Mladeži, ateromi, lipomi, virusne bradavice

MLADEŽI –  Melanocitni nevusi – intradermalni nevusi predstavljaju izrasline na koži, obično okruglastog oblika koje mogu biti urođene ili stečene. Pojavljuju se na bilo kom delu tela. Različitih su dimenzija (od par milimetara, pa do više desetina santimetara ) i mogu biti u nivou kože ili iznad, na peteljci, glatke ili hrapave površine, različite konzistencije i prebojenosti (najčešće različite nijanse braon, ali mogu biti crvenkasti, ljubičasti, tamno plavi, pa čak i crni).

Mladeži nastaju od pigmentnih ćelija – melanocita koji imaju ulogu u stvaranju pigmenta melanina i zaštiti od UV zračenja. Grupisanjem i rastom melanocita na jednom mestu dolazi do tamnije prebojenosti kože i stvaranja mladeža.

Bradavice na kozi-1

Bradavice na kozi-1

Većina mladeža su potpuno benigne promene, ali zbog mogućnosti maligne alteracije bukvalno svaki mladež treba pažljivo pratiti. Za veliku većinu se predlaže i preventivno odstranjivanje (ovo se naročito odnosi na mladeže koji su lokalizovani na mestima stalne mehaničke iritacije). Svaka promena u obliku, dimenziji ili boji mladeža predstavlja razlog za odlazak lekaru. Smatra se da oko 40% malignih melanoma, koji spadaju u najmalignije tumore uopšte nastaje iz već postojećeg mladeža, ili sa njegovih ivica tj. neposredne okoline.

Faktori rizika za malignu alteraciju mladeža ili nastajanje malignog melanoma: porodična predispozicija, prekomerno izlaganje suncu, svetliji ten, kongenitalni mladeži veoma velikog promera, displastični mladeži veći od 0.6 cm u prečniku, neravnih ivica, nepravilnog oblika i nejednake boje. Pojava krvarenja, perutanja, crvenila u ili oko mladeža, uz ubrzan rast mladeža predstavljaju simptome koje treba ozbiljno razmotriti u praćenju evolucije mladeža.

Bradavice na kozi-2

Bradavice na kozi-2

Skidanje mladeža se vrši ili iz estetskih ili iz medicinskih razloga. Ne postoji nijedan razlog da se neki mladež ne odstrani ukoliko pacijent to želi ili je medicinski apsolutno indikovano. Uklanjanje mladeža se vrši na dva načina:

RADIOTALASNOM METODOM: Najsavremenija tehnika u dermatohirurgiji – radiotalasni nož – kojom se na bezbolan način, bez krvarenja i bez ožiljka, uz maksimalni estetski rezultat mogu ukloniti sve vrste mladeža. Veoma je bitno da se za „sumnjive“ mladeže, uz odgovarajuću tehniku, materijal može poslati na histopatološki pregled.

HIRURŠKOM METODOM: Na ovaj način se pristupa pre svega mladežima koii pokazuju neke promene u svojoj evoluciji. Napravi se minimalna elipsasta incizija oko mladeža, isti se odstrani i pošalje na histopatološku analizu, a rana zbrine atraumatskim šavnim materijalom uz minimalan ožiljak.

ATEROMI – Epidermalne, dermalne ciste predstavljaju potpuno benigne izrasline kože i potkožnog tkiva. Nastaju usled pojačanog lučenja lojnih žlezda, obično uz otežano oticanje i nagomilavanje sadržaja oko koga se formira kapsula. Klinički se aterom manifestuje kao bezbolna loptica meke konzistencije, iznad nivoa kože, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko santimetara. U slučaju upale ateroma (koje nisu tako retke zbog sadžaja koji se u njemu nalazi) klinička slika je drugačija. Dolazi do pojava bolova, crvenila, izraženijeg otoka, lokalnog povećanja temperature, a može doći i do perforacije kapsule i izlivanja sadržaja. Ateromi se najčešće javljaju na licu, vratu, leđima, ali se mogu javiti i na bilo kom delu tela. Sadržaj ateroma se može iscediti, ali se to nikako ne preporučuje, jer se na taj način ne može istisnuti kapsula, te se u njoj ponovo skuplja sadržaj i povećava mogućnost nastanka komplikacija. Jedini način lečenja ateroma je njegovo uklanjanje hirurškim putem. Manji ateromi se mogu odstraniti radiotalasnom metodom (radiotalasni nož) dok veći zahtevaju intervenciju u lokalnoj anesteziji koja je potpuno bezopasna i traje samo par minuta.

LIPOMI – poznatiji kao „masno tkivo“ predstavljaju benigne izraštaje koji nastaju kao posledica nagomilavanja masnih ćelija ispod površine kože. Lipomi su obično loptastog oblika meke konzistencije, različite veličine, ponekad mogu biti grupisani u vidu grozdova. Najćešće se javljaju na rukama i trupu, ali i na bilo kom delu tela. Lipomi su po pravilu bezopasni i njihovo uklanjanje je uglavnom iz estetskih razloga. Izuzetak su veliki lipomi koji mogu pritiskati nervne završetke ili izuzetno retko sadržati maligne ćelije, te je pravilo da se veći lipomi odstranjuju hirurškim putem i šalju na histopatološku analizu, dok je za manje lipome metoda izbora radiotalasni nož.

Bradavice na kozi-3

Bradavice na kozi-3

Virusne bradavice na kozi

VIRUSNE BRADAVICE NA KOZI – predstavljaju potpuno benigne izraštaje na koži ili sluzokoži koji nastaju zbog prisustva HPV virusa u organizmu, što na pojedinim mestima dovodi do prekomernog rasta ćelija i pojave ovih promena. Bradavice na kozi mogu biti različitog oblika (obično loptastog) i veličine. Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, češće na prstima i vratu, obično u grupama od 5, 10, 15 pa i više. U ovu grupu promena spadaju i genitalne bradavice – kondilomi. Iako su virusne bradavice na kozi potpuno benigne njihovo uklanjanje je apsolutno indikovano, jer su veoma zarazne i imaju tendenciju umnožavanja i širenja. Lečenje – skidanje bradavica je isključivo hirurško (primena tečnog azota je zastarela i prevaziđena tehnika). Metoda koja daje najbolje rezultate je radiotalasni nož. Procedura je bezbolna, brza (ponekad je dovoljno manje od minuta) i nema bilo kakvih komplikacija, kao ni ožiljaka.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA