fbpx
TELEMEDICINA - Želite konsultaciju sa doktorom, a nemate vremena ili Vam hitno treba odgovor?

Šta je botoks?

Botoks predstavlja jedan od najefikasnijih i najpopularnijih tretmana u estetskoj medicini. Njegova namena je prvenstveno uklanjanje bora nastalih prekomernom mimikom.

Tretman botoksom dovodi do relaksacije mišića i ispravljanja postojećih bora, dok istovremeno vrši prevenciju nastanka novih bora.

Botoks je komercijalni naziv firme Allergan za supstancu botulinum toksin tipa A (botulinski toksin), ali zbog njene široke primene naziv „botoks“ je danas sinonim kako za samu tu supstancu, tako i za nehiruršku estetsku intervenciju u kojoj se ova supstanca koristi. Koristi se u raznim granama medicine (npr. u dermatologiji, neurologiji, oftalmologiji), a njenom estetskom primenom se umanjuje mišićna aktivnost određenih regija lica, tako da se ublažavaju i bore koje nastaju usled mimike tih mišića, a koži se vraća mladalački izgled.

U kom uzrastu mogu da počnem sa primenom botoks tretmana?

Kada ćete se odlučiti na medicinski tretman botoksom zavisi od nekoliko faktora – genetike, tipa kože, intenziteta mimike lica.

Međutim, budući da botoks umanjuje mišićnu aktivnost i preteranu miminku lica, s ovom procedurom možete početi i u mlađem uzrastu kako biste što je više moguće odložili pojavu bora.

Što su bore manje, lakše će se ublažiti.

Kod osoba koja redovno primenjuju terapiju botoksa bore se sigurno neće razviti u meri u kojoj bi se inače pojavile.

Ovo predstavlja veoma značajnu prednost kod osoba koje su genetski sklone preranom starenju kože.

U zavisnosti od iskustva i stručnosti lekara koji proceduru obavlja, rezultati botoksa su potpuno prirodni, koži se vraća sjaj, svežina i mladalački izgled, bez „zamrzavanja“ lica.

Koliko traje botoks tretman, kada se vide rezultati i koliko traju?

Sam tretman traje oko 20-30 minuta, a rezultati će se videti za 7-10 dana.

Nakon 15 dana ćete doći na konstultaciju na kojoj se po potrebi može uraditi korekcija i dopuniti još neka tačka.

Kada je pravi trenutak za botoks tretman?

Kada je pravi trenutak da uradite botoks i koliko često ćete tretman ponavljati zavisi od tipa kože, jačine mimike pojedinca, uzrasta i genetike, tako da se to razlikuje od osobe do osobe.

Uobičajeno trajanje efekata tretmana je 4-6 meseci, pa je proceduru potrebno ponavljati dva do tri puta godišnje. Na ovaj način se sprečava ponovni nastanak bora.

Šta drugi kažu o nama:

Kada botoks ne sme da se radi?

Terapiju botoksom ne treba raditi u nekoliko slučajeva:

– ukoliko je pacijent alergičan na supstancu botoksa (botulinum toksin)

– ukoliko ima teže mijastenije (slabost mišića)

– ukoliko na mestu gde je planirana primena botoksa postoji infekcija ili upala

– u trudnoći i tokom dojenja

Takođe vodite računa da će Vam lekar pre intervencije dati uputstva šta ne smete raditi pre terapije (npr.izbegavanje alkohola) i posle terapije (ne trljati lice, ne stavljati ništa toplo na lice, izvbegavati vežbanje, saunu itd.) koja morate ispoštovati zbog sopstvene bezbednosti.

Pozovite nas radi besplatne konsultacije: +381116303333

Kada se botoks može primeniti?

Botoks se može primenjivati i preventivno, kako bi se nastanak bora predupredio i ta procedura se obično zove baby botox ili micro botox i primenjuje se kod osoba mlađeg uzrasta.

