fbpx

Metabolička nutricija

Zakažite Vaš termin

METABOLIČKA NUTRICIJA

Solar 511 Diet system

Predstavlja sistem ishrane osmišljen od strane naše doktorke, Dr Nele Solar kao proizvod dugogodišnjeg iskustva u radu sa pacijentima i poznavanjem velikog broja dijetetskih i medicinsko nutritivnih terapija.

Solar 511 je zasnovan na poštovanju metaboličko hormonskih oscilacija tokom dana, zdravstvenoj i nutritivnoj proceni pacijenata svih uzrasta.

Ima za cilj održavanje ili postizanje idealne telesne mase, poboljšanje imuniteta, regulaciju metaboličkih i hormonskih nepravilnosti, ublažavanje tegoba i bolova, pomoć svim terapijskim režimima, usporenje starenja i prevenciju.

Solar 511 sistem se sastoji od tri segmenta i predstavlja najefikasniji režim poboljšanja životnog stila.

Ovo je najefikasniji, najjednostavniji i verovatno najlakši način da se postignu ciljevi koje želimo kada je telesna težina ili zdravlje u pitanju.

Prvi segment je posvećen predlogu i upoznavanju pacijenta sa principima zdrave i pravilne ishrane koja bi trebalo da postane satavni deo svakodnevnice.

Ovaj deo jeste Solar 511 i jedinstven je u svetu. Sastoji se od 5 crvenih, 1 žutog i 1 zelenog dana.

Drugi deo je sastavljanje predloga jelovnika.

Treći segment je uključivanje protokola suplemenata koji kreira naša Dr Solar. Suplementi moraju biti odabrani, kombinovani  i izdozirani pažljivo i na osnovu naučnih dokaza. Odabrani preparati moraju biti kvalitetni, farmakološki bioiskoristljivi i u odgovarajućim, efikasnim dozama.

Svaki od ovih dana ima za cilj da unapredi i poboljša zdravlje ili ubrza smanjenje viška kilograma.

Poseban deo programa mora se posvetiti predlogu pravilne fizičke aktivnosti koja predstavlja korist u bržem i lakšem postizanju željenih rezultata.

Solar 511 Diet System predstavlja najefikasniji, a ujedno i najlakši način postizanja optimalnog telesnog sastava i zdravstvenog stanja bez gladi, bez gubitka energije. Takođe ovaj sistem je jednostavan bez mnogo pravila i komplikovanja već dovoljno napornog života savremenog čoveka.

Sistem koji je namenjen i deci osiguraće izuzetno važnu preventivu ne samo problema sa neželjenom telesnom težinom već i svih komplikacija koje se javljaju kod nepravilne ishrane (dijabetes, policistična bolest, hormonski poremećaji, kardiovaskularne komplikacije itd.). Ovim načinom ishrane obezbedićemo deci srećnije  detinjstvo, uspešniji život i bezbrižniju starost.

NAŠE USLUGE

KONTAKTIRAJTE NAS

  • +381 11 6303 333

  • +381 65 2967 537

  • info@solarmedical.rs tsljukic@solarmedical.rs

  • Jurija Gagarina 20LJ, A Blok,
    11070 Novi Beograd

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

AKCIJE I PAKETI: METABOLIČKA NUTRICIJA

Paketi Redovna cena Akcijska cena
Merenje na Body Galaxy Analizatoru i tumačenje 4.000 rsd 3.200 rsd Zakažite termin
Kompletan nutricionisticki pregled zdravih 8.500 rsd 6.800 rsd Zakažite termin
Kompletan nutricionistički pregled osoba sa metaboličkim poremećajima 10.000 rsd 8.000 rsd Zakažite termin

Saznajte više o usluzi: Metabolička nutricija

Česta pitanja

Odgovor Dr Solar:

Najaktuelniji pristup svakom profesionalnom i rekreativnom sportu je neophodnost unosa oligoelemenata i sportskih suplemenata. Intenzivni napori prilikom sporta neminovno dovode do katabolizma i oksidativnog stresa koji ozbiljno mogu narušiti zdravlje. Ovo je razlog da svoje telo, kako mišiće tako i druge organske sisteme zaštitite primenom mineralovitaminskih dodataka koji moraju biti stručno selektovani. Ovu vrstu protokola mora da posavetuje stručno lice. U Solar Medical Centeru dobijate savet za pravilnu primenu, doze i raspored korišćenja suplemenata u cilju najadekvatnijeg učinka u sportu, a ujedno bez neželjenih posledica. Saveti i preporuke se baziraju na medicinski potvrđenim dokazima, a preparati koji se nalaze u našem Two Worlds vitamin shopu odabrani su prema najvećoj oceni kvaliteta i efikasnosti.

Odgovor Dr Solar:

Najprecizniji rezultati procene tzv. nutritivnog statusa u svetu, a i kod nas, dobija se merenjem na segmentnom analizatoru strukture tela biorezonantnom metodom.

Body Galaxy 720 BC vaga predstavlja poslednju reč naučno-tehnološkog razvoja u ovoj oblasti.

Supernitnim performansama ovaj aparat će izvršiti analizu kompletnog telesnog sastava po regionima.

Visina se meri ultrazvučnim aparatom koji koriguje položaj tela prilikom merenja.

Poseban akcenat se stavlja na analizu pojasne gojaznosti koja je faktor procene kardiovaskularnog rizika. Za razliku od ostalih analizatora, dobijamo podatak o površini zahvaćenoj unutrašnjim masnim tkivom (visceralna masnoća), kao i predviđanje porasta masnoće oko organa u narednih 20 godina.

Unutrašnja gojaznost se prikazuje u tačnom broju kilograma, a dobijamo i podatak koliko se kilograma masnog tkiva nalazi u potkožnom sloju.

Izračunava kilograme mišićne mase, proteina i minerala.

Body Galaxy 720 biorezonantnim talasima procenjuje stanje cirkulacije putem odnosa telesnih tečnosti unutar i van ćelija u trupu i svakom ekstremitetu posebno.

Ovaj moćni aparat izračunava metabolizam u mirovanju, tzv. bazalni metabolizam, kao i sagorevanje energije na dnevnom nivou i tako se izračunava koliko je potrebno uneti kalorija da bi došlo do mršavljenja ili održavanja idealne telesne mase.

Fazni ugao je dragocen podatak koji putem procene stabilnosti ćelijskih membrana procenjuje zdravstveni rizik od ozbiljnih oboljenja i služi kao rani znak neophodne preventive.

Merenje traje jedan minut, princip je bezbolan i bez neželjenih dejstava.

Odgovor Dr Solar:

Hrom je uključen u metabolizam šećera, pa samim tim i u produkciju energije. Vitalni je element u sintezi holesterola, masti i proteina. Ovaj esencijalni mineral održava stabilnost nivoa šećera u krvi i potpomaže optimalnu insulinsku aktivnost. Na ovaj način indirektno smanjuje naglu hipoglikemiju, tj. padove šećera u krvi. Ovaj efekat stimuliše centar za glad, smanjenje energije, potrebu za slatkišima i umor. Poznato je da slatkiši – brzi šećeri – najbrže podižu nivo šećera u krvi, jer se brzo metabolišu tj. vare i postajemo žrtve prethodno unete pogrešne hrane. Program ishrane Solar 511 Life Style pravilnim unosom namirnica pomaže u izbegavanju ovog efekta i samim tim smanjuje apetit. Hrom ima izuzetno veliki broj blagotvornih efekata po naše zdravlje, čak i antiaging efekat uz smanjenje rizika od osteoporoze. Dodatno uz biotin (poznat i kao vitamin H) smanjuje insulinsku rezistenciju i “loš” LDL holesterol kod osoba sa insulin nezavisnim dijabetesom tj. dijabetesom tip II.

