Digestivni trakt beba i male dece nije dovoljno sazreo i zato se mora voditi računa o tipu i kombinacijama hrane koju, posle prelaska na mešovitu ishranu, uvodimo u cilju izbegavanja neadekvatne imunološke reakcije na proteine iz namirnica.

Postoji veoma precizno uputstvo o dinaminci uvođenja tipa namirnice u uzrastima preko 6 meseci.

Ono što najviše brine roditelje je budućnost deteta i njegovo zdravstveno stanje zato ukoliko se javi neki od simptoma tipičnih za alergijske reakcije na prvom mestu je sumnja na alergiju na proteine kravljeg mleka.

Srećom, alergija na proteine kravljeg mleka najčešće je prolaznog karaktera. Kod više od 50% dece simptomi se gube do kraja prve godine života, dok se čak 70% dece desenzibiliše do druge godine. Postoji i manji procenat dece kod kojih se alergija zadržava kao trajan poremećaj. Klinička slika je vrlo šarolika i ponekad toliko atipična da može zavarati ciljanu dijagnozu na druge organske sisteme, kao što je npr. respiratorni sistem.

SIMPTOMI

Osnovni simptom kliničke slike alergije na proteine kravljeg mleka su problemi sa digestivnim traktom u vidu bolova u predelu trbuha, nadutosti i gasova, mučnina, crevnih grčeva, povraćanja, dijareje ili zatvora. Kožne promene manifestuju se kao osip po telu, crvenilo oko usta, ekcem, koprivnjača. Dete se lako zamara, može imati bolove u zglobovima i mišićima ili lupanje srca. Postoje slučajevi i dugotrajnog povišenja telesne temperature. Od respiratornih simptoma može se javiti kijavica koja pogrešno upućuje na prehladu. Disajni putevi mogu reagovati i hiperreakcijom koja sužavanjem daje kliničku sliku bronhijalne astme.

Netipični simptomi mogu se javiti i u vidu malokrvnosti, glavobolje, iritabilnosti, nemira, migrene ili vrtoglavice.

Posledica svih ovih simptoma je poremećaj napredovanja i razvoja deteta.

Mleko - najčešći uzrok alergije kod dece?

REAKCIJE

Rana reakcija se pojavljuje veoma brzo – unutar 45 minuta od uzimanja čak i malih količina mleka. Najčešći simptom rane alergijske reakcije je crvenilo kože oko usana ili na drugim delovima tela. Pojavljuje se otežano disanje.

Drugi tip reakcije je odložena reakcija (do 20 sati nakon konzumiranja mleka) i tada se javlja simptomatologija od strane organa za varenje, a ispoljava se najčešće kao povraćanje ili proliv sa grčevima u stomaku. Koža, kao najveći organ, ima svoje upozorenje u vidu atopijskog dermatitisa.

Za kasnu reakciju, koja se javlja kod odojčadi starije od 6 meseci, potrebne su veće količine mleka.

Roditelji primete da dete stagnira u razvoju, nervozno je i razdražljivo, stomačić je nadut, proliv se ne može zaustaviti, a primećuju se i tragovi krvi u stolici.

OSTALI ALERGENI

Druge namirnice koje često mogu prouzrokovati alergije su jaja, orašasti plodovi, riba, školjke i rakovi.

Kod ovih grupa namirnica specifično je, ali ne i obavezno, da alergija na jednog člana grupe rezultuje alergijom i na druge članove.

Primer ovakvih ukrštenih alergija je alergija na kikiriki koja može usloviti i da je ista osoba alergična i na druge mahunarke kao što je soja, sočivo, grašak ili pasulj. Termička obrada kikirikija višestruko povećava njegovu alergogenost. A kako se i ostali orašasti plodovi peku u istim mašinama, ova alergijska reakcija se dalje prenosi i na ostale orašaste plodove.

Alergija na ribu može biti udružena alergijom na rakove. Tada se oprez preporučuje i u davanju obroka sa jajima ili piletinom. Pernata živina se često hrani ribljim brašnom.

Alergijske manifestacije koje se javljaju kod ishrane citrusima mogu biti udružene i sa preosetljivošću na ananas, jagode, maline ili kivi.

Dobro se raspitajte i informišite šta sadrži obrok koji spremate Vašem detetu i obavezno čitajte deklaracije na pakovanjima. Česta je pojava da se u industrijskim proizvodima nalazi neki deo namirnice koja može biti uzrok alergije, a da to i ne možete pretpostaviti.

Dr Jelena Nela Solar

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.