Opšte preporuke

  • Treba povećati unos namirnica koje su bogate jodom i selenom, kao i namirnice bogate gvožđem, cinkom i vitaminima B grupe, posebno B 12 i B 2.
  • Kalcijum i magnezijum bi trebalo dodati u okviru dnevnih preporučenih doza kod žena pre menopauze oko 1000 mg kalcijuma koji se mora unositi do 500 mg po dozi, a u menopazi do 1500 mg, magnezijum, od 350 do 400 mg.
  • Jod je potreban za stvaranje hormona štitne žlezde, dok selen ima esencijalnu ulogu u konverziji T4 u T3 (aktivni oblik hormona).
  • Jod se mora ograničiti kod osoba sa dokazanim autoimunim tireoidizmom poznatijim kao Hashimoto Thyreoiditis.

Najnovija istraživanja pokazuju da postoji povezanost celijačne bolesti i bolesti štitne žlezde. Osobe sa autoimunim bolestima bi trebalo da izbegavaju žitarice koje sadrže gluten (pšenica, raž, ječam, ovas).

  • Nedostatak gvožđa inhibira apsorpciju joda, podiže se koncentracija TSH u krvi. Cink i vitamini B grupe su takođe neophodni za stvaranje hormona štitne žlezde.

Dr Nela Solar je razvila sistem ishrane pod nazivom „Solar 511„, zasnovan na poštovanju metaboličko hormonskih oscilacija tokom dana.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.