Suplementi, trend ili potreba?

Zdravlje nije odsustvo bolesti već optimalna vitalnost koja može da odgovori na sve zahteve koje nameće tempo savremenog čoveka.

Balansirana, zdrava i pravilna ishrana je osnova dobrog zdravlja.

Na nesreću, zemljište na kojem se uzgaja hrana koju konzumiramo mi i životinje, ne samo što je zagađena biološki, toksikološki, već je godinama unazad sve siromašnija oligoelementima i za održavanje dobrog zdravlja neophodnim nutrijentima. Zagađenje vazduha i sve veća radijacija, šira ozonska rupa, dodatni su faktori koji pogoršavaju nutritivnu vrednost namirnica.

Polovinom XX veka, već se osetila potreba za dodacima ishrani, nutriceuticima ili dietetskim suplementima. Svrha je bila da se omogući normalan rast i razvoj, ali i efikasna preventiva.

U ovu grupu spadaju minerali, vitamini, aminokiseline, enzimi, fitofarmaceutici, tj. biljni ekstrakti.

Oko 1940. godine date su preporuke za dnevne potrebe za ovim elementima. Ove vrednosti su korigovane 1992. godine uz povećenje svih mikronutrijenata i vitamina. Taj trend se na žalost nastavlja. Danas se zna da preko 40% stanovništva u Sjedinjenim američkim državama u dnevnom meniju ima samo 60% dnevnih potreba, što je poražavajuće. Vremenom je postalo jasno da je ova kategorija nutritivnih elemenata esencijalna za održavanje dobrog zdravlja i kondicije i ujedno veoma efikasna preventiva. Usledili su brojni pokušaji, u vidu veoma velikih multicentričnih studija sa ciljem  korekcije eventualnih poremećaja optimalnog zdravstvenog statusa, pa i primena kod ozbiljno ugroženih pacijenata. Posle velikog broja i naučno potvrđenih dokaza i delovanja, a bez ozbiljnijih neželjenih dejstava suplementi su ušli u uobičajenu praksu u celom svetu.

  1. godine, u SAD ustanovljena je obavezna i stroga kontrola proizvodnje GMP za sve proizvođače čiji se preparati nalaze na OTC listi (lista nelekova).

Poznato je, i mnogo se o tome govori na svim svetskim kongresima i stručnim skupovima, da postoji masovna potreba za korekcijom disbakterioza u digestivnom traktu. Ovo se danas smatra, a WHO je i objavila prvim faktorom rizika za sve bolesti stečene tokom života. Nedostatak vitamina (hormon) D3 ima veći deo svetske populacije. Snižen, nedovoljan vitamin B12 poznat je kod osoba sa nedovoljnim unosom mesa i proteina životinjskog porekla, vegeterijanci, vegani, osobe posle operativnih zahvata na želucu i barijatrik operacija. Sve ovo dovodi do smanjene apsorpcije gvožđa itd. Omega 3 sa preko 48 dokazanih koristi po ljudsko zdravlje, na prvom mestu zaštitni kardiovaskularni  i neurološki efekti takođe nedostaju u ishrani. Magnezijum, selen, cink, jod samo su najpoznatiji, a nedostatak se može dijagnostikovati i za mnoge druge oligoelemente. Srbija ima jedan od najlošijih statusa kada je sastav zemljišta u pitanju. Ovo je poznato još od 90-tih godina XX veka.

Moramo prihvatiti da postoji jasno definisana potreba za ovom bezbednom zaštitom zdravlja, jer deficit ovih elemenata ima dalekosežne posledice.

Ljudski organizam je jedan od najkompleksnijih u prirodi i tako ga treba i tretirati. Personalizovani pristup zdravog ili obolelog je od suštinske važnosti. Kao i otisak prsta ili različitost u izgledu, svako telo ima jedinstvene potrebe za nutrijentima. Potreban je pažljiv pristup, analiza i opservacija, kao i detaljno praćenje laboratorijskih i drugih dijagnostičkih parametara, a posebno pojava ili promena intenziteta subjektivnih tegoba pacijenta.

Potrebno je dobro poznavanje asimilacije, farmakodinamike, farmakokinetike preparata, njihov sinergizam, eventualne kontraindikacije, efektivne doze, pravilan način i vreme uzimanja. Važan faktor je kvalitet i poreklo supstance, kao i da li je uopšte moguće iskoristiti aktivni princip u preparatu. Postoje proizvodi sintetskog ili prirodnog porekla. Razlika je u ceni, ali i u efektu. Isto tako je potrebno korišćenje najkvalitetnijih proizvoda i proizvođača radi obezbeđivanja željenog efekta.

Bez obzira što se ovi proizvodi nalaze u slobodnoj prodaji i nemaju ozbiljne neželjene efekte, lekarki stav bi ipak trebao da bude smernica za upotrebu suplemenata, a posebno njihovih kombinacija.

Veoma popularno, savremeni je trend, baviti se sopstvenim životom, biti aktivan, brinuti o ishrani i izgledu, ali se poslednjih godina pokazalo da je ovo moguće samo ukoliko pomognemo prirodi i omogućimo telu da aktivira sopstvene potencijale za homeostazu, oporavak i regeneraciju.

Dr Nela Solar

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA