fbpx

Metabolička nutricija

Zakažite Vaš termin

Solar 511 – Sistem ishrane

Solar 511 predstavlja sistem ishrane osmišljen od strane naše doktorke, Dr Nele Solar kao proizvod dugogodišnjeg iskustva u radu sa pacijentima i poznavanjem velikog broja dijetetskih i medicinsko nutritivnih terapija.

Solar 511 je zasnovan na poštovanju metaboličko hormonskih oscilacija tokom dana, zdravstvenoj i nutritivnoj proceni pacijenata svih uzrasta.

Ima za cilj održavanje ili postizanje idealne telesne mase, poboljšanje imuniteta, regulaciju metaboličkih i hormonskih nepravilnosti, ublažavanje tegoba i bolova, pomoć svim terapijskim režimima, usporenje starenja i prevenciju.

Solar 511 sistem se sastoji od tri segmenta

Predstavlja najefikasniji režim poboljšanja životnog stila.

Prvi segment

Je posvećen predlogu i upoznavanju pacijenta sa principima zdrave i pravilne ishrane koja bi trebalo da postane satavni deo svakodnevnice.

Ovaj deo jeste Solar 511 i jedinstven je u svetu. Sastoji se od 5 crvenih, 1 žutog i 1 zelenog dana.

Drugi deo

Je sastavljanje predloga jelovnika

Treći segment

Je uključivanje protokola suplemenata koji kreira naša Dr Solar. Suplementi moraju biti odabrani, kombinovani  i izdozirani pažljivo i na osnovu naučnih dokaza. Odabrani preparati moraju biti kvalitetni, farmakološki bioiskoristljivi i u odgovarajućim, efikasnim dozama.

Svaki od ovih dana ima za cilj da unapredi i poboljša zdravlje ili ubrza smanjenje viška kilograma.

Poseban deo programa mora se posvetiti predlogu pravilne fizičke aktivnosti koja predstavlja korist u bržem i lakšem postizanju željenih rezultata.

Solar 511 Diet System predstavlja najefikasniji, a ujedno i najlakši način postizanja optimalnog telesnog sastava i zdravstvenog stanja bez gladi, bez gubitka energije. Takođe ovaj sistem je jednostavan bez mnogo pravila i komplikovanja već dovoljno napornog života savremenog čoveka.

Sistem koji je namenjen i deci osiguraće izuzetno važnu preventivu ne samo problema sa neželjenom telesnom težinom već i svih komplikacija koje se javljaju kod nepravilne ishrane (dijabetes, policistična bolest, hormonski poremećaji, kardiovaskularne komplikacije itd.). Ovim načinom ishrane obezbedićemo deci srećnije  detinjstvo, uspešniji život i bezbrižniju starost.

Saznajte više o Solar 511 sistemu ishrane:

NAŠE USLUGE

KONTAKTIRAJTE NAS

  • +381 11 6303 333

  • +381 65 2967 537

  • info@solarmedical.rs tsljukic@solarmedical.rs

  • Jurija Gagarina 20LJ, A Blok,
    11070 Novi Beograd

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

ZAPOSLENJE

Ukoliko želite da radite kod nas na radnom mestu doktor specijalista, specijalista prodaje ili medicinska sestra/tehničar, pošaljite nam Vaš CV.

Kontaktirajte nas
NUTRICIONIZAM Cena Akcijska cena
Merenje na Body Galaxy Analizatoru i tumacenje 4.000 3.200
Kompletan nutricionisticki pregled zdravih 8.500 6.800
Kompletan nutricionistički pregled osoba sa metaboličkim poremećajima 10.000 8.000
Konsultacija nutricioniste 4.000 3.200
Konsultacija za primenu suplemenata po indikacijama ili tegobama 3.500 2.800
Predlog suplementacije 2.000
Konsultacija dijatoterapeuta 5.000 4.000

Česta pitanja o ishrani:

Privremeni dijetetski režim ima isti takav i rezultat. Prekidom strogih pravila u ishrani i ponovnom vraćanju starih navika, kilogrami i zdravstveni status pacijenta se vraćaju na početnu tačku.

Najbolja ishrana za mršavljenje je ona prilikom koje se ne stvaraju rezerve masti, a postojeće masno tkivo koje je u višku se koristi za proizvodnju energije. U toku načina ishrane kada se telu omogućava da od svih namirnica koje se nalaze na dnevnom meniju upotrebi i iskoristi svaki nutritivni element za unapređenje i održavanje zdravlja i uz adekvatnu fizičku aktivnost doći će do potrebe proizvodnje energije iz nagomilanog tj. bespotrebnog masnog tkiva.

