i štite organizam od infekcija. Učestvuju u imunom odgovoru. Postoji pet različitih vrsta belih krvnih zrnaca i sve one su deo odbrane organizma protiv najezde infektivnih i drugih štetnih materija.

Dele se na neutrofile ili granulocite, limfocite, monocite, eozinofile i bazofile.

Koja je tzv. “loza“ belih krvnih zrnaca iskočila iz referentnih tj. graničnih vrednosti ukazuje na tip i poreklo patološkog poremećaja i služi kao bazični dijagnostički pokazatelj.

Normalne vrednosti – 3.9 – 10 x 109/l

Povećan broj leukocita u organizmu, uglavnom znači infekciju. Smanjen broj leukocita može se pojaviti ukoliko je akutno neko virusno oboljenje, kod primene nekih lekova, hemoterapije, leukocitoza, u stresnim situacijama.

Eritrociti ili crvena krvna zrnca su krvne ćelije koje sadrže hemoglobin i učestvuju u prenosu kiseonika vezanog za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva.

Normalne vrednosti – 3,86 x 1012/l do 5,08 x 1012/l za ženu i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce.

Snižene vrednosti su, najčešće, znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja. Povišene vrednosti mogu biti uzrokovane stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.

Značenja nekih od skraćenica kod rezultata krvne slike su:

 • RBC– eritrociti (crvena krvna zrnca),
 • WBC– leukociti (bela krvna zrnca) služe za obranu organizma od bakterija, virusa i gljivica,
 • PLT– trombociti (krvne pločice) učestvuju u stvaranju ugrušaka i zaustavljanja krvarenja,
 • Hb – koncentracija hemoglobina,
 • Hct – udeo krvnih ćelija ili hematokrit u ukupnom volumenu krvi,
 • MCV – srednji volumen eritrocita,
 • MCHC – srednja koncentracija hemoglobina u eritrocitima,
 • RDW – širina distribucije eritrocita, sortiranje eritrocita prema veličini,
 • MTV – prosečni srednji volumen trombocita.

Kompletna krvna slika uključuje broj eritrocita, leukocita, trombocita, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), trombocitne konstante (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (podvrste leukocita: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti), hemoglobin i hematokrit.

Dermalni fileri se mogu koristiti za sve regije na licu ( čelo, temporalna regija, podočnjaci, jagodice,usne,brada) kao i za vrat dekolte pa i šake.

U zavisnosti od regije koja se tretira koriste se fileri različite gustine i od toga zavisi i trajanje efekta filera.Što je filer gušći i ima veću koncentraciju hijaluronske kiseline efekat je duži. Za usne efekat je 6-9 meseci, nazolabijalne bore 12-18 meseci,18-24 mesici za jagodice i bradu…) pored toga na trajanje efekta utiču i neke životne navike( pušenje,izlaganje suncu, fizička aktivnost…) godine života, hormonski status.

Fileri predstavljaju supstance koje se ubrizgavaju u određene regije na licu ( nešto ređe vrat i dekolte) u cilju korigovanja postojećih deformiteta-najčešće bora, povećanja volumena ili konturisanja određenog dela lica ( jagodice,usne, brada..) Osnovni sastojak filera je hijaluronska kiselina koja se i inače nalazi u koži.

Hrana koja je korisna u terapiji gastritisa je voće i povrće spemljeno uz manju količinu začina poput brokolija sa kurkuminom, zeleni čaj, riba, avokado i svaka druga hrana koja ne stvara tegobe. Tokom ove bolesti dokazan je nizak nivo B12 vitamina, gvožđa i kalcijuma, pa bi nutricionista morao da preporuči hranu koja je bogat izvor ovih nutrijenata. Zeleno lisnato povrće, voće, susam, mleveno laneno seme, manja količina crvenog mesa, jaja i mlečnih proizvoda mogu se svakodnevno konzumirati. Ukoliko pojedina hrana smeta i pogoršava tegobe, potrebno je isključiti i naći adekvatnu zamenu koja će omogućiti potrebne mikro i makro nutrijente i na taj način izbeći nedostatak za održavanje svih vitalnih funkcija.

Svi pokušaji da se precizira adekvatna ishrana kod oboljenja želudačne sluznice kao što je dispepsija, gastritis ili gastrični ulkus, tokom niza naučnih istraživanja ostali su bezuspešni.

Dokazano se zna da je jako začinjena hrana posebno raznim vrstama bibera, ljute paprike i čilija nedopustiva kod ovih pacijenata. Ovo se odnosi i na alkoholna i gazirana pića, kafu i kofeinske napitke.

Zaključeno je da se režim ishrane mora individualno odrediti  i da se svakom pacijentu ograniči upotreba hrane koja mu pogoršava tegobe, a da u dijeti mora biti dovoljno vlakana poreklom iz voća i povrća. U toku medicinsko nutritivne terapije pacijentu se može preporučiti unos probiotika uz dodatno povećanje upotrebe Omega 3 i 6 masnih kiselina.

