Osobe obolele od hipotireoze treba da optimalno unose:
- Proteine, posebno morske ribe (tunjevina, skuša, haringa, losos, bakalar) koje su bogate selenom, D3 i omega 3 masnim kiselinama. Proteini životinjskog porekla smatraju se neophodnim za korektan hormonski balans. Jaja su kao i obično odličan izbor za doručak.
- Citrusno i bobičasto voće, kruške, kajsije, šljive, a od povrća šargarepa, peršun i paprika.
- Izbor žitarica sa smanjenom količinom glutena kao što je heljda, kukuruz, amarant, kinoa.
Gluten bi osobe sa hipotireozom trebalo da izbegavaju.
- Orašaste plodove, suncokretove semenke, bundevine semenke, sirovi badem i lešnik do 50 grama dnevno.
Osigurati ishranom dovoljan unos namirnica koje su bogate selenom (piletina, jaja, šitaki pečurke, jagnjetina i ćuretina) kao i optimalan unos hrane bogate beta karotenom: tamno žuto i narandžasto voće i povrće.
KONTAKTIRAJTE NAS
Jurija Gagarina 20LJ, A Blok,
11070 Novi Beograd
Pon – Pet | 07:30 – 21:00 |
Subota | 08:30 – 19:00 |
Nedelja | Ne radimo |
LOKACIJA