fbpx

Ultrazvučna dijagnostika

Zakažite Vaš termin

Ultrazvučna dijagnostika (Color Doppler)

Ultrazvučna dijagnostika (ultrazvuk abdomena, prostate, dojki, štitaste žlezde, zgloba, dopler krvnih sudova nogu, ruku, vrata) predstavlja značajan segment preventivnih pregleda. Radi se o rasprostranjenoj dijagnostičkoj proceduri kojom se, na potpuno bezbolan i neškodljiv način, mogu dijagnostikovati različita oboljenja, a naročito je značajna za rano otkrivanje premalignih stanja i maligniteta. Primena ultrazvuka u kardiologiji, gastroenterologiji, urologiji, endokrinologiji, ginekologiji, onkologiji, reumatologiji, kao i ortopediji, olakšava postavljanje pravilne dijagnoze.

Primenom dopler tehnike, meri se brzina protoka krvi kroz arterijske i venske krvne sudove i šupljine srca, a omogućava se i rano postavljanje dijagnoze poremećene ishranjenosti odgovarajućih organa.

Ultrazvučni pregled je potpuno bezopasna metoda pregleda unutrašnjih organa. U našoj poliklinici pacijentima su na raspolaganju savremeni aparati i stručno osoblje koje radi na njima. Tehnika pregleda se zasniva na zvučnim talasima visoke frekvence koji prolaze kroz tkiva i organe, odbijaju se različitim brzinama, vraćaju se ka sondi i vizuelizuju na ekranu.

Kako zapravo izgleda pregled?

Već je naglašeno da je pregled bezbolan i neškodljiv za pacijenta, a može dati značajne podatke i tim olakšati postavljanje tačne dijagnoze lekaru koji pacijenta upućuje na pregled. Ultrazvučni pregledi se mogu raditi i kao preventiva, odnosno redovni sistematski pregledi u određenom životnom dobu (UZ srca, UZ štitaste žlezde, abdomena, dojki, dopler krvnih sudova vrata, i dr.), što u našoj ustanovi možete obaviti po pristupačnim cenama.

Ultrazvučni pregled se obavlja tako što se zona od interesa premaže gelom, koji omogućava bolji prenos ultrazvučnih talasa kroz kožu i na to mesto se prisloni ultrazvučna sonda. Sve ovo se obrađuje i prikazuje na ekranu u vidu dvodimenzionalne slike. Priprema za ove preglede uglavnom nije potrebna, a ukoliko jeste, to se naglašava prilikom zakazivanja istih.

Kolor dopler krvnih sudova vrata

Dopler krvnih sudova vrata – je jedan od najvažnijih pregleda kod neuroloških bolesnika. Pregled je bezbolan, neinvazivan, bez štetnog zračanja i može se ponavljati.


Primenjuje se kod pacijenata koji su imali slabost i trnjenje u jednoj polovini tela, gubitak vida u jednom vidnom polju, gubitak osećaja u jednoj polovini tela, vrtoglavicu. Ovim pregledom se obezbedjuje veliki broj informacija o izgledu krvnih sudova vrata i protoku koji je moguće meriti. Takođe se obezbedjuje grupa informacija koja će usmeriti pacijenta ka dopunskoj dijagnostici i lečenju. Pregled se savetuje kod svih pacijenata koji boluju od povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, pušača, povećanih masnoća u krvi.