Kandida u povećanom broju ne može da se izleči samo ishranom. Infekcija ovom gljivicom koja kao saprofit u našum crevima se mora putem dobrog balansa probiotskih kultura održavati u broju koji neće biti u mogućnosti da ostvari patogene efekte. Ukoliko je došlo do povećanog broja kandide tada se pored ishrane moraju primeniti lekovi iz grupe antifungicida, ishrana, vitaminska nadoknada i obavezni probiotici sa dodatkom prebiotskih vlakana. Ishrana se svodi na izbegavanje slatke hrane, prostih šećera, mlečnih proizvoda i kvasca.

Doručak je važan obrok i u sklopu doručka možete kombinovati sve tri kategoruje namirnica. Kombinacija ugljenih hidrata, belančevina i masnoća se lepo prihvataju od strane digestivnog trakta i metabolišu se u potpunosti, pa na taj način omogućavaju sintezu važnih metaboličkih elemenata. Proizvodnja hormona, dobrog holesterola, depoa gvožđa i tkiva uopšte kao i održavanja energije potrebne tokom dana, uvek su u direktnoj vezi sa tipom namirnica koje unesete ujutro.

Zdrav doručak zbog koga ćete mršaviti je onaj koji sadrži dosta proteina kao što je jaje, nešto zdravih masnoća kao maslinovo ulje, avokado, puter, integralne žitarice kao što je ovas ili heljda. Uz dodatak mlečnih proizvoda kao kefir, kiselo mleko ili sir od surutke dobijate kombinaciju koja će ne samo da vam dopinese procesu mršavljenja već i nivo energije i hranljivih materija koje su neophodne za održavanje zdravlja i energije.

Za zdravo mršavljenje 10 kg biće vam potrebno 2,5 do 3 meseca. Telo se tokom fiziološkog gubitka 3-4 kg mesečno sasvim adaptira, održava i ne osećaju se posledice u smislu gubitka energije, glavobolje, anemije, gubitka kose, pucanja noktiju, slabljenja vida. Koža ne visi i tonus je očuvan.

Ishrana mora sadržati kvalitetne namirnice bogate proteinima, vitaminima, mineralima sa puno vlakana. Ovakva vrsta ishrane obezbeđuje pravilan balans probiotiskih kultura koje održavaju pravilnu resorpciju hranljivih materija, dobro zdravlje i od kojih zavisi proces mršavljenja.

Fizička aktivnost je ključna za intenzitet procesa smanjenja masnog tkiva i ona bi trebalo da postane sastavni deo svakodnevnice. Brzi hod 20 – 30 minuta uz malo truda može lako da se organizuje, bez obzira koliko je dnevni raspored obaveza veliki. Preporučuju se i aktivnosti poput joga meditacije 15 minuta dnevno. Idealno vreme za ovu aktivnost je popodne i predveče kada je želja za hranom najveća.

Privremeni dijetetski režim ima isti takav i rezultat. Prekidom strogih pravila u ishrani i ponovnom vraćanju starih navika, kilogrami i zdravstveni status pacijenta se vraćaju na početnu tačku.

Najbolja ishrana za mršavljenje je ona prilikom koje se ne stvaraju rezerve masti, a postojeće masno tkivo koje je u višku se koristi za proizvodnju energije. U toku načina ishrane kada se telu omogućava da od svih namirnica koje se nalaze na dnevnom meniju upotrebi i iskoristi svaki nutritivni element za unapređenje i održavanje zdravlja i uz adekvatnu fizičku aktivnost doći će do potrebe proizvodnje energije iz nagomilanog tj. bespotrebnog masnog tkiva.

Najbolja ishrana je prilagođena hormonskim oscilacijama tj. cirkardijalnom ritmu sa optimalnom količinom proteina, ugljenih hidrata, mlečnim proizvodima sa nižim procentom ugljenih hidrata, voća i povrća svežeg ili pripremnjenog na ili uz zdrave masnoće. Naglašavam da se količina voća tokom jednog dana mora ograničiti mnogo strožije nego što je to slučaj sa povrćem.

Pre svega u potpunosti izbaciti namirnice kao što su slatkiši, banane, lubenice, dinje, grožđe, smokve, urme, a regularno jesti proteine i mnogo povrća i salata. Fizička aktivnost bi bila neophodna u vidu brzog hoda, 30 minuta dnevno, najbolje pre nekog od glavnih obroka.

Osnovna pravila u ishrani za osobe sa dijabetesom slična su kao i za zdrave osobe. Ishrana mora biti uravnotežena sa optimalnim odnosom ugljenih hidrata, belančevina i masnoća. Namirnice su najbolje kao sveže ili sveže smrznute, bez aditiva, konzervanasa i ostalih dodataka koji se koriste u preradi hrane. Mora se voditi računa da se obroci uzimaju u okvirno isto vreme i da se preporučeni obroci ne preskaču.

Osobe koje obole od dijabetesa moraju značajno da poboljšaju svoj životni stil. Potpuna eliminacija faktora rizika je neophodna. Balansirana, optimizovana ishrana je najbolji izbor. Pravilna upotreba ugljenih hidrata se, pre svega odnosi na prilagođavanje terapijskim modelima insulino-terapije.

