Naše telo ima sposobnost da intenzivno proizvodi kolagen do 25 godine života. Potom proizvodnja ovog čistog proteina opada za oko 2% godišnje. Ako ga ne nadoknadimo kvalitetnom raznovrsnom ishranom može se količina umanjiti za čitavih 50%.

Kod mlađe populacije koja se intenzivno bavi sportom ili je izložena stresu, kolagen se brže gubi i njegov nedostatak se manifestuje ranije.

Kako je kolagen od suštinske važnosti za obnavljanje tkiva, elastičnosti kože i održavanja tetiva i ligamenata, zdravima bi ovaj gubitak mogao da se odrazi na slabost tkiva kojima je kolagen osnovna strukturna potpora. Efekat gubitka kolagena na prvom mestu se odnosi na kožu, kosu, nokte, ligamente, kao i sva ostala vezvna tkiva, tetive, ligamente, zglobne površine i sl.

Najveće posledice ispoljavaju se na koži u vidu bora, neravnina i opuštene kože. Koža je naborana, neravna, opuštena. Kosa opada, dlaka je tanka, suva bez sjaja i slabo raste. Nokti su krti, listaju se i lome. Mišići su slabi, bez tonusa i bez snage.

U predelu zglobova često se pojavljuju bol ili reumatične promene u vidu deformiteta i slabije pokretljivosti.

Kolagen

Kolagen sadrži amino-kiselinu glicin koja izuzetno povoljno deluje na jetru i žučne puteve pomažući sintezu žučnih kiselina. Glicin je neizostavni suplement i u terapiji povišenog nivoa homocisteina kao i očuvanja moždane mase.

Pisali smo o hormonskim disbalansima i nedostatak kolagena i amino-kiselina koje sadrži mogu dovesti do mnogih poremećaja rada štitne žlezde, nadbubrega ili pankreasa. Kolagen pokazuje pozitivne efekte kod žena u menopauzi prevenirajući osteoporozu, pa čak i na dobijanje u telesnoj masi.

U stomatologiji se pokazuju efekti kroz jačanje desni i stoga ga je dobro primeniti kod osoba koje imaju problem sa parodontopatijama ili kod krvarenja desni, spontano ili prilikom pranja zuba.

Postoje dokazi koji govore o poboljšanju varenja pozitivnim efektom na razvoj korisne crevne flore, tj. mikrobioma.

Suplementi kolagena su takođe popularni u fitnesu. Glicin u kolagenu ubrzava sintezu kreatina koji pruža mišićima snagu i povećava mišićni volumen.

KOLAGEN I VRSTE KOLAGENA

Postoji preko 20 vrsta kolagena, a riblji se smatra najčistijim jer je najpribližniji ljudskom i zato se i najbolje resorbuje. Riblji kolagen je čak do 10 puta učinkovitiji od svinjskog ili goveđeg.

Supstanca mora biti veoma dobro usitnjena (na 2000 daltona) da bi se prebrodila crevna barijera i da bi kolagen koji se kozumira oralno, bilo u tečnom obliku ili u obliku rastvorenog praška, stigao na mesto svog prirodnog delovanja.

Ishranom ćemo teško nadoknaditi kolagen – potrebne su veoma velike doze ribe, mesa, domaćih supa, belanaca, zeleniša, pasulja, paradajza, belog luka i tropskog voća da bi se postigli efekti.

Mora se podvući da se kolagen pije u periodu od tri meseca i da je njegova upotreba najbolja pre spavanja.

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.