fbpx

Blog
Saveti lekara za zdraviji i srećniji život

Urastao nokat – koji su uzroci i posledice

Urastao nokat ili Unquis incarnatus nastaje kada nokat ne sledi svoju predviđenu putanju rasta ,vec bocno urasta i prodre u susedno tkivo. Tako urasli nokat izaziva bolove na ivici nokta, crvenilo, otok mekih tkiva.Kasnije se formira  granulaciono tkivo(„divlje meso“) i gnojenje. U toj fazi svaki pritisak na ivicu nokta je vrlo bolan i ako [...]

Opstipacija – zatvor

Opstipacija predstavlja teškoću u protoku ili slabo frekventnu pasažu tvrde i suve stolice, a kao rezultat sporog kretanja hrane kroz debelo crevo. Većina ljudi ima zatvor sa vremena na vreme i uglavnom se problem reši promenom životnog stila i navika u ishrani.

PMS

Ovaj hormonalni poremećaj pored toga što pogađa žene veoma je poznat i među muškarcima, jer promene raspoloženja u vidu nervoze iritabilnosti, bezrazložne depresije, plača, prepoznaju kao PMS.

Vlakna

Vlakna predstavljaju grupu složenih ugljenih hidrata koja se nalaze u mnogim namirnicama biljnog porekla. Kako su ove namirnice nesvarljive od strane digestivnog trakta, fermentacijom stiču sposobnost da vezuju holesterol i šećere unete hranom.

Zašto se gojimo – novi pristup

American Society for Nutrition je pre nedelju dana poentiralo da prejedanje nije glavni uzrok gojaznosti i da se strategija smanjenja masnog tkiva mora usmeriti na efikasnije metode od restrikcija ili brojanja kalorija. Novi pristup u pronalaženju razloga zašto se gojimo.

Cirkulacija naša neophodna

Cirkulacija i problemi sa cirkulacijom mogu biti različitog porekla, kao i da imaju različite simptome. Najčešće se pacijenti žale na hladne ekstremitete, oticanje zglobova ili trnjenje na periferiji, kao što su prsti na rukama, nogama ili hladan nos.

Šta posle letovanja?

Godišnji odmori i raspust polako zamiru. Nekada je ovaj period značio puno fizičke aktivnosti, sveže i lagane hrane bogate voćem i povrćem. Sve ovo je značilo da ćemo bolje izgledati, biti zdraviji i puni energije.

Fasting – da li je dobar za zdravlje?

Fasting je preporuka koja se nalazi kao jedan od dana, tzv. „beli dan“ u programu Solar 511. Razlog da se ovaj režim ishrane sprovodi samo jedan dan u nedelji je preventiva.

Kako ublažiti simptome menopauze ishranom i suplementima

Idealne godine kada nastupa menopauza su od 50, 52 do 55 godina. Sa posledičnim padom polnih hormona žena ulazi u period kada nastupa veći broj, ne baš prijatnih simptoma, koji mogu nepovoljno uticati na ostvarenje punog potencijala aktivnosti i smanjiti radnu sposobnost.

Đumbir začin – i hrana i lek

Đumbir kao veoma stara biljka se koristila još u doba stare Indije, Kine i Rima prevashodno zbog jakog mirisa, specifične ljutine i prijatno, slatkasto pikantnog ukusa.

Go to Top