Tokom ove bolesti se mora ograničiti upotreba mlečnih proizvoda, slatkiša i žitarica, a akcenat se poklapa sa pravilima mediteranske dijete koja se danas smatra najzdravijim načinom ishrane.

Najpre nemam informaciju koliko godina imate, da li imate neki od alarmnih simptoma. Za to je ipak potreban pregled. Ono što Vam mogu reći je da mogu biti greške u ishrani, ovakva stanja mogu biti posledica napetosti i stresa što govori u prilog iritabilnog kolona. Da bismo došli do toga da se radi o banalnom-funkcionalnom poremećaju moramo isključiti ozbiljna stanja koja mogu dati ovakvu kliničku sliku. Pre svega mislim na inflamatorna oboljenja digestivnog trakta i karcinom.

Kada je u pitanju povišen holesterol potrebno je videti o kom tipu poremećaja metabolizma lipida se radi. Kakvi su nivoi holesterola i triglicerida, te kakav je odnos dobrog i lošeg holesterola. Potrebno je isključiti i hipotireozu kao stanje koje dovodi do povećanja masnoća u krvi. Odluka o terapiji se donosi na osnovu vrednosti holesterola, tipa poremećaja, postojanja komorbiditeta. Najbolje je da zakažete pregled kako bismo to prošli zajedno i kako bismo Vam pomogli da donesete najbolju odluku vezanu za Vaše zdravlje.

Dijabetes tip 2 je postalo masovno oboljenje poslednjih decenija. Vreme prelaska na insulinsku terapiju je individualno i zavisi od pravovremenog otkrivanja dijabetesa, načina lečenja, izbora lekova i saradnje pacijenta.

Ne treba se plašiti insulinske terapije, najvažnija je dobra glikoregulacija. Držanjem nivoa glikemije pod kontrolom preventiramo komplikacije dijabetesa koje mogu biti veoma teške.

Za dijabetes tip 2 lečen tabletama najvažnija mera je promena životnih navika pacijenta u skladu sa novootkrivenim stanjem. Pored toga važno je pravilno birati terapiju kojom će se šećer držati pod kontrolom, a neće dovesti do povećanja telesne težine pacijenta i neće dodatno iscrpljivati postojeće rezerve pankreasa.

Pušenje je riziko faktor za kardiovaskularni događaj, uz hipertenziju, hiperlipidemiju, poremećaj metabolizma šećera u krvi. Muškarci su nešto ranije u riziku za oboljenje krvnih sudova zbog hormonskih razlika između polova. Potreban je klinički pregled gde je neophodno izmeriti pritisak, poslušati srce, pluća, uraditi krvnu sliku, biohemiju sa lipidnim statusom kao i EKG. Na osnovu preporuka izrađene su tablice kardiovaskularnog rizika. U razgovoru sa lekarom dobićete podršku u smislu korekcija loših životnih navika, lečenje hipertenzije i metaboličkih poremećaja ukoliko postoje.

Karcinom debelog creva je bolest koja se može na vreme otkriti preventivnim pregledima i sa velikim uspehom lečiti ukoliko je blagovremeno otkriven.

Za sve pacijente, nezavisno od pozitivne porodične anamneze, preporuka je da se jednom u dve godine radi FOBT, test na nevidljivo-okultno krvarenje iz debelog creva. Sa pregledima se započinje kod osoba bez tegoba, koji nemaju vidljivo krvarenje iz debelog creva od 50. godine života. Pozitivan FOBT je indikacija za kolonoskopski pregled debelog creva. Statistički gledano najčešći razlog krvarenja budu hemoroidi, polipi i neka benigna stanja. Jedan broj pacijenta ima krvarenje kao posledicu karcinoma i prekancerogenih stanja.

Pregledi kod osoba koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu treba započeti ranije, deset godina pre godine života u kojoj je srodnik oboleo od karcinoma debelog creva. Deset godina traje kancerogeneza i to je vremenski prostor gde se može na vreme uhvatiti promena sluznice koja ima značaj.

Preventivni pregledi prostate rade se muškarcima preko 50 godina. Ukoliko tegobe nalažu svakako bi ih trebalo raditi i ranije.

Potrebno je jednom godišnje ispitati pacijenta o postojanju dizuričnih tegoba, postojanju pozitivne porodične anamneze na karcinom prostate, uraditi analizu urina, ultrazvučni pregled prostate sa rezidualnim urinom. Najvažnije je ovome dodati prostata specifični antigen -PSA koji se određuje iz krvi. To je zapravo tumor marker koji sa određivanjem ukupnog PSA i indexa PSA sa velikom senzitivnošću i specifičnošću pomaže da se na vreme otkrije karcinom prostate.

Postojanje dizuričnih tegoba, ultrazvučna detekcija rezidualnog urina uz miran PSA marker govori u prilog postojanja benigne hiperplazije prostate koja se uz dobru terapiju može staviti pod kontrolu i popraviti kvalitet života pacijenta.