Najbolja ishrana je prilagođena hormonskim oscilacijama tj. cirkardijalnom ritmu sa optimalnom količinom proteina, ugljenih hidrata, mlečnim proizvodima sa nižim procentom ugljenih hidrata, voća i povrća svežeg ili pripremnjenog na ili uz zdrave masnoće. Naglašavam da se količina voća tokom jednog dana mora ograničiti mnogo strožije nego što je to slučaj sa povrćem.

Za zdravo mršavljenje 10 kg biće vam potrebno 2,5 do 3 meseca. Telo se tokom fiziološkog gubitka 3-4 kg mesečno sasvim adaptira, održava i ne osećaju se posledice u smislu gubitka energije, glavobolje, anemije, gubitka kose, pucanja noktiju, slabljenja vida. Koža ne visi i tonus je očuvan.

Ishrana mora sadržati kvalitetne namirnice bogate proteinima, vitaminima, mineralima sa puno vlakana. Ovakva vrsta ishrane obezbeđuje pravilan balans probiotiskih kultura koje održavaju pravilnu resorpciju hranljivih materija, dobro zdravlje i od kojih zavisi proces mršavljenja.

Fizička aktivnost je ključna za intenzitet procesa smanjenja masnog tkiva i ona bi trebalo da postane sastavni deo svakodnevnice. Brzi hod 20 – 30 minuta uz malo truda može lako da se organizuje, bez obzira koliko je dnevni raspored obaveza veliki. Preporučuju se i aktivnosti poput joga meditacije 15 minuta dnevno. Idealno vreme za ovu aktivnost je popodne i predveče kada je želja za hranom najveća.

Doručak je važan obrok i u sklopu doručka možete kombinovati sve tri kategoruje namirnica. Kombinacija ugljenih hidrata, belančevina i masnoća se lepo prihvataju od strane digestivnog trakta i metabolišu se u potpunosti, pa na taj način omogućavaju sintezu važnih metaboličkih elemenata. Proizvodnja hormona, dobrog holesterola, depoa gvožđa i tkiva uopšte kao i održavanja energije potrebne tokom dana, uvek su u direktnoj vezi sa tipom namirnica koje unesete ujutro.

Zdrav doručak zbog koga ćete mršaviti je onaj koji sadrži dosta proteina kao što je jaje, nešto zdravih masnoća kao maslinovo ulje, avokado, puter, integralne žitarice kao što je ovas ili heljda. Uz dodatak mlečnih proizvoda kao kefir, kiselo mleko ili sir od surutke dobijate kombinaciju koja će ne samo da vam dopinese procesu mršavljenja već i nivo energije i hranljivih materija koje su neophodne za održavanje zdravlja i energije.

Pravilna ishrana podrazumeva pravilno izbalansirani obrok sačinjen od kvalitetnih namirnica odgovarajuće nutritivne gustine i sastava. Obroci bi trebalo da se konzumiraju u pravilnim intervalima.

Pravilna ishrana ima namenu održavanja i unapređenja zdravlja kao i uključivanje redovne fizičke aktivnosti u svakodnevni ritam. Pravilna ishrana i vežbanje je sastavni, bazični deo programa Dr Solar 511. Fizička aktivnost mora biti osmišljena od strane trenera ili lekara i ne sme nepovoljno uticati na procese metabolisanja nutrijenata koji sačinjavaju obroke.

Pravilna ishrana podrazumeva pravilno izbalansirani obrok sačinjen od kvalitetnih namirnica odgovarajuće nutritivne gustine i sastava. Pravilna ishrana, koncepcija i raspored obroka bi optimalno morao pratiti kretanje i oscilovanje hormonskih i metaboličkih procesa da bi se smanjio proces akumulacije masnog tkiva. Ovim se načinom ishrane smanjuje i preventira veliki broj tegoba i metaboličkih poremećaja povezanih sa nepravilnom ili preteranom količinom namirnica. Program Dr Solar 511 harmonizuje ishranu u skladu sa hormonskim ritmovima i pruža najbolji wellness.

Nakon velikog broja pretrpljenih izmena piramida ishrane ostaje i danas najpoznatiji grafički prikaz odnosa 5 grupa namirnica baziranih na dnevnom unosu. Predstavlja uputstvo za dnevni zdravi izbor količine i vrsta namirnica.

