Mlečni proizvodi zbog visokog procenta proteina neophodan su deo ishrane, ali se često preveliki unos beleži u ishrani našeg podneblja.

Unos dozvoljenih mlečnih proizvoda je potrebno smanjiti na dva do tri puta nedeljno i to najbolje za doručak i ne u dozi većoj od 100 gr ili 200 ml:

– kiselo mleko, jogurt sa procentom masnoće preko 1,6%, sir od surutke, mladi sir, mladi kajmak, kisela pavlaka, kefir.

Izbegavati ili maksimalno ograničiti:

– slatko mleko, stare i zrele sireve, niskomasne ili voćne jogurte.

Meso je važan izvor neophodnih makronutrijenata i zato se preporučuju sve vrste mesa. Prednost imaju mlađa i nemasna mesa, ali ništa manje nisu korisna (ni štetna) starija, krta mesa: govedina, teletina, junetina, jagnjetina, konjsko meso, ćuretina, kokošije meso, pileća džigerica (2x mesečno), praseće i svinjsko meso od buta.

Izbegavati jaka, masna mesa kao što su iznutrice, divljač, pačetina i meso guske.

Dozvoljene mesne prerađevine (u što čistijem obliku bez aditiva) su pečenica, pršuta, pančeta, pileće i ćureće grudi, ali se moraju ograničiti zbog visokog procenta soli koja nepovoljno utiče na krvne sudove koji su kod ovih pacijenata veoma fragilni.

Riba u ishrani osoba sa dijabetesom

Osoba sa DM može da koristi sve vrste rečnih riba (grgeč, pastrmka, smuđ, štuka, šaran i druge) i morskih riba (skuša, brancin, orada, škarpina, losos, tuna).

Jaja

Kajganu bi bilo optimalno, ali ne i obavezno, praviti uvek u odnosu 1:1 (jedno jaje + jedno belance, dva jaja + dva belanca, itd.).

Odličan način za određivanje stepena rizika za oboljevanje od dijabetesa predstavlja i testiranje na Body Galaxy analizatoru telesne strukture, koji možete pronaći u našoj poliklinici.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.