Hašimoto tireoiditis je hronično zapaljenje štitaste žlezde uzrokovano postojanjem antitela prema tkivu štitaste žlezde koje naše telo stvara. Sam naziv bolesti jako uplaši pacijenta, a zapravo se radi o jednom stanju koje nije ni po čemu vitalno ugrožavajuće niti dovodi do ozbiljnijih poremećaja organizma.

Postojanje antitela, ukoliko je nivo hormona TSH, FT4 i T3 normalan, ne zahteva lečenje već samo praćenje hormonskog statusa. Nije potrebno ponavljanje nivoa antitela u krvi ukoliko su jednom detektovana povišena antitela. U nastavku se prati nivo TSH, FT4 i leči se u skladu sa vodičima lekarske prakse i onoga što klinički nalaz nalaže.

Umor je ponekad fiziološki kao poruka organizma da mu treba više odmora, sna i nekih rasterećujućih aktivnosti. Ponekad može biti znak nekih oboljenja. Najčešće su u pitanju anemija i poremećaj funkcije štitaste žlezde. I jedno i drugo stanje se lako otkrivaju fizikalnim pregledom, analizom krvi (KKS i TSH). Uz to potrebno je uraditi i EKG i ultrazvučni pregled štitaste žlezde.

Ultarzvukom posmatramo morfologiju štitaste žlezde (otkrivamo eventualno postojanje nodusa, hroničnog tireoiditisa). EKG je važan jer nam pruža informacije o srčanom ritmu. Poremećaj ritma koji prati anemiju i hipotireozu, ukoliko se radi o zdravom srcu, je prolazan. Lečenjem anemije ili poremećaja funkcije štitaste žlezde srčani ritam se normalizuje.

Preventivni pregledi se rade kod osoba bez tegoba, a u cilju unapređenja zdravlja. Važno je na vreme misliti o svom zdravlju, čuvati svoje telo i obavljati redovne preglede. Cilj preventivnih pregleda, onih koje obavljamo dok nemamo tegobe, jeste pravovremena dijagnoza najčešćih oboljenja. Kada se bolest otkrije na vreme moguće je njeno izlečenje, stavljanje pod kontrolu ili usporavanje toka oboljenja.

Efekat je u zavisnosti od tipa kože vidljiv 6 – 12 meseci.

Radiotalasni lifting je najprirodniji način „podmlađivanja“ kože, jer se ne ubrizgavaju nikakve supstance, već se koža stimuliše da sama produkuje kolagen, elastin i fibroblaste. Izgled nakon tretmana je prirodniji i tretmani su potpuno bezbolni i neuporedivo jeftiniji.

Metoda radiotalasnog liftinga je APSOLUTNO bezbolna, a tokom tretmana osećate samo blagu toplotu.

Radiotalasni lifting funkcioniše tako što se radiotalasi visoke frekvencije putem sonde usmeravaju u sloj kože u kome se nalaze kolagen i fibroblasti i stimulišu ih tako što dolazi do kontrakcije kolagenih vlakana, povećane produkcije elastina i fibroblasta, a na taj način koža postaje zategnuta i elastičnija, fine bore postaju nevidljive, a duboke redukuju – dobija se efekat podmlađivanja i svežiji izgled.

Hiperkeratoze se radiotalasnom metodom uklanjaju za 2-3 minuta bez ikakvih posledica.

Uklanjanje ovakvog mladeža se preporučuje i iz estetskih i iz medicinskih razloga, a lokalizacija na kapku ne predstavlja problem za njegovo otklanjanje radiotalasnom metodom pošto je ona vrlo precizna i ne oštećuje okolno tkivo.

Naslage koje imate se zovu ksantelazme i nisu opasne, ali predstavljaju estetski problem. Mogu se ukloniti radiotalasnim nožem za par minuta i bez ikakvih posledica.

Aparat emituje radiotalase visoke frekvencije koji se prenose putem tankih elektroda i tako se atraumatski, bez oštećenja okolnog tkiva, bez krvarenja, otklanjaju patološke promene. Metoda je bezbolna, nema ušivanja, previjanja, skidanja konaca i postiže se maksimalni estetski rezultat.

Mladeže u predelu pojasa treba ukloniti zbog mehaničke iritacije kojoj su izloženi, a mladež na leđima treba pregledati i ako predstavlja estetski ili medicinski problem odstraniti ga. Danas se preporučuje radiotalasna metoda za uklanjanje mladeža. Hirurško uklanjanje se preporučuje za velike mladeže i one koji pokazuju znakove maligne alteracije.

Teoretski svaki mladež može biti potencijalno „opasan“, ali ovo se pre svega odnosi na mladeže koji menjaju boju, nisu simetrični, imaju neravne ivice, nalaze se na mestima mehaničke iritacije itd.

Po Vašem opisu radi se o virusnim HPV bradavicama koje svakako treba odstraniti jer se veoma brzo umnožavaju. Metoda izbora je radiotalasni nož.

