Cirkulacija i problemi sa cirkulacijom mogu biti različitog porekla, kao i da imaju različite simptome. Najčešće se pacijenti žale na hladne ekstremitete, oticanje zglobova ili trnjenje na periferiji, kao što su prsti na rukama, nogama ili hladan nos.

Nedovoljan protok kroz periferne krvne sudove i kapilare vodi slabijoj ishranjenosti okolnog tkiva sa posledičnom atrofijom.

Cirkulacija i problemi sa cirkulacijom

Veoma često se u slučaju da ne postoji neko hronično obolenje koje ima za posledicu slabu cirkulaciju, kao što je Dijabetes, uzrok oslabljenog protoka se ne može sa sigurnošću utvrditi.

Bilo bi veoma korisno da se proveri rad štitne žlezde, koja rukovodi energetskim metabolizmom. Ukoliko produkcija tiroidnih hormona smanjena osoba može imati otečene zglobove – posebno ujutru. Adekvatnom terapijom i suplementima koji daju potporu radu štitne žlezde ovaj problem se može otkloniti.

Cirkulacija naša neophodna

Cirkulacija i saveti za poboljšanje cirkulacije:

  1. Ukljičite hranu sa dosta vlakana u vaš svakodnevni jelovnik. Integralne žitarice za doručak izvrstan su izvor vlakana.
  2. Jedite beli i crni luk, smeđi pirinač, mahunarke i spanać, tamnocrveno i crveno voće.
  3. Smanjite šećere i belo brašno, kao i slatka gazirana pića.
  4. Ostavite pušenje i preteranu konzumaciju alkohola.
  5. Redovno vežbajte ili hodajte.
  6. Smanjite povećanu telesnu masu.
  7. Masirajte svoje telo grubljim sunđerom tokom tuširanja.
  8. Jedna čaša dobrog crvenog vina pola sata posle obroka – ponekad.

Preporuka za korišćenje pojedinih lekova uvek je u nadležnosti vašeg lekara.

Primena suplemenata se pokazuje kao odlična podrška terapiji, a može se pokazati kao izuzetno efikasna i samostalno.

Preparati ekstrakta ljute kajena papričice ojačavaju zidove krvnih sudova, a posebno kapilara i ubrzavaju protok u perifernoj cirkulaciji, kao i grape seed ekstrakti sa aktivnim piknogenolom. Svima već poznati ginko u poboljšanju moždane cirkulacije može pomoći, ali bi ga osobe koje imaju istorijat krvarenja ili skoru hirušku ili stomatološku intervenciju trebalo da izbegavaju.

Bezbedno možete koristiti vitamine B grupe, posebno B6, B12 i B9 koji su dobri antikoagulansi. Neizostavni C vitamin, posebno u obliku askorbata, daje čvrstinu zidovima malih i sitnih krvnih sudova i trebalo bi ga piti i iz ovog razloga.

Koenzim Q10, proteolitički enzimi, lecitin i mnogi drugi, poboljšaće stanje periferne cirkulacije.

Individualni protokol dizajniran prema vašim potrebama mora preporučiti lekar koji se posebno bavi ovom oblašću.

Dr Jelena Nela Solar

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.