Davno je bilo kada je cvekla postala čudotvorno povrće, u staroj Grčkoj i kod Rimljana važila je za sredstvo za snižavanje telesne temperature i u slučaju hroničnog zatvora.

Čitav niz minerala i vitamina postoji u svežoj cvekli. Koncentracija mineralnih materija u svežoj cvekli je 627,3 mg/100g.

Draga naša stara - Cvekla

Od vitamina su najprisutniji vitamin C, vitamin B1 i B2, B9 i, gle čuda, u cvekli imamo i B12 koji se vrlo retko i malo nalazi u biljnim namirnicama. Pored vitamina cvekla je bogata gvožđem, zbog čega je i poznata. Ovo je razlog zašto se često koristi kod pomoći terapije anemija. Visoki nivoi kalijuma, kalcijuma, natrijuma, fosfora, magnezijuma, mangana, joda, bakara, fluora, sumpora, broma, litijuma i stroncijuma daju joj antioksidansna svojstva te se često nalazi kao osnovni element raznih đuseva, koji mnogi piju ujutru, u cilju preventive i poboljšanja energije. Napominjem da je jod zadužen za dobar rad štitne žlezde, tako da ovaj „narodni lek“ ima potvrdu u svim medicinskim istraživanjima.

Cvekla može biti korišćena i u cilju detoksikacije pročišćavajući jetru, ali i poboljšanja cirkulacije, rada srca, kao i ojačavanje kolagena. Cvekla sadrži veliki procenat saharoze, tj. šećera, aminokiselina i vlakana.

U programu Solar 511 cvekla se koristi samo u sirovom stanju. Ne preporučujem kuvanu cveklu zbog visokog sadržaja šećera. Kuvanjem smo drastično smanjili koncentracije korisnih nutrijenata i vlakana tako da će se nivoi insulina podići iznad željenog nivoa. Ovaj skok insulina, kod osoba koje imaju problem sa postizanjem optimalne telesne mase, dijabetes, insulinsku rezistenciju i slično, prouzrokovaće jaču glad i onemogućiti mršavljenje.

Veliki je broj razloga zbog kojih bi trebalo jesti cveklu što češće, samo jedan protiv, ali mislite o tome!

Cvekla može, ali sirova!

Dr Jelena Nela Solar

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.