Odgovor Dr Solar:

Najaktuelniji pristup svakom profesionalnom i rekreativnom sportu je neophodnost unosa oligoelemenata i sportskih suplemenata. Intenzivni napori prilikom sporta neminovno dovode do katabolizma i oksidativnog stresa koji ozbiljno mogu narušiti zdravlje. Ovo je razlog da svoje telo, kako mišiće tako i druge organske sisteme zaštitite primenom mineralovitaminskih dodataka koji moraju biti stručno selektovani. Ovu vrstu protokola mora da posavetuje stručno lice. U Solar Medical Centeru dobijate savet za pravilnu primenu, doze i raspored korišćenja suplemenata u cilju najadekvatnijeg učinka u sportu, a ujedno bez neželjenih posledica. Saveti i preporuke se baziraju na medicinski potvrđenim dokazima, a preparati koji se nalaze u našem Two Worlds vitamin shopu odabrani su prema najvećoj oceni kvaliteta i efikasnosti.

Odgovor Dr Solar:

Najprecizniji rezultati procene tzv. nutritivnog statusa u svetu, a i kod nas, dobija se merenjem na segmentnom analizatoru strukture tela biorezonantnom metodom.

Body Galaxy 720 BC vaga predstavlja poslednju reč naučno-tehnološkog razvoja u ovoj oblasti.

Supernitnim performansama ovaj aparat će izvršiti analizu kompletnog telesnog sastava po regionima.

Visina se meri ultrazvučnim aparatom koji koriguje položaj tela prilikom merenja.

Poseban akcenat se stavlja na analizu pojasne gojaznosti koja je faktor procene kardiovaskularnog rizika. Za razliku od ostalih analizatora, dobijamo podatak o površini zahvaćenoj unutrašnjim masnim tkivom (visceralna masnoća), kao i predviđanje porasta masnoće oko organa u narednih 20 godina.

Unutrašnja gojaznost se prikazuje u tačnom broju kilograma, a dobijamo i podatak koliko se kilograma masnog tkiva nalazi u potkožnom sloju.

Izračunava kilograme mišićne mase, proteina i minerala.

Body Galaxy 720 biorezonantnim talasima procenjuje stanje cirkulacije putem odnosa telesnih tečnosti unutar i van ćelija u trupu i svakom ekstremitetu posebno.

Ovaj moćni aparat izračunava metabolizam u mirovanju, tzv. bazalni metabolizam, kao i sagorevanje energije na dnevnom nivou i tako se izračunava koliko je potrebno uneti kalorija da bi došlo do mršavljenja ili održavanja idealne telesne mase.

Fazni ugao je dragocen podatak koji putem procene stabilnosti ćelijskih membrana procenjuje zdravstveni rizik od ozbiljnih oboljenja i služi kao rani znak neophodne preventive.

Merenje traje jedan minut, princip je bezbolan i bez neželjenih dejstava.

Odgovor Dr Solar:

Hrom je uključen u metabolizam šećera, pa samim tim i u produkciju energije. Vitalni je element u sintezi holesterola, masti i proteina. Ovaj esencijalni mineral održava stabilnost nivoa šećera u krvi i potpomaže optimalnu insulinsku aktivnost. Na ovaj način indirektno smanjuje naglu hipoglikemiju, tj. padove šećera u krvi. Ovaj efekat stimuliše centar za glad, smanjenje energije, potrebu za slatkišima i umor. Poznato je da slatkiši – brzi šećeri – najbrže podižu nivo šećera u krvi, jer se brzo metabolišu tj. vare i postajemo žrtve prethodno unete pogrešne hrane. Program ishrane Solar 511 Life Style pravilnim unosom namirnica pomaže u izbegavanju ovog efekta i samim tim smanjuje apetit. Hrom ima izuzetno veliki broj blagotvornih efekata po naše zdravlje, čak i antiaging efekat uz smanjenje rizika od osteoporoze. Dodatno uz biotin (poznat i kao vitamin H) smanjuje insulinsku rezistenciju i „loš“ LDL holesterol kod osoba sa insulin nezavisnim dijabetesom tj. dijabetesom tip II.

Odgovor Dr Solar:

Ovaj esencijalni oligoelement je veoma važan za funkionisanje prostate i pri razvoju reproduktivnih organa. Reguliše proteinsku sintezu, formiranje kolagena, poboljšava imunitet, zarastanje rana i još mnogo toga. Potpomaže apsorpciju vitamina A i E. Slično kao i selen, cink se nalazi u dosta niskim koncentracijama u našem zemljištu, a ovaj nedostatak dovodi do otežanog seksualnog sazrevanja, umora, povišenog holesterola, gubitka kose, slabog noćnog vida, infertiliteta, slabe memorije i sl. Sve ovo su oboljenja ili stanja koja na prvom mestu treba pokušati popraviti dodavanjem cinka, pa tek u nastavku pribeći određenim farmaceutskim manevrima. U Solar Medical Centru i Two Worlds supplement and beauty storu ovaj se preparat nalazi u okviru uobičajenog asortimana.