Odgovor Dr Solar:

Ovaj esencijalni oligoelement je veoma važan za funkionisanje prostate i pri razvoju reproduktivnih organa. Reguliše proteinsku sintezu, formiranje kolagena, poboljšava imunitet, zarastanje rana i još mnogo toga. Potpomaže apsorpciju vitamina A i E. Slično kao i selen, cink se nalazi u dosta niskim koncentracijama u našem zemljištu, a ovaj nedostatak dovodi do otežanog seksualnog sazrevanja, umora, povišenog holesterola, gubitka kose, slabog noćnog vida, infertiliteta, slabe memorije i sl. Sve ovo su oboljenja ili stanja koja na prvom mestu treba pokušati popraviti dodavanjem cinka, pa tek u nastavku pribeći određenim farmaceutskim manevrima. U Solar Medical Centru i Two Worlds supplement and beauty storu ovaj se preparat nalazi u okviru uobičajenog asortimana.

Odgovor Dr Solar:

Nesrećna okolnost za sve nas je činjenica da je još krajem osamdesetih uočen izuzetno mali nivo sadržaja selena oligoelementa u zemljištu Srbije i Crne Gore. Kiseli, neorganski vezan selen (u stenama u okolini Bora) biljke ne mogu asimilovati i na taj način se lanac naše ishrane veoma osiromašio ovim antioksidansom i zaštitnikom zdravlja.

Selen je bitan element našeg imuniteta, jer samo uz prisustvo dovoljne količine ovog elementa dva najvažnija antioksidativna enzima mogu ostvariti efikasnu zaštitu. Da bismo postigli dovoljnu aktivnost antioksidativne zaštite potrebno je 6 meseci piti ove suplemente. Tada se može napraviti pauza od mesec dana. Za to vreme nivoi selena će se ponovo smanjiti, te se tako i primena mora produžiti. Prema programu Solar 511 Life Style postoje osobe kojima se ovaj preparat mora preporučiti, a to su osobe sa rizikom ili postojećim dijabetesom, hipotireozom, sterilitetom, kao i osobe koje imaju maligne bolesti.

Odgovor Dr Solar:

Omega-3 masne kiseline imaju toliki broj blagotvornih delovanja na ljudsko telo, na metabolizam, na izgled, na rad mozga, kardiovaskularni i sve ostale organske sisteme da ih je, kako se u literaturi navodi, nemoguće nabrojati. Koriste se i u oblasti preventivne medicine tako da bi moj odgovor bio, jasno i kratko, DA.

Odgovor Dr Solar:

Postoji veoma veliki broj simptoma, ali ni jedan nije posebno specifičan da bi sa sigurnošću mogli ovaj nedostatak da dijagnostikujemo. Najpreciznije se ova dijagnoza postavlja u laboratorijama. Na žalost, podaci govore da je veliki deo svetske populacije sa niskim nivoima vitamina D3, a ovo je dokazano uzrok nastanka najozbiljnijih zdravstvenih problema danas. Program Solar 511 Life Style u svom poslednjem segmentu preporučuje dodatak D3 vitamina u skladu sa zdravstvenim stanjem svakog pacijenta posebno.

Odgovor Dr Solar:

Ukoliko leti provodite više vremena na otvorenom i izlažete lice i ramena sunčevim zracima minimum 15 minuta, neće biti potrebe za dodatnim unosom vitamina D3. No, ukoliko imate određenu zdravstvenu problematiku, koja zahteva povećan unos, tada nemate izbora jer ni sunčanje neće pomoći da postignete potrebne koncentracije vitamina D u telu. Napominjem da je ovaj vitamin, tj. hormon D3 veoma važan u prevenciji niza ozbiljnih bolesti.

Odgovor Dr Solar:

Svakako da je dobro unositi vitamin C. Antioksidativni efekat ovog dragocenog vitamina, utiče na poboljšanje i očuvanje zdravlja, a ujedno doprinosi većoj energiji, može uticati i na lepotu kože, poboljšanje cirkulacije tj. protoka i elastičnosti zidova krvnih sudova. Ipak, ima ga u namirnicama u dovoljnoj meri da ukoliko ne postoje jasni znaci nedostatka, vitamin C ćete u najboljoj formi moći da iskoristite iz hrane koju promoviše dobro koncipiran sistem ishrane Solar 511 Life Style sa preporučenim namirnicama bogatih vitaminom C.