Botoks se u estetskoj medicini koristi za:

 • uklanjanje bora regije čela
 • uklanjanje bora između obrva
 • uklanjanje bora oko očiju
 • umereno podizanje kapka
 • ublažavanje bora na vratu
 • podmlađivanje šaka
 • uklanjanje pušačkih bora
 • u tretmanu hiperhidroze (prekomernog znojenja)

Bezbednost: Allergan Botox i Allergan Vistabel

Budući da se radi o toksinu bakterije Clostridium botulinum često se postavlja pitanje bezbednosti. Odgovor je da se radi o izuzetno bezbednom tretmanu ukoliko se radi o originalnom preparatu.

Botoks se više decenija koristi u neurologiji u višestruko većim dozama bez značajnijih neželjenih efekata.

U našoj poliklinici se koriste originalni Allergan Botox i Allergan Vistabel, a tretman izvode obučeni lekari što obezbeđuje siguran tretman i pouzdan efekat.

Primena i trajanje tretmana botoksa (botulinski toksin, botulinum toksin)

Primena botoksa (botulinski toksin, botulinum toksin) je bezbolna, tako da nema potrebe za anestezijom, a sama procedura podrazumeva ubrizgavanje supstance u problematične regije veoma tankom iglom. Naravno, kod pacijenata sa nižim pragom bola, apsolutno je moguće i staviti lokalni anestetik pre terapije.

Tretman traje oko dvadeset do trideset minuta, a efekti se vide nakon sedam do deset dana.

Zato je potrebno da pacijenti dođu na kontrolu nakon dve nedelje, kada se ukoliko ima potrebe radi eventualna korekcija. Što se neželjenih efekata tiče, ponekad Vam se može javiti blaga glavobolja, modrica ili osećaj težine na čelu, ali to sve vrlo brzo prolazi.

Zadovoljni pacijenti

Pravilan tretman za prirodan izgled

Nepravilna upotreba botoksa u visokim dozama daje zamrznut i neprirodan efekat, zbog čega se pacijenti često plaše rezultata. Pravilnim tretmanom se omogućuje smanjenje prekomerne mimike što dovodi do uklanjanja bora uz zadržavanje prirodnog izgleda i ekspresije lica.

View this post on Instagram

A post shared by Solar Medical Center (@solarmedicalcenter) on

View this post on Instagram

A post shared by Solar Medical Center (@solarmedicalcenter) on

Dužina trajanja i efekti botoksa

Dužina trajanja efekta tretmana botoksom je 4-6 meseci. Kako bi se zadržao prirodni efekat i izbegla pojava neželjenih efekata ne savetuje se primena češće od 2 puta godišnje.

Nakon tretmana botoksa

Nakon botoksa najbolje je napraviti dan ili dva pauzu pre nego što se vratite svojim aktivnostima, pogotovu vežbanju.

Takođe nekoliko sati nakon botoksa ne bi trebalo da koristite šminku ni stavljate bilo koji proizvod na lice. Tokom konsultacija i nakon procedure, lekar će Vas obavestiti o svemu što je potrebno da znate i uradite pre i nakon tretmana radi Vaše bezbednosti i najboljih rezultata.

Da li je botoks (botulinski toksin, botulinum toksin) opasan?

Botoks kao procedura sama po sebi nije opasna, jer deluje lokalno. Iako je većini ljudi poznat kao estetska procedura, u pitanju je supstanca koja se već 20 godina koristi u drugim granama medicine i spada među lekove za koje je obavljen največi broj istraživanja u svetu.

Neželjeni efekti su minimalni i svode se na modrice, osećaj težine i mali lokalni otok. Međutim, izuzetno je važno da proceduru radi lekar koji je za nju dobro obučen, jer jedina prava opasnost vezana za nju jeste ona koja nastaje usled nedovoljno stručne primene i loše tehnike.

Zakažite termin

Da li će mi tretman botoksom „zamrznuti“ lice?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja i jedan od najvećih strahova svih onih koji oklevaju da urade ovu terapiju. Međutim, iako botoks (botulinski toksin) umanjuje aktivnost mišića u koje se primenjuje kako bi ublažio bore, ukoliko se supstanca primenjuje u odgovarajuće anatomske tačke, u odgovarajućoj dozi i od iskusnog lekara, koji je za ovu proceduru prošao obuku, karakteristike i izražajnost lica se nimalo ne umanjuju, već samo lice dobija odmorniji i svežiji izgled.

