Hormoni imaju krucijalnu ulogu u gotovo svim aspektima zdravlja, zato treba da znamo da procenimo i uočimo znake njihovog disbalansa. To je od suštinskog značaja za održavanje kvalitetnog življenja.

Šta su hormoni?

Hormoni su mali, fini prenosioci poruka u krvi, koji govore našim organima koje funkcije bi trebalo da ispunjavaju. Ovi, vrlo zaposleni, sićušni mesindžeri utiču na naše zdravlje na mnoge načine, od kojih su najvažniji:

  • Rast i razvoj
  • Način na koji metabolišemo hranu
  • Seksualna funkcija
  • Pamćenje, učenje i raspoloženje
  • Održavanje telesne temperature

Održavanje pravilnog hormonalnog balansa je suština zdravog i kvalitetnog života. Na žalost, ne treba mnogo za rušenje balansa. Zato ćemo objaviti devet osnovnih dijagnostičkih pomagala tj. simptoma, radi potrebe što ranijeg uočavanja nepravilnog nivoa rada hormona ili njihovih međusobnih odnosa.

Najčešće spominjan disbalans

Kada naše telo prolazi period hormonalnog disbalansa nastaje haos. Najčešće opisan hormonalni disbalans je onaj u pubertetu i u „drugom stanju” – tokom i nakon trudnoće.

Hormoni i zdravlje funkcionišu po principu ljubavi i braka. Kada je u redu, sve je posuto poljupcima i ružama. U suprotnom su to pakao, munje i gromovi. Jedna nepravilnost može da uruši kompletan balans.

Prepoznajte znake hormonskog disbalansa na vreme

9 glavnih znakova najčešćih nepravilnosti hormonskih koncentracija:

Hormonski disbalans br. 1 – Kontinuirano dobijanje na težini

Ukoliko imate problem sa povećanjem telesne mase, ovome nije uvek razlog pogrešna ishrana. Povećana telesna masa može biti znak hormonskog disbalansa.

Takozvane „stres” hormone – KORTIZOL, izlučuju nadbubrežne žlezde.

Kada je sekrecija kortizola poremećena, ne samo da može prouzrokovati dobijanje na težini, već i poseban tip gojaznosti, specifičnu lokalizaciju akumuliranog masnog tkiva.

Studije su pokazale da povišen nivo kortizola povećava toksično masno tkivo u abdominalnoj (pojasnoj) regiji i na stomaku. Odavno je poznato da ova pojava povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti – infarkta i šloga, pa i šećerne bolesti.

Druge studije su pokazale da povišen kortizol utiče i na povećanje koncentracije insulina, dovodeći do pada šećera u krvi, što prouzrokuje povećanje apetita.

Hormonski disbalans br. 2 – Slab libido

Slab polni nagon može biti znak i upozorenje da ste u hormonskom disbalansu.

Smanjenje nivoa androgena, muških polnih hormona, čak i kod žena može imati uticaj na smanjenje polne želje.

Hormonski disbalas br. 3 – Umor

Ako spavate zadovoljavajućom dubinom sna dovoljan broj sati, ali se i dalje budite umorni, uzrok može biti kortizol. Ovo se javlja kod veoma zaposlenih osoba ili ako ste u situaciji kontinuiranog stresa.

Tokom hroničnog stresa nastaje poremećaj iscrpljivanja nadbubrežnih žlezda. Kortizol ima značajnu ulogu, nakon melatonina, u održavanju tzv. „Cirkadijalnog ritma” i ako dođe do njegovog poremećaja – nivoi kortizola se dramatično smanjuju tokom popodnevnih časova i uveče. Imaćete osećaj stalne iscrpljenosti i praznine.

Još jedan hormon uslovljava osećaj umora. To je TSH – hormon koji stimuliše rad štitne žlezde. Ako je nivo TSH visok imamo znake lošeg rada tiroidne žlezde – hipotireoidizam sa simptomima hroničnog umora.

Hormonski disbalans br. 4 – Neraspoloženje

Slabo raspoloženje – iritabilnost, nervoza, strah, depresija, melanholija – u mnogome zavise od rada štitne žlezde i prevelike produkcije TSH hormona.

