Godišnji odmori i raspust polako zamiru.

Nekada je ovaj period značio puno fizičke aktivnosti, sveže i lagane hrane bogate voćem i povrćem.

Sve ovo je značilo da ćemo bolje izgledati, biti zdraviji i puni energije.

Poslednjih godina situacija se promenila usled izuzetno povoljnih turističkih ponuda koje uključuju sve ili „all inclusive“. Hoteli se utrkuju sa ponudom hrane u tako lepo spremljenim aranžmanima da je i boravak na moru postao povezan sa ogromnim količinama hrane koja je spremljena sa velikom količinom ugljenih hidrata i masnoća.

Šta posle letovanja?

Pored smanjene aktivnosti usled anti kovid mera ili slabosti koja je karakteristična za tkz.“postkovid sindrom“ koji nakon preležane infekcije uslovljava veoma malo energije,teškoće u disanju i slabost kardiovaskularnog sistema velika količina i loše odabrana hrana dovele su da, sasvim suprotno od očekivanja, dobijemo nekoliko kilograma na letovanju.

Poseban problem predstavlja i skori dolazak zime sa velikim brojem slava i proslava koje se u našem podneblju uvek povezuju sa preterano bogatim trpezama i slabim karakterom ka „iću i piću“.

Sve ovo nam govori da je neophodno primeniti principe zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti umerenog tipa, kao i procese detoksikacije.

Šta posle letovanja?

Već dugo je poznato da je mediteranska ishrana najbolji način da pored optimalnog telesnog sastava imate i odličan efekat na metaboličke parametre – dobro balansiranu crevnu floru. Ovaj način ishrane predlaže mršavija mesa, ribe i belih mesa, potencira na svežem voću i povrću, orašastim plodovima i kvalitetnim uljima. U programu i principima Solar 511 nutritional life style dobijate precizno objašnjenje kada i u kojim kombinacijama mediteranski način ishrane ostvaruje svoj potpuni potencijal.

Ako imamo potrebu da smanjimo povišenu telesnu masu moramo za početak imati laganu ishranu koja predlaže doručak u vidu tvrdo kuvanih jaja, a ne masnih omleta, puno svežih salata, dok ajvar i ruske salate moramo izbegavati. Masnoća neka bude u vidu maslinovog ulja, avokada ili par kašičica humusa, pite za doručak mogu biti sa povrćem, dok one sa masnim sirevima ili mesom poželjno je izbegavati u prvom mesecu češćenja.

Za ručak izbegavajte jaka masna pečenja ili roštilj, kao i gulaše. Prvi mesec smanjte količinu crvenih mesa samo na lagane musake sa tikvicama ili od zelja. Salate su vam na raspolaganju u potpunosti, ali je preporuka povrća u vidu zelenolisnog, kupusa, krastavca, brokolija, kelja, prokelja i karfiola.

Crevna flora biće bolje izbalansirana, a probava će biti lakša i bez tegoba. Ovim ćemo postići i veću količinu energije, jer izbegavanjem ugljenih hidrata za ručak neće doći do brze gladi i umora koji se dešava kada se za ručak jede npr. hleb ili krompir. Ugljene hidrate za ručak možete imati jednom nedeljno u vidu ručka sa mahunarkama, kao što je pasulj ili boranija bez mesa ili sa piletinom ili ribom.

Uveče do 21h možete u cilju detoksikacije pribeći manjoj količini mršavih riba, belih mesa sa salatama u koje nemojte uključivati crvenu papriku i paradajz, a druga povrća mogu biti barena, grilovana ili pečena u rerni bez masnoća.

Da biste se vratili u „dobru formu“ budite aktivni svaki dan. Napravite plan aktivnosti koji će vam biti obaveza, samo pola sata lagane šetnje ujutru pre doručka ili pre večere idealan je početak da se telo navikne na napor malo po malo. Vožnja bicikla, roleri ili bilo koja aktivnost u prirodi na suncu je dobrodošla.

Ishrana i šta posle letovanja?

Program Solar 511 predlaže fizičku aktivnost usmerenu na smanjenje masnog tkiva i regulaciju šećera, povišenog holesterola i triglicerida. Ova fizička aktivnost je drugačija po intenzitetu i kompatibilan je partner programu ishrane.

Pored dobro balansirane ishrane i fizičke aktivnosti ukoliko smo preterali sa slatkišima, masnoćama ili količinom hrane, preporučujem i primenu preparata koji su dokazano dobri u procesima čišćenja odnosno detoksikacije koja nam je potrebna na nekom regularnom nivou mesečno, tromesečno i slično.

Preparati zelenih i zelenoplavih algi, biljni tonici, silimarin i mnoštvo dobrih kombinacija koji se mogu naći kako u apotekama i specijalizovanim prodavnicama vredi probati, jer imaju za cilj zaštitu jetre pored efekta na crevnu floru.

Kada se ovome dodaju probiotski preparati u kombinaciji sa prebioticima, magnezium, selen ili cink možemo biti sigurni da smo uradili mnogo toga da očuvamo i unapredimo svoje zdravlje najefikasnijom prevencijom.

Dr Jelena Nela Solar

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.