Đumbir kao veoma stara biljka se koristila još u doba stare Indije, Kine i Rima prevashodno zbog jakog mirisa, specifične ljutine i prijatno, slatkasto pikantnog ukusa.

Ova dragocena biljka ili koren, čudnovatih oblika, prepuna je metabolitima koji se nazivaju fenolima. Ovi fitonutrijenti poseduju antioksidativna i protivupalna svojstva.

Đumbir i njegovi uticaji na zdravlje

Antiupalni efekat đumbira doprinosi poboljšanju najvećeg broja tegoba i simptoma, jer je povećanje broja inflamatornih ćelija u našem telu osnova za razvoj većine bolesti.

Prah đumbira se zato koristi za obloge protiv otoka, odličan je i kod grčeva, smanjenja bola kod koštanomišićnih problema kao što je artritis, ublažavanje kašlja, jačanje imuniteta. Svojim efektom poboljšava cirkulaciju i utiče na smanjenje nastajanja tromboze. Smatra se delotvornim i kod migrene i gripa.

Đumbir začin - i hrana i lek

Najopsežnije proučavane bioaktivne komponente đumbira su gingerole i shogaols.

Đumbir pokazuje svoja lekovita svojstva u tretmanu hroničnog zatvora i dijareje, jer je 2017. godine, na Univerzitetu u Bologni, otkriveno da koncentrat korena đumbira pokazuje blagotvorne efekte na glatke mišiće crevnog epitela. Dobro proučeni fitomarkeri 6-gingerol, 8-gingerol i 6-shogaol imaju ovakvo delovanje i zaslužni su za ovaj blagotvorni efekat u digestivnom sistemu.

Fitonutrijent đumbira gingerol, flavonoidi i tanini imaju hipoglikemijska svojstva. Istraživanja poslednjih godina, pokazala su i potencijalne zdravstvene koristi đumbira na funkciju beta-ćelija pankreasa, kao i na lipidni status, te bi tako đumbir mogao biti ukjučen kao pomoćna terapija za osobe sa dijabetesom tip 2.

Đumbir i gojaznost

Gojaznost je globalna epidemija, pa je pre nekoliko godina objavljeno više studija iz oblasti fitoterapije koje govore o pozitivnim efektima đumbira protiv povećanog procenta telesnih masnoća. Đumbir pomaže kod ovog problema povećavajući lipolizu i termogenezu što dovodi do pojačanog sagorevanja, ali i inhibicijom apsorpcije masti u crevima. Postoje i individualna svojstva koja govore u prilog smanjenja apetita.

Dugo se kapsule đumbira koriste kod osoba koje imaju mučnine izazvane trudnoćom, putovanjima ili hemioterapijom.

Olakšavanje menstrualnih bolova još je jedan od efekata zbog kojeg volimo i rado koristimo đumbir koji ima dokazanu lekovitost, efikasnost i bezbednost.

Preporučujem ga narendanog u čaši vode ili biljnog čaja, ujutru, i kao dodatak svim jelima, jer će ovaj korenasti začin začiniti naše zdravlje sa mnogo korisnih efekata.

Dr Nela Solar,

Solar Medical Center

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.