Ovsene pahuljice su veoma česta preporuka svih nutricionista ili dijetoterapeuta.

Svojim izvrsnim sastavom minerala, vitamina i vlakana višestruko će dopineti našem zdravlju, usporavanju starosti i lepoti. Efekat koji ima redovno unošenje ovsenih pahuljica, usloviće da nam probava bude redovnija i bolja, usled visokog sadržaja vlakana koja samo u jednoj porciji predstavljaju petinu dnevne potrebe.

Cink kao antioksidans usloviće da koža izgleda mlađe dok ostali minerali, kao što su gvožđe, mangan i magnezijum sa poboljšanjem periferne cirkulacije obnoviće i strukturu kože.

Ovsene pahuljice

Vitamin E snažni antioksidans koji predstavlja odličnu potporu i delovanju oligoelemenata, grupa vitamina B – kao što je B8 folna kiselina, B5 pantotenska kiselina, blagotvorno deluju na rad digestivnog sistema, jetre kao i kardiovaskularnog sistema umanujući efekte „lošeg“ holesterola na zidove krvnih sudova. Linolna kiselina i dijetetska vlakna u ovsenim pahuljicama mogu imati efekat na smanjenje nivoa triglicerida i holesterola u krvi.

Danas, već široko poznati, beta glukani imaju pozitivne efekte na poboljšanje imuniteta, a ujedno stabilizacijom šećera u krvi smanjuju i apetit. Zato je ovsena kaša veoma zasitna i povoljno utiče na razvoj i razmnožavanje dobrog mikrobioma u digestivnom traktu.

Ovsene pahuljice – Preporuka po programu Solar 511

Program Solar 511 ovsene pahuljice preporučuje jednom nedeljno kao osnovni doručak, i to u neutralnoj, a ne slatkoj formi, sa orašastim plodovima i Ricota sirom.

Kako se u Solar 511 voće ne preporučuje za doručak ovsene pahuljice u klasičnoj preporuci neće biti predložene.

No, napraviti omlet sa prethodno u vrućoj vodi potopljenim ovsenim pahuljicama uz dodatak pršute ili do 50 gr slaninice je doručak koji ćete svi voleti.

Kada pacijenti insistiraju na slatkim varijantama mogu ih pojesti nakon kajgane ili heljdo pite sa mesom.

Ujutru je našem telu potreban masniji protein. Zato su jaja najbolji izbor za doručak, a kako ovsene pahuljice imaju malu količinu proteina i masti, moramo ih dopuniti sa onim nutrijentima koji predstavljaju jaču podršku sintezi hormona i njihovom radu.

Telo ujutru najbolje apsorbuje gvožđe i B12, ujutru se sintetiše više dobrog holesterola, naš sistem se podiže i budi. Iz ovog razloga ugljeni hidrati nisu sasvim dovoljni da nam obezbede nesmetano održavanje svih energetskih potreba i dobrog hormonskog balansa.

Dr Jelena Nela Solar

Vaš, Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.