Bolovi u trbuhu kod dece

Ne postoji roditelj koji se tokom rasta svoga deteta nije više puta sreo sa ovim problemom koji ponekad predstavlja pravu noćnu moru za roditelje, a neretko i za lekare (pedijatre i dečje hirurge) koji se bave rešavanjem ovih problema.

Odmah treba napomenuti da je većina bolova u trbuhu kod dece praktično bezazlena, često funkcionalna i prolazi spontano ili uz jednostavne terapijske procedure, naravno, nakon odgovarajuće dijagnostike. Ipak, zbog izvesnog broja stanja i oboljenja koja su na sreću nešto ređa, ali mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, pa čak i život deteta, svaki bol u trbuhu zahteva pregled i evaluaciju stručnog lica (po mogućstvu dečijeg hirurga). Ovo se naročito odnosi na situacije u kojima je bol udružen sa drugim simptomima, pre svega povraćanjem, povišenom telesnom temperaturom, poremećajem u pasaži creva itd.

Određeni tipovi bolova su vezani za životno doba deteta, pa ćemo pomenuti najčešće uzroke bolova za određeni uzrast.

Neonatalni i uzrast odojčeta

Ovo je najvulnerabilniji period u razvoju deteta zbog nedovoljno razvijenih imunoloških mehanizama, nezrelosti digestivnog trakta i nedostatka crevnih enzima. To je period kada se najčešće ispoljavaju kongenitalne (urođene) anomalije. Ispoljavaju se različiti oblici okluzije ili atrezije creva, atrezije i malpozicije analnog otvora, stenoza pilorusa, nekrotizirajući enterokolitis, invaginacije, subokluzije, a od nehirurških oboljenja malapsorpcija hrane usled neodgovarajuće ishrane i svakako najčešći, ali i najbenigniji infantilni kolike-crevni grčevi.

Colicae infantum-grčevi kod beba se javljaju u oko 30% beba, nešto češće kod muške dece, u uzrastu od 15 dana do 3, 4 meseca. Obično jednom do dva, tri puta dnevno u popodnevnim ili večernjim časovima, pa i noću. Dete intenzivno plače, savija noge ka stomačiću, steže pesnice, jako je uznemireno, crveno u licu. Prolazi spontano nakon sat, dva ili nešto brže uz odgovarajuću terapiju. Uzrok nastanka su nezrelost crevne flore, pre svega nedostatka enzima laktaze, sam proces rasta, tj. širenja lumena creva koje dovodi do distenzije zida, a doprinose i faktori kao što su gutanje vazduha tokom hranjenja, odredjena vrsta hrane koju majka unosi i stres.

Pojava grčeva je svakako neprijatna, ali treba naglasiti da je potpuno bezazlena, ne ostavlja nikakve posledice i može se sprečiti, ili bar znatno ublažiti primenom savremenih preparata. Naravno da dete treba odvesti na pregled, da bi se postavila pravilna dijagnoza, tj. da se ispod kliničke slike dečijih grčeva ne provuče neko ozbiljnije oboljenje.

Uzrast malog i predškolskog deteta

U ovom periodu dete još uvek ne može tačno da definiše i lokalizuje bol, te se isti i dalje, često, ispoljava kroz plač, uznemirenost, odbijanje hrane i povraćanje. Sve ovo dovodi i do premećaja opšteg stanja deteta na šta treba uvek obratiti pažnju. U ovom uzrastu bol u trbuhu je redovni pratilac virusnih i bakterijskih infekcija kako gastrointestinalnog trakta tako i uopšte, jer se u trbuhu deteta nalazi veliki broj limfnih žlezdi koje reaguju na upalu i dolazi do takozvanog mezenterijalnog limfadenitisa. Bol u trbuhu se javlja i kod različitih poremećaja crevne flore (disbakterioze) koje su obično praćene i problemima u pasaži creva (ubrzana peristaltika). Urinarne infekcije koje su česte u ovom uzrastu (naročito kod ženske dece), takođe daju bolove koji mogu predstavljati problem u diferencijalnoj dijagnostici. Zato je pored fizikalnog pregleda deteta (koji je svakako najvažniji) KKS i Eho pregleda, neophodno uraditi i pregled urina. U ovom uzrastu se javlja i takozvani rekurentni abdominalni bol koji često ima i psihogenu komponentu. Ovakav tip bola je karakterističniji za nešto stariju decu i o njemu treba razmišljati  kada je ova populacija u pitanju.

Uzrast školskog deteta i adolescencija

U ovom uzrastu su bolovi trbuhu veoma česti i mogu imati različitu etiologiju i simptomatologiju. Pored svih uzroka koji su razlog bola u mlađem uzrastu (virusne i bakteriske infekcije, disbakterioza creva, problemi sa stolicom, urinarne infekcije itd.) česta je pojava i takozvanog rekurentnog abdominalnog bola (RAB) za koji se vezuju uglavnom psihogeni uzroci, različite upalne bolesti creva IBD, Cronova bolest itd.) dispepsije i gastritisi i kao najčešci uzrok hirurškog bola, upala slepog creva.

Appendicitis acuta – akutna upala slepog creva

Slepo crevo nije anatomsko medicinski ispravan termin, ali je toliko odomaćen da ćemo ga upotrebljavati u daljem tekstu. Uzroci upale su prepreka u oticanju sadržaja iz crvuljka (sluz, mukus, fekoliti, uvećanje limfnog tkiva itd.) što dovodi do otoka tkiva i nagomilavanja sadržaja i bakterija. Bolest se može javiti u bilo kom uzrastu, ali je veoma retka pre 4. godine života. Najčešće se javlja od 8-14. godine, nešto češće kod dece koja imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. U početku se obično javljaju neodređeni bolovi u trbuhu, oko pupka, koji se vremenom premeštaju u desnu ilijačnu jamu, telesna temperatura je obično povišena, dolazi do mučnine, povraćanja, dehidratacije i pogoršanja opšteg stanja deteta. Broj leukocita je povišen sa predominacijom granulocita u Le formuli.

Ovo je tipičan tok bolesti, ali kod velikog broja dece bolest može ići u atipičnoj formi uz izostanak nekog od ovih simptoma, ili su laboratorijske analize u granicama normale i neubedljiv EHO nalaz. Akutni apendicitis je oboljenje koje ima najviše diferencijalnih dijagnoza (oboljenja koja daju sličnu simptomatologiju i kliničku sliku). Pored laboratorijskih analiza i napretka u Eho dijagnostici i dalje je najvažnija bolna osetljivost (lokalizacija i intenzitet), što je uz procenu opšteg stanja deteta od strane iskusnog lekara najvažnije za postavlljanje prave dijagnoze i indikacija za operativno lečenje što je jedini ispravan način lečenja. Važno je pratiti stanje deteta i primenjivati sve dijagnostičke protokole, jer se tako najbolje procenjuje evolucija bolesti i sprečavaju komplikacije koje su brojne i mogu biti veoma ozbiljne.

Dr Jelena Nela Solar -specijalista pedijatrije,dijetoterapeut

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.