Umesto da uživate u lepim danima, toplo vreme Vam predstavlja problem? Prekomerno znojenje, pojava mokrih fleka i krugova na Vašoj omiljenoj garderobi negativno utiče na Vaše raspoloženje?

Ne brinite, za prekomerno znojenjehiperhidrozu – postoji veoma jednostavno i efikasno rešenje. U nastavku razjašnjavamo sve nedoumice i odgovaramo na najčešća pitanja koja nam postavljate.

Šta je hiperhidroza i kako nastaje?

Hiperhidroza ili pojačano znojenje je medicinski problem, najčešće prisutan kod mladih osoba. Kod nekih ljudi može da bude veoma izražen i da stvara velike probleme, utiče negativno na raspoloženje, stvara nelagodnost u radnim i socijalnim aktivnostima, u nekim slučajevima utiče negativno i na samopouzdanje. U najmanju ruku stvara neprijatnost. Hiperhidroza se javlja u raznim oblicima, od blago do veoma izražene.

Kada se javlja?

Najčešće se javlja u detinjstvu ili pubertetu.

Koje regije obuhvata?

  • Pazuh
  • Lice
  • Dlanove
  • Tabane

Zašto se znojimo?

Znoj je bezbojna tečnost, bez mirisa, koja služi za regulaciju telesne temperature odavanjem toplote procesom isparavanja.

Kako dolazi do hiperhidroze?

Dokazano je da hiperhidroza ima genetičku predispoziciju. Često se desava da više članova porodice ima ovaj problem. Podjednako se javlja kod muškaraca i kod žena. Kod žena najčešće u predelu pazuha, a kod muškaraca najčešće zahvata noge.

Osobe koje pate od hiperhidroze takođe mogu da razviju dodatne fizičke probleme. Prekomerno znojenje i konstantno vlažna odeća i obuća mogu da dovedu do pojave određenih virusa, bakterija i gljivica. Takođe postoji i finansijski momenat, naime, znoj trajno šteti odeču, pravi trajne fleke i stvara dodatne troskove ljudima koji pate od hiperhidoroze (kupovina nove garderobe, hemijsko čišćenje, kupovina raznih kozmetičkih proizvoda protiv znojenja).

Hiperhidroza ili pojačano znojenje

Postoje dva oblika hiperhidroze:

Primarna:

Ovaj vid hiperhidroze nastaje sam po sebi, kao izraženiji odgovor organizma na normalan stimulans u vidu fizičkog ili emocionalnog stresa. Može se ispoljiti na celom telu ili lokalizovano na određenom delu.

Sekundarna:

Nastaje kao posledica endokrinih oboljenja, neuroloških, malignih bolesti, infektivnih procesa, hormonskih poremećaja, lekovima izazvana.

Tretmani za hiperhidrozu:

  • Antiperspiranti: Tretman treba započeti primenom preparata u obliku dezodoranasa i krema za pazuh, ruke i noge. Indikacije za njihovu primenu su hiperhidroza dlanova pazuha i stopala.
  • Lekovi
  • Hirurška terapija
  • Botulinski toksin (botoks)

Koji treman je najefikasniji ?

Tretman botoksom se smatra najefikasnijim i najuspešnijim. Ubrizgavanjem botoksa na određenim mestima blokiraju se nervi koji aktiviraju znojne žlezde i na taj način se smanjuje produkcija znoja.

Da li je tretman bolan?

Tretman nije bolan. Pre tretmana se nanosi na kožu anestetik u vidu kreme.

Trajanje tretmana?

Sam tretman traje veoma kratko (15-20 minuta) i nije potreban period oporavka.

Koliko traje efekat tretmana?

Efekat tretmana traje do 6 meseci. Za maksimalan i konstantan efekat preporučuje se 2 puta godišnje.

Koliko tretmana je potrebno uraditi da bi se video efekat?

Efekti su vidljivi nakon prvog tretmana.

Na koliko vremena se može ponoviti tretman?

Efekat tretmana traje do 6 meseci, nakon tog perioda je moguće ponoviti tretman.

Preporuke nakon tretmana

Ne stavljati nista na tretiranu regiju 24h nakon tretmana, pogotovo ne proizvode protiv znojenja. Nakon tog perioda, možete se vratiti Vašim uobičajenim navikama.

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.