Hormonski disbalans br. 5 – Nesanica, isprekidan san

Ovo je jedan od najčešćih problema koji se javlja kod žena koje prolaze kroz perimenopauzu ili žena u menopauzi. Plitak, isprekidan san rezult je velikih hormonalnih promena tog perioda. Duže trajanje ovog stanja samo pogoršava hormonski disbalans i ulazi se u začarani krug.

Kako hormoni imaju najsnažniji uticaj jedni na druge tokom noći, poremećaj sna će uticati na preko deset hormona, što može biti uzrok povećanom apetitu, zdravlju kardiovaskularnog sistema, smanjenju plodnosti, poremećajima mentalnog statusa.

Ženski hormoni estrogen i progesteron održavaju regularno spavanje. Njihova deficitarnost (fiziološki pad) u menopauzi i perimenopauzi je osnovni uzrok nesanice.

Nedostatak testosterona može prestavljati uzrok ovog problema i kod žena, dok kod oba pola dovodi do pojave „sleep apnee” – prekida u disanju sa posledičnim efektom na srce. Ova pojava se češće javlja kod gojaznih osoba.

Hormonski disbalans br. 6 – Pojačano znojenje

Pojačano znojenje je još jedan znak hormonskog disbalansa. Žene koje prolaze period peri ili menopauze često imaju valunge. Noćno preznojavanje može biti povremeno i predstavlja rani znak (predznak) predstojeće menopauze.

Kod muškaraca i kod žena noćno preznojavanje može biti znak disbalansa uzrokovanog neadekvatnom sekrecijom serotonina.

Hormonski disbalans br. 7 – Poremećaj varenja

Ukoliko imate problem sa probavom, pored poremećene crevne flore, moguće je da je nastao disbalans u koji su uključena tri hormona gastrointestinalnog trakta: gastrin, sekretin i holecistokinin. Oni pomažu procesima održavanja normalnog varenja, razlaganja namirnica i omogućavaju funkciju apsorpcije hranljivih materija.

Hormonski disbalans br. 8 – Pojačana potreba za šećerom

Još jedan znak hormonskog disbalansa nastaje usled poremećenog rada štitne žlezde, a to je povećana potreba za šećerima, grickalicama, hlebom itd. Ovo je još jedna posledica hipotireoze, kada je naša žlezda smanjeno aktivna.

Takođe, ovo je proizvod preteranog rada nadbubrega kada su adrenalin i kortizol povećani i daju osećaj iscrpljenosti. Bilo šta slatko, na žalost, brzo će nam vratiti enrgiju koja samo kratko traje i kasnije uvodi u još lošije stanje.

Hormonski disbalans br. 9 – Gubitak kose

Oduvek se smatralo da je gubitak kose rezultat smanjenog testosterona. No, danas se zna pravi uzrok, a to je – Dihidrotestosteron (DHT).

Žene imaju male koncentracije testosterona, ali i to je ponekad dovoljno da DHT izazove opadanje i gubitak kose muškog tipa ćelavosti!

Hormoni moraju biti u balansu!

Naše zdravlje zavisi od pravilno izbalansiranih hormona. Ovaj složeni sistem se nalazi u stalnoj interakciji, međusobno delujući jedan na drugoga. Kvalitetno zdravlje i harmonija ne smeju biti urušavani kako lošim navikama, tako i lekovima, stresogenim načinom života savremenog čoveka.

Teško je izbeći sve ovo. Zato moramo na vreme povesti računa i nikako ne zanemariti znake koje nam šalje naše telo. Nije svaki signal aktuelnog hormonskog disbalansa, ali su često u vezi sa tim.

Potrebno je na vreme primeniti zdravu ishranu, isključiti loše navike, a uključiti dobru i efikasnu preventivu, eventualno primenu bioidentičnih, prirodnih hormona koji donose najznačajniji rezultat – povratak balansa, zdrav i bezbrižan život.

Dr Jelena Nela Solar

Tu smo da Vam obezbedimo kvalitetniji i zdrav život!

Vaš Solar Medical Center

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.