Zamrznut izgled lica se dobija prekomernom dozom jedinca botoksa, zato je bitno da tretman radite kod iskusnog lekara koji zna koju količinu supstance će primeniti u kojoj tački ubrizgavanja. Cilj botoksa je da poboljša Vaš izgled, ne da ga promeni.

Ako radim stalno tretmane botoksom, da li će prestati da deluje?

Ovo je još jedna od čestih zabluda sa kojima se srećem u svojoj praksi. Ne postoji ograničenje u broju terapija botoksom koje pacijent može da uradi u životu. Redovno ponavljanje procedure ne dozvoljava ponovni nastanak bora, održava mladalački izgled kože, pacijenti su sve zadovoljniji i rezultati traju sve duže, tako da ponekad traju i 7 meseci.

Galerija fotografija pre i posle botoksa

Botox cenovnik

Botox Cena Akcijska cena
Botox 1 regija 16.500 15.300
Botox 2 regije 22.400 20.000
Botox 3 regije (cena 1) 27.200 23.600
Botox 3 regije (cena 2) 42.700 37.600
Pojačano znojenje (hiperhidroza) pazuha 35.400 29.500
Pojačano znojenje (hiperhidroza) tabana 29.500 24.800
Pojačano znojenje (hiperhidroza) dlanova 23.600 18.900
Botox vrata I 27.200 26.000
Botox vrata II 35.400 34.000
Botox brade (brada poput kaldrme) 5.000 4.500
Botox za lepši osmeh (gummy smile) 10.000 8.000
Botox za pušačke bore (bar code) 10.500 9.500
Botox pola regije 8.000
Botox jedne regije + 1 ml filera 40.100 34.200

Načini plaćanja

 • gotovinom
 • čekovima (do 3 mesečne rate za iznos preko 10 000 din)
 • karticom (do 4 rate karticama Banka Intesa, ili do 3 rate ukoliko imate kreditnu karticu druge banke, za iznos preko 10 000 din)
 • na tekući račun poliklinike 160-529456-83 (Banka Intesa)
 • preko osiguravajućih kuća Uniqa, Triglav i Generali

Imate pitanje za nas?

Naši doktori i sestre su tu za vas

+381 11 63 03 333
+381 65 29 67 537
info@
Zakažite pregled

Česta pitanja o botoksu

Botoks je komercijalni naziv firme Allergan za supstancu botulinum toksin tipa A, ali zbog njene  široke primene naziv „botoks“ je danas sinonim kako za samu tu supstancu, tako i za nehiruršku estetsku intervenciju u kojoj se ova supstanca koristi. Koristi se u raznim granama medicine (npr. u dermatologiji, neurologiji, oftalmologiji), a njenom estetskom primenom se umanjuje mišićna aktivnost određenih regija lica, tako da se ublažavaju i bore koje nastaju usled mimike tih mišića, a koži se vraća mladalački izgled.

Kada ćete se odlučiti na medicinski tretman botoksom zavisi od nekoliko faktora – genetike, tipa kože, intenziteta mimike lica. Međutim, budući da botoks umanjuje mišićnu aktivnost i preteranu miminku lica, s ovom procedurom možete početi i u mlađem uzrastu kako biste što je više moguće odložili pojavu bora.  Što su bore manje, lakše će se ublažiti. Kod osoba koja redovno primenjuju terapiju botoksa bore se sigurno neće razviti u meri u kojoj bi se inače pojavile. Ovo predstavlja veoma značajnu prednost kod osoba koje su genetski sklone preranom starenju kože. U zavisnosti od iskustva i stručnosti lekara koji proceduru obavlja, rezultati botoksa su potpuno prirodni, koži se vraća sjaj, svežina i mladalački izgled, bez „zamrzavanja“ lica.

Terapiju botoksom ne treba raditi u nekoliko slučajeva:

– ukoliko je pacijent alergičan na supstancu botoksa (botulinum toksin)

– ukoliko ima teže mijastenije (slabost mišića).

