Ovaj hormonalni poremećaj pored toga što pogađa žene veoma je poznat i među muškarcima, jer promene raspoloženja u vidu nervoze iritabilnosti, bezrazložne depresije, plača, prepoznaju kao PMS.

Mora se napomenuti da pad estrogena i progesterona izaziva manjak serotonina i dopamina, neurotransmitera zaduženih za dobro raspoloženje, kao i porast norepinefrina dovodi do anksioznosti i iritabilnosti. Ukoliko imate i nizak šećer ili konzumirate mnogo kafe simptomi će se pogoršavati. Zadržavanje vode u slučaju da presoljavate hranu, promene raspoloženja i smanjenje energije, javljaju se kod upotrebe alkohola.

PMS i simptomi

Deficit vitamina B6, kalcijuma i magnezijuma pojačava tegobe u PMS-u.

Simptomi koji se povezuju sa PMS-om su i nadimanje u stomaku, pojačanje apetita i želje za grickalicama i slatkišima mogu uticati na porast telesne mase.

PMS

Uobičajeni simptomi su i grčevi u mišićima, bolovi u zglobovima i leđima, zatvor ili dijareja, bol u dojkama, umor, slabost koncentracije, kao i glavobolja, nisu kompletirali broj mogućih stanja.

Veliki broj žena se žali na PMS, a procenat je preko 50%, čak i do 75% u zavisnosti od regiona.

PMS – kako ublažiti simptome

Ukoliko želite da smanjite svoje tegobe, nekoliko nužnih koraka bi trebalo da primenite. Prevashodno je korisno da u svoju ishranu uključite namirnice koje se i preporučuju u Solar 511 sistemu, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i hranu bogatu kalcijumom i kalijumom. Jedite manje porcije u obrocima i to namirnica koje su bogate vlaknima o kojima smo pisali. Smanjite slatku hranu, a posebno hranu sa mnogo soli.

Izbegavanje lakših fizičkih aktivnosti, kao što je kardio trening nije najbolji izbor, naprotiv. Kao što se preporučuje u Solar 511 sistemu brzo hodanje u trajanju od 10 do 30 minuta popraviće simptome umora i depresije koji se povezuju sa nagonom i povećanim apetitom za šećerima.

Opuštanje tokom dana i zdrav, okrepljujuć san od 7 ili 8 sati smanjće stres i poboljšati većinu simptoma PMS-a.

PMS suplementi

Suplementi su od velike pomoći, posebno oni koji mogu pomoći boljem balansu hormona. Vitex, Boridž ulje, ulje žutog noćurka i slično. Takođe vitamini grupe B, A, E, a od minerala odlične efekte ima magnezijum koga možete uzimati i samostalno, ali na prazan stomak i dobro farmakološko-tehnološki vezan. Za dobru i efikasnu kombinaciju, a u skladu sa vašim potrebama potrebno je obratiti se našim lekarima.

Dr Jelena Nela Solar

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.