Postoji jedna slatko – opasna navika koju je većina nas utemeljila u dugogodišnjem periodu, od malih nogu do danas. Ne treba puno razmišljanja ako dodamo asocijaciju „ishrana“ – Da, pogodili ste, to je ŠEĆER.

Upotreba šećera je značajno porasla od kako su masnoće postale glavni krivac za povećanje procenta gojaznih, obolenja srca i krvnih sudova. Poslednjih godina pojavljuje se sve više dokaza, potkrepljenih velikim studijama, da masnoće ne predstavljaju tako veliki rizik po zdravlje, već naprotiv – ŠEĆER.

Stanje je sledeće: Preporuka je da odrasla osoba konzumira do 6 kašičica šećera na dnevnom nivou. U realnosti većina odraslih prosečno uzima čak 22 kašičice šećera dnevno!

Policistični ovarijalni sindrom - kako hrana i suplementi mogu pomoći?

Da stvar bude gora, situacija je još poraznija u dečjoj populaciji. Deca konzumiraju preko 30 kašičica šećera dnevno!

Da li ste znali da beli, kristalni ŠEĆER stvara veću i intenzivniju zavisnost od jedne od najsmrtonosnijih droga na svetu – kokaina. Naučnici tvrde da šećer pokreće iste neurološke puteve kao i droga i najučestalija je supstanca koja izaziva zavisnost.

Konzumacija „prostih” šećera: slatkiša, sladoleda, grickalica, keksa itd. izaziva osećaj zadovoljstva i sreće na koji se lako privikavamo. Ali dešava se sledeće: Nagli skok insulina, odmah u toku i nakon obroka, sa velikim udelom šećera, izazvaće nagli pad šećera u krvi, manjak energije, jaku glad i žudnju za ponovnim unosom šećera.

Sigurno ste se zapitali kako da izađete iz „začaranog kruga” i da zaboravite jaku zaljubljenost u kolače, torte, keksiće itd.

Ipak, rešenje postoji. Uz jaku volju i izuzetnu disciplinu, možete se osloboditi velikog neprijatelja svog organizma, primenjujući sledeće savete:

  • Treba da se uobročite – i to na veoma strog način!
  • Ne možete sebi praviti ustupke, a da ne osetite posledice nemarnog odnosa prema svom zdravlju.
  • Izbegavajte zamene za šećer – Čak i zdrava Stevija neće pomoći da prestanete da uživate u slatkom ukusu.
  • Povećajte udeo proteina, posebno u doručku. Ispitivanja su pokazala da doručak sa jajima i/ili suvomesnatim proizvodima do 50 gr, najefikasnije smanjuje žudnju tj. proždrljivost za slatkišima, koja je najjača popodne i uveče (najopasnije vreme za šećere).
  • Jedite dosta salata i povrća, a posebno mahunarke, koje će šećer u krvi održavati na stabilnom nivou.
  • Ne izbegavajte meso – Proteini životinjskog porekla, pored pozitivnog efekta na nivo šećera, čine neophodni element israne za dobro balansiran hormonski status štitne žlezde i polnih hormona. Ipak, budite umereni – 150 gr mesa je optimalno da se svi pozitivni efekti izazovu.

Ne treba da se zabrinete ako tokom procesa odvikavanja osetite čudne promene u svom organizmu, to je sasvim normalno. Naime, kada primenite prethodne savete, kao i kod svake zavisnosti, moguća je pojava simptoma apstinencije u vidu glavobolje, neraspoloženja, pada energije. DOBRA STVAR je to što ovi simptomi veoma brzo prolaze i za kratko vreme BIĆETE SLOBODNI.

Važno je znati šta ćete sve lepo učiniti za sebe odricanjem prostih šećera, tako da ćemo ih rado nabrojati. Kada smanjite slatke otrove i „resetujete“ svoje nepce, osećaj sreće i zadovoljstva tokom konzumiranja slatkiša će nestati, imaćete više energije, manje masnog tkiva, bolje mišiće, ali na prvom mestu – zdravlje i metabolizam vratiće se u SAVRŠEN BALANS.

Ukoliko Vam treba podrška na Vašem putu ka zdravijem životu bez šećera, tu smo da Vas usmerimo i podržimo.

Naš program Solar 511, će Vam omogućiti da ostvarite svoje ciljeve, i postignete najbolju verziju sebe.

Budite zdravi,

Vaš Solar Medical Center.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.