Odgovor Dr Solar:

Nesrećna okolnost za sve nas je činjenica da je još krajem osamdesetih uočen izuzetno mali nivo sadržaja selena oligoelementa u zemljištu Srbije i Crne Gore. Kiseli, neorganski vezan selen (u stenama u okolini Bora) biljke ne mogu asimilovati i na taj način se lanac naše ishrane veoma osiromašio ovim antioksidansom i zaštitnikom zdravlja.

Selen je bitan element našeg imuniteta, jer samo uz prisustvo dovoljne količine ovog elementa dva najvažnija antioksidativna enzima mogu ostvariti efikasnu zaštitu. Da bismo postigli dovoljnu aktivnost antioksidativne zaštite potrebno je 6 meseci piti ove suplemente. Tada se može napraviti pauza od mesec dana. Za to vreme nivoi selena će se ponovo smanjiti, te se tako i primena mora produžiti. Prema programu Solar 511 Life Style postoje osobe kojima se ovaj preparat mora preporučiti, a to su osobe sa rizikom ili postojećim dijabetesom, hipotireozom, sterilitetom, kao i osobe koje imaju maligne bolesti.

Odgovor Dr Solar:

Omega-3 masne kiseline imaju toliki broj blagotvornih delovanja na ljudsko telo, na metabolizam, na izgled, na rad mozga, kardiovaskularni i sve ostale organske sisteme da ih je, kako se u literaturi navodi, nemoguće nabrojati. Koriste se i u oblasti preventivne medicine tako da bi moj odgovor bio, jasno i kratko, DA.

Odgovor Dr Solar:

Postoji veoma veliki broj simptoma, ali ni jedan nije posebno specifičan da bi sa sigurnošću mogli ovaj nedostatak da dijagnostikujemo. Najpreciznije se ova dijagnoza postavlja u laboratorijama. Na žalost, podaci govore da je veliki deo svetske populacije sa niskim nivoima vitamina D3, a ovo je dokazano uzrok nastanka najozbiljnijih zdravstvenih problema danas. Program Solar 511 Life Style u svom poslednjem segmentu preporučuje dodatak D3 vitamina u skladu sa zdravstvenim stanjem svakog pacijenta posebno.

Odgovor Dr Solar:

Ukoliko leti provodite više vremena na otvorenom i izlažete lice i ramena sunčevim zracima minimum 15 minuta, neće biti potrebe za dodatnim unosom vitamina D3. No, ako imate određenu zdravstvenu problematiku koja zahteva povećan unos, tada nemate izbora jer ni sunčanje neće pomoći da postignete potrebne koncentracije vitamina D u telu. Napominjem da je ovaj vitamin, tj. hormon D3 veoma važan u prevenciji niza ozbiljnih bolesti, kao i da upotrebom možemo značajno da poboljšamo i doprinesemo efikasnijem efektu terapije.

Odgovor Dr Solar:

Svakako da je dobro unositi vitamin C. Antioksidativni efekat ovog dragocenog vitamina, utiče na poboljšanje i očuvanje zdravlja, a ujedno doprinosi većoj energiji, može uticati i na lepotu kože, poboljšanje cirkulacije tj. protoka i elastičnosti zidova krvnih sudova. Ipak, ima ga u namirnicama u dovoljnoj meri da ukoliko ne postoje jasni znaci nedostatka, vitamin C ćete u najboljoj formi moći da iskoristite iz hrane koju promoviše dobro koncipiran sistem ishrane Solar 511 Life Style sa preporučenim namirnicama bogatih vitaminom C.

Odgovor Dr Solar:

Mnogo, veliki broj studija je imao ovakav rezultat, a najpoznatija je ona koja je dokazala da crna čokolada utiče na podizanje serotonina, tzv.“ hormona sreće“. Poznato je da šećeri podižu raspoloženje, ali moramo biti veoma obazrivi. Prosti šećeri, u veoma kratkom periodu sjajnog raspoloženja nakon konzumiranja dovode do neopisive, jake, potrebe za dodatnim unosom bilo čega slatkog. Ovo se javlja jer naglo podizanje šećera ima za posledicu i isto tako nagli pad šećera u krvi sa pratnjom umora i bezvoljnosti. Zato je siguran način da postignete bolje raspoloženje lagana svakodnevna fizička aktivnost koju je najbolje imati ujutru pre doručka prema Solar 511 life style programu.

Odgovor Dr Solar:

Ukoliko duži period konzumiramo prženu, pohovanu hranu, previše crvenog mesa, gaziranih slatkih pića, koktela, alkohola, hranu previše industrijski obrađenu, uz mnoštvo aditiva, konzervanasa, doći će do ubrzanog procesa starenja i nagomilavanja masnog tkiva. Ne smemo preterivati ni sa jednom vrstom namirnica. Program Solar 511 life style insistira na balansiranoj, uravnoteženoj ishrani, pa bi trebalo smanjitii količinu „zdravih“namirnica kao što je voće sa velikom količinom šećera. Dozvoljeno je neograničeno jesti sveže povrće i salate. Alkohol je, takođe, uzrok umornog i starijeg izgleda usled otečenosti, a sa druge strane i dehidracije pa prema programu nije dozvoljena konzumacija više od jedne čaše.

