Šta su mladeži i kada ih treba ukloniti?

Mladeži su promene na koži koje nastaju taloženjem pigmentnih ćelija – melanocita. Najčešće su braon ili crne boje. Mladeži mogu da se pojave bilo gde na koži, pojedinačno ili u grupama.

Većina mladeža se pojavljuje u ranom detinjstvu i u toku prvih 25 godina života. Normalno je imati između 10 i 40 mladeža do zrelog doba. Osobe koje imaju preko 70 mladeža, naročito ako su svetlog tena i imaju svetle oči (plave ili zelene) imaju veći rizik za malignu alteraciju mladeža.

Kako godine prolaze, mladeži se često polako menjaju, postaju uzdignuti i/ili menjaju boju. Ponekad se u mladežu razvijaju i dlake. Neki mladeži se nikada ne menjaju, dok drugi mogu nestati sa vremenom.

Koji mladeži mogu da budu opasni?

Teoretski svaki mladež može biti potencijalno „opasan“, ali ovo se pre svega odnosi na mladeže koji menjaju boju, nisu simetrični, naglo rastu, imaju neravne ivice, krvare, svrbe, nalaze se na mestima mehaničke iritacije itd.

Šta predstavlja uklanjanje mladeža radiotalasnim nožem?

Uklanjanje mladeža radiotalasnim nožem je jednostavna procedura u kojoj se koriste radio-talasi visoke frekvencije (2 do 4 MHz) kako bi se neželjene promene na koži uklonile. Na taj način se izbegava bilo kakvo sečenje kože, a samim tim ušivanje, previjanje i ostalo. Ožiljci koji ostaju nakon tretmana radiotalasnim nožem su minimalni ili ih uopšte nema.

Kako funkcioniše ceo proces?

Proces uklanjanja mladeža radiotalasnim nožem se obavlja primenom vrlo fine tanke omčice od platinaste žice. Na taj način se mladež skida ili „briše kao gumicom“.

Na minimalno invazivan način se postiže odvajanje mladeža od okolnog tkiva i njegova evaporizacija. Dakle, nema krvarenja u toku zahvata. U zahvatu nema primene toplote, što za ishod ima minimalne ili nepostojeće ožiljke.

Da li je procedura bolna?

U području na kom se vrši uklanjanje mladeža se ubrizgava anestetik, tako da u toku procedure nema bola.

Koji su benefiti ovog zahvata?

Glavna pozitivna strana zahvata radiotalasnom metodom je ta što je potpuno sigurna, bezbolna, a oporavak je izuzetno brz. Uklanja se samo pigmentirano tkivo i izbegava dermis (dublji sloj kože) u svim slučajevima kada je to moguće, tj. kada mladež nema dubok „koren“, što doprinosi minimalnim do nepostojećim ožiljcima. Druga pozitivna strana je što uklanjanjem samo epidermisa (gornjeg sloja) možemo da pošaljemo uzorak na histopatološki pregled.

Koliko zahvat uklanjanja mladeža radiotalasnim nožem traje?

Sam zahvat uklanjanja mladeža radiotalasnim nožem je veoma brz. Ponekad je potrebno manje od minut da se jedan mladež ukloni. Pre procedure ispitujemo medicinsku istoriju pacijenta i pacijentu detaljno objašnjavamo proces. Nakon konsultacije sa pacijentom, mladež ispitujemo putem dermoskopa, kako bi se uverili da nema maligni potencijal. Nakon što se mladež klasifikuje primenom dermoskopa ili kliničkim pregledom, pacijentu dajemo informaciju da li mladež može da se ukloni radiotalasnom metodom ili je potrebno hirurško uklanjanje i slanje na HP. Ponekad mladež ne izgleda lepo, te pacijent može da se odluči na uklanjanje usled estetskih razloga.

Da li ostaje ožiljak?

Odmah nakon uklanjanja mladeža koža će biti ravna, ružičasta i potpuno zdravog izgleda. U narednom periodu će se stvoriti krasta koja će otpasti u roku od pet do deset dana.

Koji su rizici?

Ne postoje rizici vezani za sam zahvat, ali postoje kontraindikacije za primenu radiotalasa, a one se mogu manifestovati u slučaju trudnoće ili kod osoba koje imaju ugrađen pejsmejker.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA