Već smo pričali o važnosti vitamina D3 na našem sajtu. Značaj ovog prohormona pokazao se u tome što se njegove imunomodulatorne sposobnosti dokazuju svakim danom, u velikom broju istraživanja koja se odnose na prevenciju i terapiju infekcije COVID-19.

Osnovna uloga D3 je pravilna i efikasna resorpcija kalcijuma iz hrane. Da bi ona bila optimalna i kalcijum se pravilno ugrađivao u koštani sistem, neophodne su dovoljne količine i vitamina K.

K vitamin nalazi se u dva prirodna oblika, K1 (filokinon) i K2 (menakinon). Zdrava odrasla osoba može dovoljno vitamina K uneti hranom ili sintezom menakinona (K2) pomoću bakterija u crevima.

Do manjka vitamina K često dolazi usled slabe apsorpcije masti iz gastrointestinalnog trakta, zbog toga što se vitamin K, koji je liposolubilan, apsorbuje iz creva zajedno sa mastima.

Vitamin D3 i K

Veoma čest uzrok manjka vitamina K u organizmu je slabost jetre (opstrukcije žučnih kanala kamenom ili tzv. „muljem“ kao i kod oboljenja jetre), da sekretuje žuč u gastrointestinalni trakt. Kod nedostatka žuči nema adekvatnog varenja, metabolisanja i apsorpcije masti, pa se zato smanjuje i apsorpcija vitamina K.

Manjak vitamina K se javlja kod celijačne bolesti kao i kod svih stanja kod kojih dolazi do poremećenog balansa u mikrobiomu poznatijeg kao „crevna flora“ npr. dijareje, upotreba antibiotika, loša, nepravilna ili deficitarna ishrana.

Ako u telu nemamo dovoljno vitamina K2, ono neće moći da apsorbuje kalcijum koji će se potom taložiti u mekim tkivima i može dovesti do opasne kalcifikacije zglobova i organa.

Hrana koja sadrži najveće koncentracije vitamina K je: sir, žumance, džigerica, alge, kupus, karfiol, prokelj, spanać, blitva, kopriva, paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, lucerka (alfafa), biljna ulja, riblje ulje, mleko i žitarice.

Dr Jelena Nela Solar

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.