Nadimanje u predelu trbuha može imati različito poreklo. Povećan udeo šećera u ishrani, kako prostih tako i složenih, izaziva nadimanje u najčešćem slučaju. Postoje namirnice kao što su mahunarke, koje u svom nutritivnom sastavu imaju veću količinu vlakana koja smanjuju asimilaciju ugljenih hidrata, što može prouzrokovati ovu tegobu. Nepovoljan balans u mikrobiomu unutar digestivnog trakta, u smislu povećanog broja patogenih mikroba i gljivica, može usloviti česta neprijatna nadimanja. Disbakteriozu ima izuzetno veliki broj populacije, kako odraslih tako i dece. Ovo su dva najčešća razloga, bez ulaženja u segment patoloških stanja i bolesti gastrointestinalnog trakta.

Izbegavati slatkiše i grickalice, te paziti na kombinacije namirnica i posle 11h ne unositi zajedno ugljene hidrate i belančevine, već insistirati na konzumaciji zdrave, sveže hrane, tj. povrća i voća, žitarica, jaja, mesa, kao i zdravih ulja. Takođe, treba smanjiti unos mlečnih proizvoda. Namirnice bi trebalo da budu sveže ili sveže smrznute, jer se na taj način bolje održava nutritivni sastav i bogatstvo vitamina, minerala, oligoelemenata, kao i drugih makroelemenata, a zadržava udeo blagotvornih vlakana.