Ultrazvučni pregled kukova kod beba

Kada se radi prvi ultrazvuk kukova beba?

Prvi ultrazvučni pregled bebinih kukova treba da uradi ortoped u prva tri meseca života, da bi se na vreme ustanovilo da li su kukovi „zreli“. Naime, kukovi se razvijaju tokom trudnoće, a svaki pokret nogu koji beba napravi produbljuje čašice. Ukoliko su bebi čašice nedovoljno produbljene, glavica butne kosti ne može dobro da legne i može doći do iščašenja, pa se takvi kukovi nazivaju „nezreli“. Neka deca se rađaju sa delimično „zrelim“ kukovima, ali se u naredna tri meseca pravilnim povijanjem i vežbama, čašice vrlo uspešno produbljuju.

Kako izgleda pregled?

Bebama se kukovi razvijaju do 18 meseci života.

Ultrazvučni pregled kukova se obavlja tako što se beba položi bočno, prvo na jednu pa na drugu stranu, kako bi joj lekar uradio ultrazvuk. Pregled traje vrlo kratko i za bebe pregled lepo podnose.

Šta se preduzima ako se ustanovi da kukovi nisu u redu?

Ukoliko na prvom ultrazvuku ortoped ustanovi da su kukovi „nezreli“, preporučiće vam da nastavite sa širokim povijanjem i vežbicama, a ako je stepen deformiteta veći, bebe treba da nose kaiševe. Ortoped će vam reći kada opet da dođete na kontrolu. Bebama se kukovi razvijaju do 18 meseci života, tako da najveći broj dece, koja su rođena sa „nezrelim“ kukovima, kasnije nemaju nikakve probleme.

Ultrazvučni pregled kukova kod beba

NAŠE USLUGE

KONTAKTIRAJTE NAS

 • +381 11 6303 333

 • +381 65 2967 537

 • info@solarmedical.rs tsljukic@solarmedical.rs

 • Jurija Gagarina 20LJ, A Blok,
  11070 Novi Beograd

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

ZAPOSLENJE

Ukoliko želite da radite kod nas na radnom mestu doktor specijalista, specijalista prodaje ili medicinska sestra/tehničar, pošaljite nam Vaš CV.

Kontaktirajte nas

NAČINI PLAĆANJA

 • Gotovinom,
 • Čekovima (do 3 mesečne rate za iznos preko 10.000 dinara),
 • Karticom (do 4 mesečne rate karticama Banka Intesa za iznos preko 10.000 dinara),
 • Na tekući račun poliklinike 160-529456-83 (Banka “Intesa”).
 • Preko osiguravajućih kuća Uniqa, Triglav i Generali

Pročitajte više o načinima plaćanja

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.