Odgovor Dr Solar:

Svakako da su to namirnice iz grupe svežeg povrća i voća. Strogo kontrolisano uzgajan, organski i dobro opran obrok salate sa malo devičanskog ulja odličan je način da se pročisti sistem organa za varenje. Ovakav obrok bogat je vitaminima i mineralima, koji po pravilu nedostaju u brzoj hrani a ujedno ima visok sadržaj vlakana koja će pročistiti creva od otpadnih produkata neadekvatnog varenja. Loše svarena hrana se može zadržati i po više meseci, čak i godina, u našim crevima, čineći smetnje i zadržavanje toksina koji utiču na ubrzanje starenja. Kvalitetna riba, orašasti plodovi, šumsko i bobičasto voće dokazano mogu igrati značajnu ulogu u postizanju ovog cilja. Program Solar 511 life style potencira upotrebu visoko kvalitetnih namirnica, a u svom zelenom, DETOX danu postiže i ovaj cilj.

Odgovor Dr Solar:

Optimalan unos vode zavisi od mnogo faktora, od godišnjeg doba, spoljne temperature, fizičke aktivnosti itd. Najvažnije je da ujutru, nakon pranja zuba, unesete čistu vodu u sistem organa za varenje da se, tako reći, istuširate iznutra. Tokom dana pijte vode koliko ste žedni. Naravno izbegavajte neposredno pre, za vreme i odmah nakon glavnih obroka.

Odgovor Dr Solar:

Na zdrav način pet kilograma možete izgubiti u periodu od mesec dana. Ukoliko nemate zdravstvenih smetnji morate da smanjite količinu šećera i ugljenih hidrata na najmanju meru. Koristite samo tzv. složene šećere koji se nalaze u integralnim žitaricama. Proste šećere tzv. slatkiše, grickalice, prženi krompir i testa u potpunosti izbegavajte. Koristite integralni beskvasni ili tostirani hleb uz doručak i to najviše dve tanke kriške. Uz ručak možete jesti samo malo parče hleba do 35gr. Salate sa veoma malo maslinovog ulja možete konzumirati u neograničenim količinama. Izuzetno je važno da ste fizički aktivni. Hodajte brzo u trajanju od 15 -30 minuta svakog jutra pre doručka i imajte kratke intervale ubzanja u trajanju od 30 sekundi. Ukoliko ne usledi rezultat javite se u Solar Medical Center, a naši lekari specijalisti pomoći će detaljnim pregledom. Srećno!

Pouzdanost pilule za dan posle je oko 85-90%. Uzima se najkasnije 72h od rizičnog odnosa, a najbolji efekat ima u prvih 12-24h. Nakon 3-4 nedelje od uzimanja, neophodan je pregled ginekologa radi isključivanja trudnoće. Kod jedne od sedam žena javlja se mučnina, povraćanje, glavobolja, preosetljivost grudi, bolovi u stomaku i dr. Nema jasnih kontraindikacija za njihovu primenu, ali treba biti oprezan kod žena kod kojih postoji poremećaj funkcije jetre, zapaljenskih bolesti tankog i debelog creva itd.

„Vaginalni probiotici“, oralni ili vaginalni, održavaju balans vaginalne flore i na taj način štite od infekcije. Laktobacili, koji se nalaze u ovim preparatima, predstavljaju bakterije koje su normalno prisutne u vaginalnoj flori. Održavaju normalnu kiselost vagine i štite od razvoja infekcije. Međutim, u nekim slučajevima, čak i pored njihove primene može doći do pojave infekcije, što zavisi kako od imunološkog stanja pacijentkinje, tako i od vrste uzročnika.

Hlamidija spada u grupu polno prenosivih bolesti. Prenosi se tokom nezaštićenog intimnog odnosa sa zaraženom osobom (vaginalnog, analnog ili oralnog), kao i sa majke na plod u toku porođaja. Ne može se preneti poljupcima, preko posteljine, daske na WC šolji, bazena, toplih kupki, nakita, odeće itd.

Odlaganje menstruacije je moguće primenom gestagenih preparata. Počnite da ih koristite 3-4 dana pre očekivane menstruacije i uzimajte ih onoliko dugo koliko je potrebno da se odloži, mada se ne preporučuje da to bude duže od 14 dana. Nekoliko dana nakon prestanka uzimanja javiće se menstrualno krvarenje. Njihova česta upotreba ipak nije preporučljiva. Ne smeju ga koristiti trudnice ili žene koje sumnjaju na trudnoću, u toku dojenja, vaginalnog krvarenja nepoznatog porekla, kod tromboembolijskih bolesti, bolesti jetre, tumora jetre, malignih tumora zavisnih od polnih hormona. Ove tablete nemaju kontraceptivni efekat. Zato se uvek posavetujte sa svojim ordinirajućim ginekologom pre upotrebe ovih preparata.

U toku terapije vaginalnih infekcija, kupanje u bazenu, jezerima ili moru nije zabranjeno, ali nije ni preporučljivo. Treba voditi računa i koja je terapija vaginaletama propisana, jer se može smanjiti dejstvo određenih vaginaleta. Ukoliko odlučite da se kupate, onda odmah po izlasku iz vode na suvo telo navucite čist i suv kupaći kostim i odmarajte na čistom i suvom peškiru.

