Urastao nokat ili Unquis incarnatus nastaje kada nokat ne sledi svoju predviđenu putanju rasta ,vec bocno urasta i prodre u susedno tkivo. Tako urasli nokat izaziva bolove na ivici nokta, crvenilo, otok mekih tkiva.Kasnije se formira  granulaciono tkivo(„divlje meso“) i gnojenje. U toj fazi svaki pritisak na ivicu nokta je vrlo bolan i ako se ne uradi hirurška intervencija zapaljenski proces u najgorem slučaju može preći na kost.

Šta prouzrokuje urastanje nokta:

Genetika:Kod nekih ljudi je koren nokta genetski prosiren, tako da vremenom bočne ivice nokta počinju da se urezuju u okolno tkivo. Takvi pacijenti obično daju podatak da su roditelji, baba ili deda imali probleme sa uraslim noktima.

Pogrešno sečenje noktiju: Nokat koji je previše okruglo podrezan i prenisko odsečen na bočnim ivicama dovodi do formiranja dubokog vrha nokta koji urasta u vrh nožnog prsta.

Deformitet stopala: Pri hodanju(hodanje na prstima ili visoke potpetice dovode do povecanog pritiska i dodatno opterećuju ivice noktiju.

Preuske cipele: Kod uskih ili siljastih cipela nokat se jače utiskuje u okolno tkivo.

Deformiteti stopala ili prstiju: Kad postoje deformiteti stopala (Hallux valgus, spušteni svodovi, ravna stopala, anatomija nožnog prsta se menja, jer susedni prsti stalno pritiskaju ivicu noktiju palca stopala.

– Trauma nokta od povrede može dovesti do strukturnih promena na noktu sa urastanjem ivica kao posledica trajnih promena u obliku ležista nokta.

– Gljivične infekcije, prekomerna težina, trudnoća, neki lekovi koji snižavaju odgovor imunog sistema, zatim hronične bolesti kao sto su dijabetes mellitus, hronična venska insuficijencija takođe mogu podsticati urastanje noktiju.

Simptomi uraslog nokta:

Bol na dodir,pulsirajuci bol na ivici nokta,crvenilo,otok,sekrecija u predelu ivice nokta,nekad i pojava gnoja,bol koji se cesto ponavlja.

Tok bolesti:

Postoji akutni i hronicni stadijum bolesti. U akutnoj fazi dolazi do naglo nastalog crvenila,otoka i bola , i nastajanja eksudativnog zapaljenja. Kada postoji nepromenjeni zapaljenski proces ukljucujuci i gnojenje koji traje nekoliko nedelja radi se o hronicnom stadijumu bolesti. To moze da se definise kao oslabljena akutna forma bolesti i posebno je opasna jer u ovoj fazi zapaljenski process moze preci na kost.

Postoje 4 stadijuma razvoja ovog oboljenja:

Prvi stadijum: Nokat je urastao, ali tegobe su blage, ili ih nema.

Drugi stadijum: Deo nokta urasta duboko u meko tkivo, javlja se bol na ivici nokta i počinje iritacija okolnog tkiva.

Treci stadijum: Postoji jak bol na pritisak, crvenilo je znak bakterijske kolonizacije mekih tkiva, u okolini nokta se pojavljuje gnojno curenje. U ovoj fazi je neophodno sto pre obratiti se hirurgu.

Cetvrti stadijum: Infekcija, gnojenje, pojava granulacionog tkiva, sekrecija iz rane, krvarenje, zapaljenje koje migrira u dublja tkiva, a moze preci i na kost(osteomielitis). Neophodno je neodložno hirurško lečenje.

Lečenje

U prve dve faze postoje alternativni nacini lečenja, tj može se kod pedikira ukloniti samo ivica nokta, nokat ne mora biti potpuno uklonjen, zatim antibiotske masti i hipermanganske kupke. Ovo može dovesti do izlečenja, ali ako se tegobe ponavljaju, potrebno je hirurško lecenje.

Hirurško lečenje

Hirurška intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Može da se radi opsežna resekcija nokta sa okolnim tkivom u obliku klina (bočni deo klina uključuje deo nokta i širok deo korena nokta koji se uklanja do kosti). Nastali defekt tkiva se zatvara šavovima. To se zove operacija po Emmertu. Konci se odstranjuju posle 14 dana. Potrebno je duže vreme za elevaciju i odmaranje noge. Nekad je potrebno do 4 nedelje da zaraste rane, često ostaje izdužen vidljiv ožiljak. Ponovo može doći do urastanja nokta,tj. pojave recidiva u 20% do 30%.

U poslednje vreme se preferira, minimalno invazivni postupak, gde se uradi ivicna resekcija nokta, ekscidira granulaciono tkivo, potom se radi  ablacija dela matriksa nokta. Ona se moze uraditi 80% Fenolom, koji je dosta toksican i moze dovesti do ostecenja i nekroze zdravog tkiva ,redje elektrokauterom.

Najidealnija je laserska operacija gde se pulsnim CO2 laserskim snopom uradi ablacija matriksa nokta,uniste ostaci piogenog granuloma u tunelu reseciranog nokta. Oporavak je vrlo brz, bolovi su minimalni, estetski efekat je odlican.

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.