Policistični ovarijalni sindrom ili PCOS, je stanje koje pogađa gotovo 10% žena generativne dobi. PCOS  karakteriše hormonski disbalans, uključujući ne samo reproduktivne organe, već i kompletan metabolički odgovor hormona koji regulišu nivo šećera u krvi, apetit i akumulaciju masnog tkiva.

Simptomi PCOS mogu uključiti bolne i neregularne menstrualne cikluse, otežani gubitak, uglavnom, povećane telesne mase, akne, opadanje kose itd. Mlade devojke, kasnije žene, najčešće razviju metabolički sindrom sa povišenim šećerom i masnoćama u krvi sa izrazito povećanim rizikom od kardiovaskularnih komplikacija, mada i žene sa metaboličkom poremećajem mogu dobiti policistične jajnike. Ovaj sindrom se uzima i kao veoma čest uzročnik neplodnosti.

Kod velikog broja žena ovaj sindrom prati i slab rad štitne žlezde, kao i insulinska rezistencija ili drugačije „Pre-dijabetes“. Pored porasta telesne mase, hiperlipoproteinemija i visokog šećera, osoba oseća i umor, bezvoljnost, nesrećna je i depresivna, a žali se na otečenost lica, stomaka i nogu.

Policistični ovarijalni sindrom - kako hrana i suplementi mogu pomoći?

Kako je gojaznost u svetu u porastu i broj PCOS dijagnoza je sve veći, prva linija borbe za osobe sa PCOS je promena životnog stila, prevashodno smanjenje telesne mase sa sledstvenim povećanjem insulinske senzitivnosti, tj. osetljivosti receptora za insulin.

Prvi savet – smanjenje telesne mase

Poboljšanje simptoma PCOS se primećuje već pri gubitku nekoliko kilograma (samo 20% od preporučenog gubitka) i kada još niste postigli optimalnu telesnu masu. Idealno je da se pridržavate preporuka programa Solar 511. Ova vrsta ishrane prevenira, smanjuje simptome i poboljšava kliničku sliku, jer isključuje namirnice prema Glikemijskom indeksu, što je i ključna preporuka svih svetskih zdravstvenih institucija. Dijete koje vam obećavaju brz i nagli gubitak kilograma sa posledičnim, još većim porastom telesne mase (poznatiji kao „jo-jo efekat“), doneće vam više štete nego koristi.

Koje namirnice mogu biti od pomoći kod osoba sa policističnim jajnicima:

  • prirodna, najbolje organska, industijski neprerađena hrana,
  • namirnice sa visokim procentom vlakana, integralne žitarice, mahunarke, sveže voće i povrće,
  • masna riba bogata Omega-3 masnim kiselinama (losos, tuna, sardine, skuša itd.),
  • spanać, kelj i ostala tamnozelena lisnata povrća,
  • tamno crveno voće „šumsko, bobičasto“, kupine, borovnice, višnja,
  • brokoli i karfiol,
  • tamna čokolada, sa preko 70% kakao delova u umerenim količinama (30 gr dnevno),
  • začini, kao što su kurkuma i cimet.

Uključite ove namirnice u svoj svakodnevni jelovnik. Voće jedite za užinu, a ostale možete u svakom obroku.

Drugi savet – obavezna fizička aktivnost

Dokazani način poboljšanja insulinske senzitivnosti i rebalansa polnih hormona je da budete aktivniji.

Dovoljno je da na dnevnom nivou hodate 30 minuta i da pri tom menjate ritam u pravilnim intervalima. Precizano objašnjenje na koji se način sprovodi ova fizička aktivnost nalazi se u u Solar 511 programu. Ova preporuka je bazirana prema studiji, koja je uključila preko 150.000 ljudi, sa efektom na smanjenje telesne mase i aktivnosti metaboličkih procesa već nakon mesec dana.

Treći savet – jedite redovno, ali ne prečesto

Preporuke da jedete na svaka 2 ili 3 sata za osobe sa PCOS nisu poželjne. Zašto je to tako? Potrebno je 3 sata da se, tokom i nakon obroka, povišeni nivoi insulina spuste. Ukoliko odmah počnemo novi obrok, bez obzira koliko mala količina hrane bila, ovo će pretstavljati ponovni stimulans za pankreas da sintetiše novu količinu insulina. Kontinuirano prisustvo ovog hormona u krvi pogoršaće kliničku sliku, ali i potpuno zdravu osobu uvesti u stanje povišenog rizika od dijabetesa. Zato je razmak između obroka neophodno da traje 4 do 5 sati.

Preporuka za primenu suplemenata minerala, vitamina ili biljnih preparata mora da bude od strane stručnog lica koje će kreirati protokol kombinacije, pravilnog vremena i načina uptrebe.

Najčešće primenjivani preparati su iz grupe B vitamina, kao što su inositol i folat, prohormon D3 ,hrom, selen, cink i Omega 3.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.