American Society for Nutrition je pre nedelju dana poentiralo da prejedanje nije glavni uzrok gojaznosti i da se strategija smanjenja masnog tkiva mora usmeriti na efikasnije metode od restrikcija ili brojanja kalorija. Novi pristup u pronalaženju razloga zašto se gojimo.

Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition koja razmatra uzrok epidemijske gojaznosti, više sa aspekta šta jedemo od toga koliko jedemo.

Zašto se gojimo i novi pristup

Kako je poznato da je sve veći procenat osoba u razvijenim zemljama, preko 40% ljudi je u visokom riziku od srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara i određenih tipova malignih bolesti.

Kako je glavna preporuka u poslednjem stoleću bila smanjenje kalorijskog unosa i povećanje fizičke aktivnosti pokazala slabe rezulate, procenat ugroženih osoba postao je zabrinjavajuć.

Zašto se gojimo - novi pristup

Model manjeg unosa i povećane potrošnje je prema novoj studiji pokazao dosta mana u odnosu na ugljeni hidrati – insulin model koji mnogo uspešnije objašnjava dobijanje na telesnoj masi, kao i njeno smanjenje.

Krivac za epidemijsko gojenje nije prejedanje, već je karakteristika moderne dijeteske podloge konzumacije hrane sa visokim glikemijskim indeksom i insulinskim punjenjem (glycemic load) ili hrana koja se sastoji od lako i brzo svarljivih ugljenih hidrata. Ova hrana prouzrokuje hormonski odgovor koji fundamentalno menja naš metabolizam, ubrzavajući deponovanje masti, dobijanje na telesnoj masi i gojaznost.

Uticaj ishrane i zašto se gojimo

Velika količina insulina i supresija njemu suprotstavljenog glukagona dovodi do smanjenja energije za mišiće i druga metabolički aktivna tkiva, a mozak šalje signal gladi.

Ukoliko želimo da razumeno epidemiju gojaznosti moramo uzeti u obzir kako hrana utiče na rad naših hormona i metabolizam. Posmatrajući hranu samo kroz postavku da su sve kalorije iste, model energetskog balansa zaboravlja kritički deo ove slagalice.

Smanjujući količinu brzosvarljivih uglenih hidrata u jelovniku, a napominjem da je ovo osnova Solar 511 sistema, osoba će smanjivati masno tkivo bez gladi i bez muke. Model energetskog balansa gde je unos manji od potrošnje se nije pokazao kao dugoročan i veoma je teško navići se na stalnu glad.

Program Solar 511 je baziran na ovim dokazima i zato je metabolički i hormonski balans jedan od važnijih rezultata.

Ponosni smo što nutritivna struktura programa Solar 511 dobija sve već broj naučnih dokaza u svetu.

Dr Jelena Nela Solar

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.