Mnogi roditelji i mlade devojke su u zabludi ako misle da ne treba da idu kod ginekologa ukoliko nisu imale intimne odnose. Međutim, lekari preporučuju da na pregled dođu što pre, kako bi ostvarile prvi kontakt sa ginekologom, upoznale telo i njegove funkcije, ali i dobile savete o kontracepciji i polnim bolestima pre nego što se upuste u intimne odnose.

Pregledi devojaka koje još nemaju polne odnose u velikoj meri su olakšani uvođenjem ultrazvučnih aparata, jer lekar može da vidi izgled i veličinu materice i jajnika, što se sve radi bezbolno preko stomaka. Upravo na osnovu ovakvih pregleda ginekolog može da utvrdi da li je sve u redu sa organima i postoje li potencijalni problemi. Svakako će mu biti važni i podaci o menstrualnom ciklusu, na osnovu kojih može da donese zaključke da li reproduktivni organi funkcionišu kako bi trebalo.

Ono što bi svaka devojka trebalo da učini je, ako oseti bol, izostanak ciklusa ili bilo kakav ginekološki problem, da se odmah javi lekaru. Pojačan iscedak iz vagine, svrab, peckanje i neprijatan miris takođe su razlozi za posetu ginekologu.

Ako primetite promene u vaginalnom iscetku ili slično, takođe se uputite kod ginekologa, jer je to znak da vas je možda partner zarazio nekom polno prenosivom bolešću ili ste, pak, zaradili infekciju.

Bol nakon intimnog odnosa nije normalna pojava, kao ni krvarenje tokom ili nakon intimnog odnosa. Ako vam se dogodi bilo koja od ove dve stvari, odmah se obratite ginekologu.

Ovo je posebno važno ako imate novog partnera. Kako biste izbegli neugodne situacije i sačuvali zdravlje, otvoreno porazgovarajte i zatražite testiranje na polno prenosive bolesti. Iako razgovor može biti neugodan, prevencija je u ovom slučaju najvažnija.

Kod žena je jako važno otići u WC i isprazniti mehur nakon intimnog odnosa, i to bi vam savetovao svaki ginekolog. Žene imaju kraću mokraćnu cev od muškaraca, a intimni odnos može pogurati loše bakterije u mokraćni kanal, što može dovesti do peckanja, boli i infekcija.

Možda vašem partneru tuširanje nakon intimnog odnosa izgleda kao loš znak, ali ovo je jako važno za vaše zdravlje, posebno vaginalno. Tuširanjem ćete isprati urinarne i ostale infekcije.

Vanredne posete ginekologu treba obaviti u slučaju: neredovnih i bolnih menstruacija, izostanka menstruacije, jakih bolova pri odnosima, problema sa mokrenjem, promenama na dojkama ili drugih bolova u predelu stomaka itd.

Kako bilo, ništa ne treba prepuštati slučaju, jer se redovnim posetama ginekologu ili po uočenim zdravstvenim problemima sprečavaju bolesti, a rano otkrivanje mnogih bolesti doprinosi potpunijem izlečenju.

Danas su žene izložene velikim psihofizičkim naporima, nezdravom uticaju savremenog načina ishrane i života, tako da preventivnim pregledima treba sačuvati zdravlje, brak i porodicu.

Pre stupanja u intimne odnose, devojke treba da se posavetuju sa svojim ginekologom povodom kontracepcije. Kod ginekologa se treba raspitati i o raznim infekcijama polnih organa, polno prenosivim bolestima i načinima zaštite od istih.

Ginekološki plan bi trebalo da izgleda ovako:

PAPA-TEST

Jedanput godišnje ako je nalaz Papa-testa uredan.

ULTRAZVUK

Na 6 meseci do jedanput godišnje.

BRIS

Jednom godišnje i ciljano u slučajevima kada imate iscedak i neugodan miris i ako osećate bol, svrbež, peckanje i slično.

PREGLED DOJKI

Jedanput godišnje.

U slučaju da željena trudnoća izostaje duže vreme, treba se javiti ginekologu, jer razlog mogu biti i lako rešivi problemi, ne sterilitet. Uzrok izostajanja tako željene trudnoće može npr. biti neka „laka“ infekcija, prekomerna ili nedovoljna telesna težina, preveliki psihofizički umor itd.

Ginekolozi se slažu sa mišljenjem da žene u reproduktivnom dobu treba da idu na preglede i kontrolu otprilike na svakih šest meseci, a najređe jednom godišnje.

Za žene u zrelijim godinama preporučuje se redovni ginekološki pregled jednom godišnje.

Za trudnice kod kojih nema drugih problema redovni ginekološki pregledi poželjni su jednom mesečno tokom trajanja trudnoće.

Ovo su, naravno, neke prosečne norme, ali ako ima potrebe, na genekološke preglede treba ići češće.

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.

  Go to Top