– ukoliko na mestu gde je planirana primena botoksa postoji unfekcija ili upala

– u trudnoći i tokom dojenja

Takođe vodite računa da će Vam lekar pre intervencije dati uputstva šta ne smete raditi pre terapije (npr.izbegavanje alkohola) i posle terapije (ne trljati lice, ne stavljati ništa toplo na lice, izvbegavati vežbanje, saunu i td) koja morate ispoštovati zbog sopstvene bezbednosti.

Sam tretman traje oko 20-30 minuta, a rezultati će se videti za 7-10 dana. Nakon 15 dana ćete doći na konstultaciju na kojoj se po potrebi može uraditi korekcija i dopuniti još neka tačka, a rezultati mogu trajati do šest meseci.

Botoks se ubrizgava lokalno u mišiće lica čiju aktivnost je potrebno umanjiti. Pricedura se radi veoma tankom iglom, tako da nije bolna i nema potrebe za anestezijom.  Najčešće se primenjuje u regiju čela i prostor između obrva, kao i oko očiju i u regiji vrata.

Botoks kao procedura sama po sebi nije opasna, jer deluje lokalno. Iako je većini ljudi poznat kao estetska procedura, u pitanju je supstanca koja se već 20 godina koristi u drugim granama medicine i spada među lekove za koje je obavljen največi broj istraživanja u svetu.

Neželjeni efekti su minimalni i svode se na modrice, osećaj težine i mali lokalni otok. Međutim, izuzetno je važno da proceduru radi lekar koji je za nju dobro obučen, jer jedina prava opasnost vezana za nju jeste ona koja nastaje usled nedovoljno stručne primene i loše tehnike.

Ovo je jedno od najčešćih pitanja i jedan od najvećih strahova svih onih koji oklevaju da urade ovu terapiju. Međutim, iako botoks umanjuje aktivnost mišića u koje se primenjuje kako bi ublažio bore, ukoliko se supstanca primenjuje u odgovarajuće anatomske tačke, u odgovarajućoj dozi i od iskusnog lekara, koji je za ovu proceduru prošao obuku, karakteristike i izražajnost lica se nimalo ne umanjuju, već samo lice dobija odmorniji i svežiji izgled. Zamrznut izgled lica se dobija prekomernom dozom jedinca botoksa, zato je bitno da tretman radite kod iskusnog lekara koji zna koju količinu supstance će primeniti u kojoj tački ubrizgavanja. Cilj botoksa je da poboljša Vaš izgled, ne da ga promeni.

Ovo je još jedna od čestih zabluda sa kojima se srećem u svojoj praksi. Ne postoji ograničenje u broju terapija botoksom koje pacijent može da uradi u životu. Redovno ponavljanje procedure ne dozvoljava ponovni nastanak bora, održava mladalački izgled kože, pacijenti su sve zadovoljniji i rezultati traju sve duže, tako da ponekad traju i 7 meseci.

Kada je pravi trenutak da uradite botoks i koliko često ćete tretman ponavljati zavisi od tipa kože, jačine mimike pojedinca, uzrasta i genetike, tako da se to razlikuje od osobe do osobe. Uobičajeno trajanje efekata  tretmana je 4-6 meseci, pa je proceduru potrebno ponavljati dva do tri puta godišnje. Na ovaj način se sprečava ponovni nastanak bora.

Primena botoksa je bezbolna, tako da nema potrebe za anestezijom, a sama procedura podrazumeva ubrizgavanje supstance u problematične regije veoma tankom iglom. Naravno, kod pacijenata sa nižim pragom bola, apsolutno je moguće i staviti lokalni anestetik pre terapije. Tretman traje oko dvadeset do trideset minuta, a efekti se vide nakon sedam do deset dana. Zato je potrebno da pacijenti dođu na kontrolu nakon dve nedelje, kada se ukoliko ima potrebe radi eventualna korekcija. Što se neželjenih efekata tiče, ponekad Vam se može javiti blaga glavobolja, modrica ili osećaj težine na čelu, ali to sve vrlo brzo prolazi.

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.

  Go to Top