UZ vrata

 • podrazumeva UZ pregled mekih tkiva vrata, limfnih žl. i dr.
 • UZ pregled štitne žlezde (kod sumnje na bolest štitne žlezde, pored kliničkog pregleda, obavezan je i pregled ultrazvukom, a ovim pregledom se najbolje dijagnostikuje: nodusna struma, hronični autoimuni tireoiditis (Hashimoto Thyreoiditis ) i dobija se pouzdan uvid u veličinu štitaste žlezde
 • UZ pljuvačnih žlezda
 • Kolor Dopler krvnih sudova ekstremiteta (daje podatke o stanju krvnih sudova, a preporučuje se kada se pacijent žali na trnjenje, mravinjanje, hladnoću, grčeve u ekstremitetima)

UZ dojki i pazušnih regija (uloga ultrazvuka je značajna u razlikovanju solidnih od cističnih lezija, kao i za karakterizaciju lezija koje sadrže obe komponentne. S obzirom na mogućnost upotrebe i Doppler sonografije postoji mogućnost određivanja prokrvljenosti ultrazvučne vidljive lezije i na taj način procenjivanje malignosti, odnosno benignosti promene. Naročito je pogodan za pregled mlađih žena (do 40 godina), trudnica i žena pod visokim rizikom od karcinoma dojke (pozitivna porodična anamneza).

UZ abdomena

Dijagnostička metoda koja ima za cilj prikazivanje strukture različitih organa u trbušnoj duplji, klasičan ultrazvuk abdomena je ograničenih mogućnosti u dijagnostici stanja i obolenja šupljih organa (želudac, dvanestopalačno, tanko i debelo crevo) zbog prisustva vazduha i sadržaja u njima. Klasičan ultrazvučni pregled trbuha pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu parenhimatoznih organa: jetre, slezine, pankreasa, žučnog sistema (žučne kese i žučnih puteva), bubrega, nadbubrežnih žlezde. Ovom metodom se može vizuelizovati trbušni deo aorte, mokraćna bešika i prostata kod muškarca.

Prilikom zakazivanja pregleda pacijent od našeg osoblja dobija upustvo o pripremi za snimanje.

Zahvaljujući jednostavnosti i neškodljivosti izvođenja pregleda, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja abdominalnih organa kao što su: urođene anomalije, zapaljenske promene – akutne i hronične, ciste, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, kalkuloza žučne kese i bubrega, prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, aneurizme i aterosklerotični plakovi na velikim krvnim sudovima, povrede.

Situacije u kojima se obavezno savetuje ultrazvučni pregled stomaka su:

 • Bol u stomaku i/ili leđima
 • Mučnina i povraćanje
 • Naglo uvećanje trbuha
 • Povrede u predelu trbuha

U SMC-u takođe vršimo UZ potkožnih struktura, limfnih čvorova, mišića i tetiva (daje podatke o veličini i strukturi eventualnih promena).

NAŠE USLUGE

KONTAKTIRAJTE NAS

 • +381 11 6303 333

 • +381 65 2967 537

 • info@solarmedical.rs tsljukic@solarmedical.rs

 • Jurija Gagarina 20LJ, A Blok,
  11070 Novi Beograd

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

AKCIJE I PAKETI: ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA

Paketi Redovna cena Akcijska cena
Doppler karotida 5.000 rsd 3.250 rsd Zakažite termin
Doppler gornjih ili donjih ekstremiteta 5.000 rsd 3.250 rsd Zakažite termin
Ultrazvuk abdomena 4.500 rsd 2.920 rsd Zakažite termin
Ultrazvuk štitne žlezde 4.500 rsd 2.920 rsd Zakažite termin
Ultrazvuk testisa 4.500 rsd 2.920 rsd Zakažite termin
Ultrazvuk mekog i koštanog tkiva 4.700 rsd 3.050 rsd Zakažite termin
Ultrazvuk ahilove tetive 4.700 rsd 3.050 rsd Zakažite termin
Ginekološki ultrazvuk 5.200 rsd 3.380 rsd Zakažite termin
Urološki ultrazvuk 5.200 rsd 3.380 rsd Zakažite termin
Ultrazvuk dojke 5.200 rsd 3.050 rsd Zakažite termin
Ultrazvuk kukova 5.200 rsd 3.050 rsd Zakažite termin

Saznajte više o usluzi: Ultrazvučna dijagnostika.

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.