Poslednjih godina kokosovo ulje je u sve raznovrsnijoj upotrebi.

Pored prijatnog ukusa, sastav je blagotvoran, jer ga pretežno čine zasićene masne kiseline od kojih je najzastupljenija laurinska, koja ima antibakterijsko delovanje. Ove masne kiseline se lako apsorbuju i veoma brzo se pretvaraju u energiju.

Kokosovo ulje sadrži vitamine i polifenole. Kao sva ulja, visoka doza vitamina E doprinosi zdravlju kompletnog organizma.

Hladno ceđeno, devičansko kokosovo ulje poseduje najveću nutritivnu vrednost i karakterističan ukus i aromu kokosa, koju većina nas veoma voli.

Velike je nutritivne vrednosti i prilikom povišenja temperature stabilno je do 175℃, tako da ga treba upotrebljavati na nižim temperaturama. Tako upotrebljeno neće izgubiti svoja nutritivna svojstva. Visoka koncentracija triglicerida lanaca srednje dužine (MCT) daje mu svojstva za pretvaranje masti u energiju.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje i upotreba kokosovog ulja

Upotreba je veoma šarolika. Pošto je i zdravo i ukusno može se koristiti i za prženje, kuvanje, pečenje, a može se stavljati u kafu, čaj, poslastice sa voćem ili mešati sa crnom čokoladom. Kao i uvek preporuka je da se količina ne prekoračuje, već da se korusti u dozi kao i sva ostala ulja.

Pored ishrane, veoma je rasprostranjena upotreba u nezi lica, tela i kose. Može poslužiti i kao sredstvo za masažu ili intenzifikovanje sunčanja, kao već poznato maslinovo ulje. Kokosovo ulje predstavlja lojalnog saveznika u borbi za održanje zdravlja i lepote.

Kokosovo ulje i delovanje na zdravlje

Efekti koje kokosovo ulje ima na naš organizam se pokazuju na poboljšanju balansa u mikoroorganizmima, parazitima i gljivicama u crevnom traktu, te će poboljšati probleme sa probavom. Smatra se dobrim za rad srca i regulaciju krvnog pritiska, sprečavajući mogućnost pojave arteroskleroze. Deluje antikancerogeno jer sadrži visoke doze antioksidativnog vitamina E.

Visoka doza masnoće doprineće većoj energiji i otkloniti sindrom hroničnog umora i oslabljenog imuniteta. Pokazuje se kao velika pomoć u terapiji bolesti desni i afti, kao i kod migrena i depresija. Svojim efektom na balans hormona ima efekat i na održavanje strukture i gustine kostiju koja opada ulaskom u menopauzalni period.

Dr Jelena Nela Solar,

Solar Medical Center

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.