Odgovor Dr Solar:

Mnogo, veliki broj studija je imao ovakav rezultat, a najpoznatija je ona koja je dokazala da crna čokolada utiče na podizanje serotonina, tzv.“ hormona sreće“. Poznato je da šećeri podižu raspoloženje, ali moramo biti veoma obazrivi. Prosti šećeri, u veoma kratkom periodu sjajnog raspoloženja nakon konzumiranja dovode do neopisive, jake, potrebe za dodatnim unosom bilo čega slatkog. Ovo se javlja jer naglo podizanje šećera ima za posledicu i isto tako nagli pad šećera u krvi sa pratnjom umora i bezvoljnosti. Zato je siguran način da postignete bolje raspoloženje lagana svakodnevna fizička aktivnost koju je najbolje imati ujutru pre doručka prema Solar 511 life style programu.

Odgovor Dr Solar:

Ukoliko duži period konzumiramo prženu, pohovanu hranu, previše crvenog mesa, gaziranih slatkih pića, koktela, alkohola, hranu previše industrijski obrađenu, uz mnoštvo aditiva, konzervanasa, doći će do ubrzanog procesa starenja i nagomilavanja masnog tkiva. Ne smemo preterivati ni sa jednom vrstom namirnica. Program Solar 511 life style insistira na balansiranoj, uravnoteženoj ishrani, pa bi trebalo smanjitii količinu “zdravih”namirnica kao što je voće sa velikom količinom šećera. Dozvoljeno je neograničeno jesti sveže povrće i salate. Alkohol je, takođe, uzrok umornog i starijeg izgleda usled otečenosti, a sa druge strane i dehidracije pa prema programu nije dozvoljena konzumacija više od jedne čaše.

Odgovor Dr Solar:

Svakako da su to namirnice iz grupe svežeg povrća i voća. Strogo kontrolisano uzgajan, organski i dobro opran obrok salate sa malo devičanskog ulja odličan je način da se pročisti sistem organa za varenje. Ovakav obrok bogat je vitaminima i mineralima, koji po pravilu nedostaju u brzoj hrani a ujedno ima visok sadržaj vlakana koja će pročistiti creva od otpadnih produkata neadekvatnog varenja. Loše svarena hrana se može zadržati i po više meseci, čak i godina, u našim crevima, čineći smetnje i zadržavanje toksina koji utiču na ubrzanje starenja. Kvalitetna riba, orašasti plodovi, šumsko i bobičasto voće dokazano mogu igrati značajnu ulogu u postizanju ovog cilja. Program Solar 511 life style potencira upotrebu visoko kvalitetnih namirnica, a u svom zelenom, DETOX danu postiže i ovaj cilj.

Odgovor Dr Solar:

Optimalan unos vode zavisi od mnogo faktora, od godišnjeg doba, spoljne temperature, fizičke aktivnosti itd. Najvažnije je da ujutru, nakon pranja zuba, unesete čistu vodu u sistem organa za varenje da se, tako reći, istuširate iznutra. Tokom dana pijte vode koliko ste žedni. Naravno izbegavajte neposredno pre, za vreme i odmah nakon glavnih obroka.

Odgovor Dr Solar:

Na zdrav način pet kilograma možete izgubiti u periodu od mesec dana. Ukoliko nemate zdravstvenih smetnji morate da smanjite količinu šećera i ugljenih hidrata na najmanju meru. Koristite samo tzv. složene šećere koji se nalaze u integralnim žitaricama. Proste šećere tzv. slatkiše, grickalice, prženi krompir i testa u potpunosti izbegavajte. Koristite integralni beskvasni ili tostirani hleb uz doručak i to najviše dve tanke kriške. Uz ručak možete jesti samo malo parče hleba do 35gr. Salate sa veoma malo maslinovog ulja možete konzumirati u neograničenim količinama. Izuzetno je važno da ste fizički aktivni. Hodajte brzo u trajanju od 15 -30 minuta svakog jutra pre doručka i imajte kratke intervale ubzanja u trajanju od 30 sekundi. Ukoliko ne usledi rezultat javite se u Solar Medical Center, a naši lekari specijalisti pomoći će detaljnim pregledom. Srećno!

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.