Kako se pokrenuti i ispoštovati najčešću novogodišnju odluku: „Hraniću se zdravije i biću u sjajnoj formi”?

Detoksikacija je postala neophodnost savremenog čoveka. Izloženi smo dramatičnom zagađenju životne sredine i hrane koju unosimo. Dodatno korišćenje lekova, konzumiranje cigareta, alkohola i slično, još više uslovljava ozbiljan i nepovoljan efekat na zdravlje.

Detoksikacija ima za cilj smanjenje količine nepoželjnih oligoelemenata npr. teških metala – olovo ili živa, koje smo uneli putem hrane. Razne otrove ili veštačke dodatke, aditive, konzervanse ili boje, možemo gomilati u telu uzimanjem lekova čiji se metaboliti zadržavaju u telu. Jetra, kao osnovni organ zadužen za neutralizaciju svih toksina unetih u telo, kada je preopterećena i ne može sve da očisti – ona to „pogura” u masne naslage.

Zdrava ishrana tokom praznika

Formiranjem vezivnog tkiva oko toksičnih elemenata u masnom tkivu, oni bivaju zadržani i blokirani u cilju sprečavanja ponovnog ulaska u krvotok. Stariji od 40 godina, po pravilu, tokom života unesu veći broj raznih, po zdravlje nepoželjnih toksina. Danas se smatra da je procenat zatrovanosti kod starijih preko 60%. Osobe koje imaju veći procenat masnog tkiva od optimalnog, imaju i veći stepen intoksikacije. Proces mršavljenja, takođe, može biti otežan ukoliko imamo više masnoća.

Oko Nove godine dajemo sebi obećanja, postavljamo ciljeve. Ako je to obećanje – zdraviji život, mora se misliti na detoksikaciju.

Mi često nismo u mogućnosti da obezbedimo detoksikacione tretmane u profesionalnim ustanovama i centrima, kod nas ili u inostranstvu (najčešće na dalekom Istoku). Međutim, postoje jednostavni načini da se smanji ili ublaži nivo toksina u našem telu.

Detox – „Zeleni dan”

  • Program Solar 511 u svojoj preporuci sadrži obavezno ispijanje čiste vode sa malo limunovog soka, narendanog đumbira ili malo soda bikarbone, ujutru na prazan stomak. Ovime se postiže takozvano „unutrašnje tuširanje” koje će sprati sve ostatke sinoćnog obroka i očistiti unutrašnjost našeg probavnog sistema.
  • Unos hrane bogate vlaknima, kao što su sveže salate, kupus, brokoli, karfiol, kelj, prokelj, boranija i pasulj, smanjiće resorpciju viška masti i šećera u hrani, ubrzati rad creva i ujedno regulisati redovno pražnjenje. Ovim postupkom možemo pokrenuti i zaostatke hrane koji se dugo zadržavaju u crevima. Smatra se da pojedina hrana može zapasti u crevne vijuge i zadržati se čak više godina.
  • Korišćenje određenih preparata sa detoksikacionim svojstvima je preporučljivo i ovakvi se suplementi nalaze u prodaji. Predlažemo preparate porekla zelenih ili zelenoplavih algi, vlakna u prahu, jabučnog pektina, inulina i psilijuma.
  • Potrebno je piti dosta vode, biljnih, nezaslađenih čajeva i blage limunade.
  • Počnite dan salatom od tikvica i brokolija uz dodatak chia semena, sa barenim jajima i kiselim krastavčićima. Začinite maslinovim uljem i malom količinom jabukovog sirćeta.
  • Izbegavajte industrijske sosove i prelive, majoneze i kečap.

Važno je napomenuti da se ovi postupci ponavljaju jednom nedeljno, a nakon praznika i češće. Idealno je detoksikaciju započeti dan posle prazničnih grešaka u ishrani.

Vaš Solar Medical Center

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.