Preporuke za prevenciju obolevanja od infekcije izazvane Korona virusom su identične kao i za sve ostale respiratorne zarazne bolesti:

  • Pranje ruku češće i temeljnije, posebno nakon boravka u javnim prostorima.
  • Ukoliko kijate i kašljete pokrijte usta maramicom ili podlakticom. Maramicu momentalno bacite u kantu sa poklopcem.
  • Izbegavajte rukovanje, blizak zagrljaj ili ljubljenje.
  • Ne prilazite obolelim ili potencijalno obolelim osobama na bliže od 2m.
  • Ostanite kod kuće ukoliko ste bolesni. Ne idite na posao!
  • Izbegavajte dodirivanje svog lica rukama koliko je to moguće.
  • Izbegavajte skupove ili mesta gde možete doći u kontakt sa većim brojem osoba.

Imajući u vidu da vakcina jos uvek ne postoji, jedino što lekari osim prethodno navedenih higijenskih mera mogu predložiti je osnaživanje imuniteta koji i jeste najvažniji faktor odbrane od ovog zloćudnog virusa.Čak i ukoliko je vaše zdravstveno stanje u ovom trenutku zadovoljavajuće mora se primeniti svaki vid preporuke koji se objavljuje u medijima od strane stručnih timova epidemiologa, infektologa, pulmologa i specijalista higijene.

Potrebno je da se zdravo hranimo, a posebno da smanjimo unos šećera. Osim složenih ugljenih hidrata kao što su integralne žitarice, voće i povrće, ostale tzv. „proste“ šećere svesti na minimum ili u potpunosti izbaciti. Da bismo se zdravo hranili potrebno je unositi raznovrsnu hranu. Zdrave navike se zasnivaju na konzumaciji zdrave sveže ili smrznute hrane, tj. povrća i voća, žitarica, jaja, mesa, mlečnih proizvoda, kao i zdravih ulja. Namirnice bi trebalo da budu sveže ili sveže smrznute, jer se na taj način bolje održava nutritivni sastav i bogatstvo vitaminima, mineralima, oligoelementima, kao i drugim makroelementima.

Imajući u vidu da je naše zemljište siromašno oligolementima poput selena i cinka, ove antioksidanse je neophodno unositi dodatno. Podrazumeva se da ih uzimate u odgovarajućem periodu dana i na prazan stomak. Potrebno je naglasiti da je bolje uzimati grupu, tj. koktel antioksidativnih minerala i vitamina kao što su A, C i E vitamin, jer na taj način obezbeđujemo veoma potentnu sinergiju u odbrambenom efektu ovih jedinjenja. Vitamin ili hormon D3 takođe spada u red imuno stimulanata. Beta glukani, echinacea i drugi imunomodulatori su takođe od značaja, ali im je i cena nešto veća i nisu dostupni svima.

Pravilna ishrana bogata kvalitetnim nutrijentima i vlaknima obezbediće idealni balans mikrobioma u široj javnosti poznat kao „crevna flora“, koji u odnosu 9:1 za „dobre“mikroorganizme održava povoljne uslove za funkcionisanje odbrambene uloge limfnih ćelija zaduženih za stabilan i efikasan imunitet. Kako veoma često nemamo ovaj odnos, možemo otvoriti vrata svim bolestima, a posebno onima koje su infektivnog porekla. Zato i pored pravilne i zdrave ishrane bivamo prinuđeni da uzimamo i preparate probiotskih kultura koji obezbeđuju efikasan štit od većine patoloških stanja i bolesti. Za pravilan izbor vrste probiotika, mora se analizirati više faktora zdravstvenog statusa, tegoba i probave, a posebno kvalitet proizvodne prakse farmaceutskog proizvođača. Kulture moraju biti dobro skladištene i čuvane da bi ostvarile svoju ulogu. Zato je dobro da Vaš lekar preporuči koji će vam preparat odgovarati.

Svaka osoba je pojedinac sa svojstvenim specifičnostima i zahteva pored opštih higijenskih mera i individualnu preporuku. Iz ovog razloga preporučujemo da nas posetitte i dobijete ekspertsku analizu i najbolju preporuku za poboljšanje imuniteta od strane naših lekara iz Solar Medical Centra.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.