Proleće je stiglo, sunce sija, sve je procvetalo, a vi se osećate umorno i pospano.
Zašto se ovo događa?

Prolećni umor može ljude učiniti tromim, lenjim pa čak i depresivnim. Promena godišnjih doba može jako uticati na prirodni ritam organizma.

Šta je prolećni umor?

Umor i osećaj depresivnosti najčešće vezujemo za hladne, zimske dane, ali se oni mogu javiti i u proleće. Teorija kaže da kako dani postaju duži naša tela automatski readaptiraju nivoe lučenja hormona. Zimi, organizam stvara više hormona sna, melatonina. Kada dođe proleće naše telo reaguje na veću količinu svetlosti i počinje da stvara više serotonina, hormona koji podstiče aktivnost. Ova promena u nivoima stvaranja hormona može biti opterećenje za organizam čineći da se osećamo umorno tokom nekoliko nedelja dok se organizam ne prilagodi. Najčešće ove tegobe traju oko 2-3 nedelje tokom marta i aprila dok se ne priviknemo na duže dane.

Simptomi koje osećamo.

Najčešće osećamo umor, razdražljivost, glavobolju, povećanu osetljivost na promene vremena, depresivnost itd.

Kako možemo sebi pomoći?

  • Provodite više vremena napolju kako bi organizam stvarao više serotonina.
  • Vežbajte kako bi vaše telo bilo aktivnije.
  • Konzumirajte više svežeg voća, povrća, hranu bogatu vitaminima i mineralima.
  • Unosite dovoljno tečnosti.

Polako, vaše telo će se prilagoditi na novi ritam, simptomi će se povući krajem aprila i vaša puna životna forma će se ponovo vratiti.

Uz preporuku lekara za odgovarajuće suplemente (vitamina i minerala) simptomi prolećnog umora prolaze mnogo lakše i brže.

Kategorije

KONTAKTIRAJTE NAS

Pon – Pet 07:30 – 21:00
Subota 08:30 – 19:00
Nedelja Ne radimo

LOKACIJA

Zakažite pregled

Naše osoblje će u što kraćem roku da odgovori na Vaš zahtev i da vas obavesti o slobodnim terminima. Budite slobodni da zakažete pregled putem forme na sajtu.