Program Dr Solar 511 life style poštuje princip balansirane ishrane u pravo vreme. Zadovoljiti ovaj princip je od najveće važnosti, jer je metabolizmu potrebno obezbediti namirnice koje su mu u određenim periodima dana neophodne za pravilno funkcionisanje. Prilagoditi navike u ishrani prirodnom balansu organa za varenje hrane obezbeđuje ne samo nepotrebno pretvaranje hrane u masnoću, već i ublažavanje ili eliminisanje velikog broja tegoba i bolesti.

Pravilna ishrana bogata kvalitetnim nutrijentima i vlaknima obezbediće idealni balans mikrobiote, tj. crevne flore koja u odnosu 9 : 1 održava povoljne uslove za funcionisanje odbrambene uloge limfnih ćelija zaduženih za stabilan i efikasan imunitet. Optimizovana ishrana koja posebno odgovara stimulaciji imuniteta, kao i primena kvalitetnih dodataka sastavni je deo Dr Solar 511 sistema.

Velika je greška generalizovati pojam ishrana za mršavljenje. Ne radi se samo o izboru namirnica, kalorijskoj vrednosti ili količini.

Potrebno je individualizovati predlog jelovnika u skladu sa zdravstvenim statusom i navikama i načinu života pojedinca. Dnevni unos uz pravilno kombinovanje je neophodno organizovati u određeno vreme i u optimalnim razmacima. Smanjiti na minimum ometanje asimilacije, makroo i mikronutijenata ili prilikom termičke pripreme hrane. Izbor namirnica je važan ne samo po svom sastavu, već i po poreklu. Ove instrukcije se nalaze u programu ishrane Dr Solar 511.

Najnovija istraživanja iz oblasti nutricionizma i efikasnog regulisanja telesne mase i zdravlja, ukazuju da osobe koje beleže šta i koliko pojedu i popiju tokom dana imaju ne samo bolji uvid, nego i bolje rezultate programa ishrane i brže postizanje željenog rezultata.

Uključite u program fizičke aktivnosti samo 10 minuta brzog hoda sa kratkim periodičnim ubrzanjima u pravilnim intervalima. Podizanje pulsa u pravilnim razmacima u situaciji niskog nivoa šećera u krvi dokazano stimuliše energetsku produkciju od strane masnog tkiva.

Ova ukusna namirnica se veoma teško vari i u velikom procentu izaziva tegobe manifestovane mukom, nadimanjem, težinom u stomaku.

Orašaste plodove jedite u sirovom stanju jer je tada najbolje očuvana količina minerala, vitamina i antioksidanata. No, ukoliko ih potopimo u vodu minimum 7 sati nabubreće vlakna koja su savršena osnova za dobru probavu i razvoj mikrobiote, kao i dobre eliminacije viška šećera i masnoće. Ovim se postupkom blokira fitinska kiselina koja može umanjiti mogućnost resorpcije korisnih oligoelemenata kao što su selen, cink, magnezijum, gvožđe i dr.

Paradajz je najzdraviji u obliku pelata ili kuvanog paradajza. Količina termostabilnog likopena koji je snažan antioksidans u zaštiti krvnih sudova oka i prostate je u tom obliku najveća. Uvek je bolje svež paradajz oljuštiti i izvaditi koštice.

Voće se ne jede umesto doručka, umesto i nakon ručka ili večere, niti se kombinuje – jesti uvek jednu vrstu voća. Izuzetak je šumsko ili bobičasto voće koje se može, međusobno kombinovati.

Idealno vreme je tri sata nakon doručka ili dva, tri sata posle ručka.

Smanjite količinu i raznovrsnost mlečnih proizvoda. Pokušajte da napravite pauze od upotrebe mlečnih proizvoda što duže. Ograničite se na kiselo mleko, kefir i sir od surutke, u narodu poznat kao Urda ili Vurda, a internacionalno kao Ricotta.

Ako ogladnite posle 21h slobodno možete jesti belo meso ili sir od surutke, belance sa zelenolisnim salatama, tikvicom ili krastavac, krastavčiće u ovo vreme, ali u maloj količini, tek da možete lepo da zaspite.

Amarant i kinoa se spremaju tako što se stave u hladnu vodu u odnosu 1:3 dok voda proključa, smanjiti temperaturu ringle na mlako i ostaviti 20 minuta. Nakon što se sadržaj ohladio, staviti posudu u frižider preko noći. Na ovaj način moći ćete da koristite ove namirnice kao prilog, dodatak smesama za mešenje i dr.

Dva vezana dana u nedelji nemojte piti alkohol (čak ni vino) da bi se jetra regenerisala. Pivo je permanentno zabranjeno usled razvoja veće kiselosti tela.

Kafu konzumirajte pola sata posle jela, osim ukoliko je jutarnja kafa veliko zadovoljstvo ili potreba. Ne smete dodavati mleko, šlag ili šećer. Najzdravija je crna kafa bez dodataka!

Česta pitanja o ishrani kod dijabetesa:

Osobe koje obole od dijabetesa moraju značajno da poboljšaju svoj životni stil. Potpuna eliminacija faktora rizika je neophodna. Balansirana, optimizovana ishrana je najbolji izbor. Pravilna upotreba ugljenih hidrata se, pre svega odnosi na prilagođavanje terapijskim modelima insulino-terapije.

Tokom ove bolesti se mora ograničiti upotreba mlečnih proizvoda, slatkiša i žitarica, a akcenat se poklapa sa pravilima mediteranske dijete koja se danas smatra najzdravijim načinom ishrane.

Osnovna pravila u ishrani za osobe sa dijabetesom slična su kao i za zdrave osobe. Ishrana mora biti uravnotežena sa optimalnim odnosom ugljenih hidrata, belančevina i masnoća. Namirnice su najbolje kao sveže ili sveže smrznute, bez aditiva, konzervanasa i ostalih dodataka koji se koriste u preradi hrane. Mora se voditi računa da se obroci uzimaju u okvirno isto vreme i da se preporučeni obroci ne preskaču.

Pre svega u potpunosti izbaciti namirnice kao što su slatkiši, banane, lubenice, dinje, grožđe, smokve, urme, a regularno jesti proteine i mnogo povrća i salata. Fizička aktivnost bi bila neophodna u vidu brzog hoda, 30 minuta dnevno, najbolje pre nekog od glavnih obroka.

Preporučuju se crvena mesa kuvana na nižoj temperaturi, bela mesa koja se spremaju na grilu, u rerni ili kuvana, jaja, sir od surutke, sveže, bareno, grilovano, dinstano ili pečeno povrće. Voće se jede kao užina i to jedna vrsta voća do 100 – 150 gr. Žitarice su integralne sa visokim sadržajem vlakana.

Većina dijeta poslednjih godina značajno smanjuje količinu ugljenih hidrata, pa su prema tome kompatibilne sa metaboličkim problemom šećerne bolesti. Može se primeniti Paleo, DASH, proteinska dijeta. Bilo bi od presudne važnosti da se pacijenti posavetuju sa lekarom koji bi prema trenutnom stanju, nutritivnom statusu i laboratorijskim parametrima preporučila dijetu ili neku od modifikacija.

Česta pitanja o ishrani kod gastritisa:

Svi pokušaji da se precizira adekvatna ishrana kod oboljenja želudačne sluznice kao što je dispepsija, gastritis ili gastrični ulkus, tokom niza naučnih istraživanja ostali su bezuspešni.

Dokazano se zna da je jako začinjena hrana posebno raznim vrstama bibera, ljute paprike i čilija nedopustiva kod ovih pacijenata. Ovo se odnosi i na alkoholna i gazirana pića, kafu i kofeinske napitke.

Zaključeno je da se režim ishrane mora individualno odrediti  i da se svakom pacijentu ograniči upotreba hrane koja mu pogoršava tegobe, a da u dijeti mora biti dovoljno vlakana poreklom iz voća i povrća. U toku medicinsko nutritivne terapije pacijentu se može preporučiti unos probiotika uz dodatno povećanje upotrebe Omega 3 i 6 masnih kiselina.

Hrana koja je korisna u terapiji gastritisa je voće i povrće spemljeno uz manju količinu začina poput brokolija sa kurkuminom, zeleni čaj, riba, avokado i svaka druga hrana koja ne stvara tegobe. Tokom ove bolesti dokazan je nizak nivo B12 vitamina, gvožđa i kalcijuma, pa bi nutricionista morao da preporuči hranu koja je bogat izvor ovih nutrijenata. Zeleno lisnato povrće, voće, susam, mleveno laneno seme, manja količina crvenog mesa, jaja i mlečnih proizvoda mogu se svakodnevno konzumirati. Ukoliko pojedina hrana smeta i pogoršava tegobe, potrebno je isključiti i naći adekvatnu zamenu koja će omogućiti potrebne mikro i makro nutrijente i na taj način izbeći nedostatak za održavanje svih vitalnih funkcija.

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.